Enschede soepeler regels voor vuurwerk

moontan

VWC lid
Enschede Home Buurtnieuws uit...

Soepeler regels voor vuurwerk
Burgmeester wil tot 2010 voor een van de vier beschikbare locaties vergunning afgeven voor afsteken vuurwerk ter afsluiting van een evenement.

ENSCHEDE - De kermis in het Volkspark krijgt, als het aan het college van B en W ligt, haar afsluitende vuurwerk op de laatste kermisdag terug. De gemeenteraad wordt op 9 september gevraagd hier zijn mening over te geven. Vervolgens zal met omwonenden van het Volkspark worden gesproken over het weer invoeren van de traditionele afsluiting van de paas- en herfstkermis met vuurwerk. In Enschede zijn sinds de vuurwerkramp op 13 mei 2000 geen vergunningen meer afgegeven voor vuurwerkevenementen. Het aantal aanvragen bij de gemeenten hiervoor neemt echter toe. Een belangrijke reden voor burgemeester P. den Oudsten om afsteken van vuurwerk op beperkte schaal weer toe te laten, is de ervaring rond de laatste jaarwisseling. "Van enige terughoudendheid, zoals in de jaren direct na de vuurwerkramp, is niets meer te bespeuren", aldus Den Oudsten. Toch wil de burgemeester rekening houden met de slachtoffers die nog steeds emotioneel gebukt gaan onder de gevolgen van de ramp. Hij pleit voor het beperkt toestaan van afsteken van vuurwerk buiten de jaarwisseling om, alleen ter afsluiting van evenementen. Het gaat daarbij overigens niet om shows met het zware, professioneel vuurwerk, maar om theater- en/of consumentenvuurwerk. Volgens hem komen daar vier terreinen binnen de gemeente voor in aanmerking: het Volkspark, het Van Heekpark, het Rutbeek en het UT-terrein. Den Oudsten wil tot 2010 voor slechts een van deze vier locaties vergunning afgeven voor het afsteken van vuurwerk en alleen ter afsluiting van een evenement. Pas na 2010 wil hij de regels verruimen, zodat ze aansluiten bij het landelijke beleid. Meer mogelijkheden toestaan op Het Rutbeek, zoals ter opluistering van bruiloften of verjaardagen, wijst Den Oudsten vooralsnog af. Al komen hier wel verzoeken voor binnen. Het standpunt van de burgemeester zal de commissie van beheer van het Volkspark als muziek in de oren klinken. Deze dringt al lange tijd aan op het weer toestaan van vuurwerkshows. De commissie heeft de opbrengsten van de kermis dringend nodig om het 15 hectare grote park te kunnen onderhouden. Een vuurwerkshow, zoals die tot 13 mei 2000 traditioneel de kermis afsloot, zorgde altijd voor extra publiek en dus extra pachtopbrengsten. Sindsdien is op andere manieren tevergeefs geprobeerd meer publiek te trekken, zoals met artiesten of een lasershow. De commissie heeft richting de gemeente al verschillende keren aangedrongen op het loslaten van het vuurwerkverbod, daarbij onder meer verwijzend naar de ervaringen tijdens de jaarwisselingen.
 
Ter info hier de volledige tekst van de burgemeester van Enschede in zijn brief aan de Gemeenteraad


Aan de gemeenteraad

Datum Uw kenmerk Uw brief van Ons kenmerk Telefoon
10 juli 2007 --- --- 053 4818721

Onderwerp Behandeld door
Het afsteken van vuurwerk buiten de jaarwisseling, verzoek om zienswijze A.M.G. Olthuis


Geachte leden van de raad,

Sinds het van kracht worden van het nieuwe Vuurwerkbesluit mag er in Nederland buiten de jaarwisseling om, anders dan bij evenementen, geen vuurwerk worden afgestoken.
Het Besluit onderscheid verschillende typen vuurwerk:
Consumentenvuurwerk: vuurwerk bestemd voor particulier gebruik.
Theatervuurwerk: professioneel vuurwerk voor evenementen of voorstellingen met geringe publieksafstand.
Professioneel vuurwerk: alle andere vormen van vuurwerk.

Afhankelijk van de soort vuurwerk is voor een evenement een melding, dan wel een ontbrandingstoestemming vereist:
1. Meldingsplichtig vuurwerkevenement
Met een melding kan worden volstaan indien niet meer dan 10 kilogram theatervuurwerk of ten hoogste 100 kilogram consumentenvuurwerk tot ontbranding wordt gebracht. Ook een combinatie van beiden is mogelijk, maar dan blijven de genoemde maximale hoeveelheden gelden. De melding moet minimaal 14 dagen voor het evenement worden ingediend bij de provincie.
2. Vuurwerkevenement met ontbrandingstoestemming
Alle overige vuurwerkevenementen. Hierbij wordt professioneel vuurwerk tot ontbranding gebracht. De aanvraag tot het verkrijgen van een ontbrandingstoestemming moet ten minste 14 weken voor het plaatsvinden van het evenement worden ingediend bij de provincie.

Op grond van het Vuurwerkbesluit is de provincie bevoegd gezag voor het accepteren van een melding, respectievelijk het afgeven van een ontbrandingstoestemming voor het afsteken van vuurwerk. Indien een ontbrandingstoestemming vereist is, dient deze te worden aangevraagd bij de provincie. Alvorens toestemming te verlenen, vraagt de provincie bij de betreffende gemeente om een verklaring van geen bezwaar. Deze verklaring wordt afgegeven door de gemeentelijke brandweer. Tevens vraagt zij de regionaal commandant van de brandweer om advies.

