De laatste kans op winst: "Het wordt een topjaar"

Guusje

VWC lid

Handelaren bang voor toekomst met landelijk vuurwerkverbod: "Kinderen hebben geen toekomst meer in dit bedrijf"​

Earryt Sijens

Vandaag, 19:10 3 minuten leestijd
Fjoerwurkhanneler Teake Brouwer by de jierwiksel fan 2018


Fjoerwurkhanneler Teake Brouwer by de jierwiksel fan 2018© Omrop Fryslân, Simone Scheffer

Nederland staat aan de vooravond van een landelijk vuurwerkverbod. De Tweede Kamer heeft een meerderheid gevonden en bespreekt donderdag de voorwaarden van het verbod. Tot grote zorgen van vuurwerkhandelaren.
"Het spookt wel door mijn hoofd, hoor. De laatste keer komt eraan", zegt Teake Brouwer van Vuurwerkgigant Franeker. Zijn zaak behoort tot de grootste vuurwerkleveranciers van Nederland.

Geen toekomst in het bedrijf​

"Wij hebben gigantische investeringen gedaan in sprinklers en bunkers. Als het verbod komt, kunnen we alles afbreken. Mijn kinderen hebben dan geen toekomst meer in dit bedrijf", verklaart Brouwer.
De Tweede Kamer wil vanwege veiligheid en toenemend geweld tegen hulpverleners een verkoopverbod op vuurwerk invoeren. Ondernemers maken zich zorgen.
Zo ook Gerrit Hoekstra van Mega Vuurwerk Leeuwarden: "We raken weer een mooie Nederlandse traditie kwijt. Drie dagen hard werken met familie en vrienden, die sfeer verdwijnt helemaal."
Burgemeester Sybrand Buma van Leeuwarden


Burgemeester Sybrand Buma van Leeuwarden© ANP

Neffens boargemaster Sybrand Buma fan Ljouwert is it ferbod lykwols needsaaklik. "Voor handhavers was het niet meer te doen, er vielen simpelweg te veel slachtoffers. Wat ooit bijzonder was, is verworden tot een serieus veiligheidsprobleem."

It tal gemeenten yn Nederlân dat lokaal in fjoerwurkferbod ynfiert, stagnearret. Fryske gemeenten fierden oant no ta nea sa'n ferbod is. Hanthavening is dreech en klachten nimme ta.

Als je vijf minuten later komt, zijn de lui met hun vuurwerk natuurlijk al lang weer gevlogen. Dit landelijk verbod maakt de handhaving eenvoudiger.

Sybrand Buma, burgemeester van de gemeente Leeuwarden
"Je moet er dan toevallig met je neus bovenop staan om te kunnen handhaven", zei Buma eerder. "Als je vijf minuten later komt, zijn de lui met hun vuurwerk natuurlijk al lang weer gevlogen. Dit landelijk verbod maakt de handhaving eenvoudiger: het mag niet, punt."

Meer illegaal vuurwerk​

Hoekstra en Brouwer vrezen dat illegaal vuurwerk juist zal toenemen. "Een cobra is nog nooit legaal verkocht", zegt Hoekstra. "Als consumentenvuurwerk verdwijnt, staan straks hele volksstammen in België en Duitsland in de rij."
Brouwer vult aan: "Het illegale spul komt nu al massaal binnen. Daar moeten ze keihard tegen optreden, maar daar zijn ze elk jaar veel te laat mee."


190.webp








Fjoerwurkferbod
Ondernemers zien de toekomst somber in. "Ik heb 250.000 euro meer betaald voor mijn pand vanwege de vuurwerkvergunning", zegt Hoekstra.
"Met een compensatie van 150 miljoen euro komen we er nooit", benadrukt hij, verwijzend naar de mogelijke vergoeding van de regering voor vuurwerkverkopers. De branche berekende onlangs dat er minimaal 895 miljoen euro nodig is om de schade te dekken.
Burgemeester Buma verwacht niet dat het verbod dit jaar al ingaat, maar volgens hem is de noodzaak voor landelijke maatregelen groot. "Uiteindelijk verdwijnt het particulier afsteken van vuurwerk uit het straatbeeld. En ja, dat is jammer. Maar er is simpelweg te veel gevaar."

De laatste kans op winst: "Het wordt een topjaar"​

Teake Brouwer denkt nog één keer te kunnen profiteren van de situatie. "Dit wordt echt een topjaar, mensen kopen nu dubbel in met het oog op het verbod. Maar daarna is het voorbij."

Gerrit Hoekstra sluit af met een weemoedige blik op de toekomst: "Dit is niet alleen economisch, maar vooral emotioneel een groot verlies. Oud en nieuw zal nooit meer hetzelfde zijn."

 
Back
Bovenaan