Je gebruikt een verouderde webbrowser. Het kan mogelijk deze of andere websites niet correct weergeven. Het is raadzaam om je webbrowser te upgraden of een alternatieve webbrowser te gebruiken.
Celstraffen voor verdachten illegaal vuurwerk Cafferata
DEN BOSCH - De vier verdachten in de zaak van de illegale vuurwerkhandel van vuurwerkgroothandel Cafferata in Nistelrode en Uden zijn veroordeeld tot celstraffen variërend van 21 tot 5 maanden.
De rechtbank heeft vrijdagmiddag uitspraak gedaan. Het gaat om de voormalige eigenaren van het bedrijf en een medewerker. De straffen vallen lager uit dan de eisen van het Openbaar Ministerie tijdens de behandeling van de zaak in oktober vorig jaar. De verdachten stonden terecht op verdenking van import van illegaal vuurwerk, het witwassen van de opbrengsten, valsheid in geschrifte en wat de aanklager noemde 'deelname aan een criminele organisatie'. De eisen varieerden toen van drie jaar tegen de 31-jarige zoon, twee jaar voor zijn vader en anderhalf jaar voor zijn moeder en een medewerker van het bedrijf.
Bij een inval in het vuurwerkbedrijf in Uden in 2009 vond de politie zwaar professioneel vuurwerk zoals mortieren, die in Nederland niet opgeslagen mogen worden.
DEN BOSCH -
Drie gezinsleden uit Berlicum en een stroman zijn vrijdag veroordeeld tot celstraffen voor de handel in illegaal vuurwerk. De hoogste straffen zijn voor de zoon (31 jaar) en vader (62 jaar) van het gezin. Zij kregen ieder 21 maanden gevangenisstraf.
Er waren straffen tot 3 jaar geëist. De straffen vallen lager uit omdat de rechtbank in Den Bosch uitgaat van kleinere hoeveelheden vuurwerk en omdat de uitkomst van de strafzaak meer dan 4 jaar op zich heeft laten wachten.
Drie betrokken vuurwerkbedrijven kregen boetes van 90.000, 13.500 en 9000 euro.
Een Luxemburgs bedrijf fungeerde als dekmantel voor de illegale vuurwerkhandel, aldus de rechtbank. De verdachten en twee bedrijven hebben zich schuldig gemaakt aan fraude bij de import van zwaar vuurwerk, vervalsing van administratie, witwassen en deelname aan een criminele organisatie. Het motief was zoveel mogelijk financieel gewin, aldus de uitspraak.
Het Openbaar Ministerie ontdekte de vuurwerkhandel in 2007 toen een niet gemeld vuurwerktransport werd gecontroleerd. In de container vonden controleurs illegaal consumentenvuurwerk. Een jaar later werden in Antwerpen containers ontdekt met vlinders en lawinepijlen die onjuist waren geclassificeerd. Transporten werden regelmatig niet gemeld om betrapping te voorkomen.
Bij een inval in het vuurwerkbedrijf in Uden in 2009 vond de politie zwaar professioneel vuurwerk zoals mortieren, die in Nederland niet opgeslagen mogen worden.