Van belang is dat de gestelde eisen worden gecontroleerd door de provincie. Hierbij geldt dat de gemeente op grond van de APV een evenementenvergunning aan kan laten vragen door de beziger (op grond van het Vuurwerkbesluit wordt degene die het professionele vuurwerk af mag steken een beziger genoemd). Indien de gemeente van mening is dat de openbare orde niet gehandhaafd kan worden, kan zij de evenementenvergunning weigeren. Andere gronden om deze vergunning te weigeren zijn er niet.
Een op zichzelf staand vuurwerkevenement kan dus doorgang vinden indien een ontbrandingstoestemming door de provincie is verleend én een evenementenvergunning door de gemeente is afgegeven.

Beleid in Enschede, alternatieven
In Enschede zijn sinds de vuurwerkramp van 13 mei 2000 geen vuurwerkevenementen meer vergund. Echter het aantal vragen om het houden van vuurwerkevenementen neemt toe. Tevens was bij het afsteken van vuurwerk rond de jaarwisseling in de jaren direct na de vuurwerkramp nog enige terughoudendheid te bespeuren, echter daarvan blijkt de laatste jaren niets meer.
Toch is het wenselijk om rekening te houden met het deel van de slachtoffers dat nog steeds emotioneel gebukt gaat onder de gevolgen van de ramp. Een overgangsperiode tot het moment dat geen belemmeringen voor het afsteken van vuurwerk buiten de jaarwisseling worden opgelegd is dan ook op zijn plaats. In die periode zou het afsteken van vuurwerk op beperkte schaal kunnen worden toegestaan.

De onderstaande alternatieven zijn aan mij voorgelegd. Voor de alternatieven 1 tot en met 3 wordt na 1 januari 2010 aansluiting gezocht bij de landelijke regelgeving.

1. Alleen vuurwerk afsteken ter afsluiting van evenementen op aangewezen evenemententerreinen
In het evenementenbeleid van de gemeente Enschede zijn een aantal evenemententerreinen aangewezen. Hiervan zijn slechts het Volkspark, het van Heekpark en het Rutbeek geschikt om vuurwerk af te steken. Hoewel geen aangewezen evenemententerrein, geldt dat ook het UT-terrein geschikt is om vuurwerk af te steken.
In dit alternatief mag het afsteken van vuurwerk buiten de jaarwisseling slechts plaatsvinden op één van de hiervoor genoemde locaties én uitsluitend ter afsluiting van een evenement. Hiermee worden zowel het aantal locaties als het aantal keren dat er vuurwerk afgestoken mag worden beperkt, waardoor een overgangsperiode naar 2010 ontstaat. Vervolgens zal aansluiting bij landelijke regelgeving worden gezocht.
De vuurwerkshows moeten uiteraard qua omvang (zwaarte van het vuurwerk) wel op de genoemde locaties passen. Dit wordt echter geregeld middels de ontbrandingstoestemming of acceptatie van de melding van de provincie.

2. Alleen vuurwerk afsteken ter afsluiting van evenementen op de aangewezen evenemententerreinen en alleen op het Rutbeek deze koppeling loslaten.
Een andere mogelijkheid is om zowel het Volkspark, het Rutbeek, het van Heekpark als het UT-terrein aan te wijzen, maar slechts voor het Volkspark, het Van Heekpark en het UT-terrein het aantal mogelijkheden voor vuurwerkshows te koppelen aan afsluiting van evenementen. Het houden van vuurwerkshows op het Rutbeek wordt in dit alternatief vrijgelaten, waardoor daar de mogelijkheid ontstaat ook voor andere gelegenheden vuurwerk af te steken. Hierbij valt te denken aan gelegenheden als bruiloften of verjaardagen. Door dit slechts op het Rutbeek toe te staan, zal er geen overlast binnen de bebouwde kom ontstaan. De inwoners van Enschede, die het vuurwerk graag willen zien, zullen de moeite nemen om naar het Rutbeek te gaan.

3. Geen professioneel vuurwerk tot 1 januari 2010
Tot 1 januari 2010 gaan voor een absolute nullijn en het afsteken van vuurwerk in de open lucht buiten de jaarwisseling niet toestaan.

4. Direct aansluiting zoeken bij landelijke regelgeving
Met onmiddellijke ingang aansluiting zoeken bij de landelijke regelgeving. Op grond van het Vuurwerkbesluit wordt getoetst of kan worden voldaan aan de eisen genoemd in het Vuurwerkbesluit, waarna de provincie toestemming verleent. Aansluitend zal de gemeente de benodigde evenementenvergunning afgeven.


Ik heb op 10 juli 2007 in principe gekozen voor alternatief 1 maar wil, alvorens hier een definitief besluit over te nemen, de raad in de gelegenheid stellen hierop tot 9 september 2007 zijn zienswijze aan het college kenbaar te maken. Daarna zal ik, mede op basis van uw zienswijze, een definitief besluit nemen.


Hoogachtend,

Burgemeester van Enschede,
de Burgemeester,



(P.E.J. den Oudsten)
 
Back
Bovenaan