Brandweerlieden willen direct actie na alarmerend rapport over vuurwerkramp

Tja, daar gaan we. Dit was precies de reactie die te verwachten viel, een voorzitter van de VBV die de samenvatting en wellicht de conclusie en aanbevelingen heeft gelezen (waarschijnlijk is dat al ijdele hoop en is het beperkt gebleven tot de titel). Niemand van het VBV, en vrijwel zeker die voorzitter, die dat rapport heeft doorgrond. Ik ben zeer blij met de reactie van het NIPV, want zij gaan uiteindelijk inderdaad over de handreikingen aanpak brandbestrijding van vuurwerk. Zij zullen zeer gedegen onderzoek doen naar aanleiding van dit rapport, daar ben ik van overtuigd. Het is in ieder geval hoopgevend dat ze aangeven dat ze meer tijd nodig hebben het rapport te doorgronden en met vervolgonderzoek te komen.
 
Laatst bewerkt:
Sja, die vereniging schreeuwt wel meer wat. Aandachtszoekers, vakbonden niet vreemd. Dat wat Stefan Wevers zegt zit meer realiteit en inhoud in!
 
Tijd dat HVLV hun reactie op dat rapport even direct naar die Vakvereniging sturen. Al vermoed ik dat zij wel zo proactief zijn dat al gedaan te hebben?
 
Tja het is vermoeiend dat niemand verder kan lezen dan de neus lang is.

Ik begrijp heel goed dat je als brandweerman of vrouw je rot schrikt van zo'n rapport en geen boodschap hebt aan mensen die je nu gaan zeggen dat het allemaal wel mee valt.
Heel terecht, als het rapport zou kloppen...maar dat doet het niet.

Onderzoekers baseren hun claim vooral op twee dingen:
CHAF testen 2002-2005 waarbij bleek dat 1.4g en 1.3G vuurwerk onder bepaalde condidies massa-explosief reageerde. (We kennen allemaal de filpjes denk ik wel)

Tweede punt waren de recente testen door ITL/TNO waarbij bapaalde gekooide producten (1.4g) massa-explosief reageerden.

Betreft de CHAF testen, ja daar bleek inderdaad uit dat die classificaties niet klopten. Maar, dat is wel allemaal prof vuurwerk waarbij de verhoudingen kruit per volume veel hoger dan consumentenvuurwerk. Valt echt niet zomaar te vergelijken.


Over de TNO testen Voor het eerst in 15-20 jaar testen is er een keer een serieus probleem vastgesteld, mede door de 6 kanten kooien die de Duitsers voorstaan. Daar is al actie op ondernomen, problem solved. Zowel instanties als branche hebben daar gewoon hun verantwoordelijkheid op genomen en laat dus juist zien dat dat systeem prima functioneerd. Het feit dat die kooien jaarlijks getest worden en er nog nooit een probleem vastgesteld is, laten ze achterwege.


Resultaten die ze makkelijk aan de kant schuiven:
Test uitgevoerd door TNO in 2000 of 2001 waarbij een vuurwerkopslag met 5000 kg in de fik werd gestoken.
Daarbij werden express de brandeuren open gezet, en waren er geen sprinklers aanwezig. Resultaat...een heel saai filmpje.
En op die test zijn de blus instructies ook gebaseerd.

Deze resultaten vinden ze niet reëel omdat ze zeggen dat: 1. er kan tot 10.000 kg liggen, dus dubbel zo veel. En 2. bij die test waren er geen gekooide producten gebruikt.

Niet geheel onterechte kritiek, maar het enige wat je daaruit zou moeten concluderen is dat je na 20 jaar misschien wel eens een nieuwe grootschalige test moet doen met de producten van vandaag.


De conclusie dat Nederland "groot gevaar" loopt, is onnodige paniekzaaierij.
 
Hier waren ze al bang voor: brandweerlieden willen direct actie na alarmerend rapport over vuurwerkramp

De Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers wil dat de blusinstructies voor opslagplaatsen met vuurwerk onmiddellijk worden aangepast. De reden? De uitkomsten van nieuw onderzoek naar de Enschedese vuurwerkramp en risico’s rond de opslag van legaal vuurwerk. „De veiligheid van onze brandweerlieden mag niet langer in het geding zijn.”
Als ex-vrijwillig brandweerman wil ik hier toch even mijn bescheiden mening geven.

De VBV is een clubje dat doorgaans de belangen van vrijwilligers behartigd. Zij hebben zover ik weet echt niks te maken met de manier waarop inzetten verlopen. Een inhoudelijke mening van hun over incidenten zeggen mij dan ook weinig. Daar hebben we de NIPV en nog wat overkoepelende denktanks voor.


Als het morgen misgaat met een brand in zo’n opslag, dan kan niemand roepen: we wisten het niet. Jack Kusters, bestuurslid VBV
Oh daar is de aap uit de mouw. Even juridisch indekken. :)

Volgens de huidige blusvoorschriften kan een opslag tot 10.000 kilo met licht vuurwerk veilig geblust worden, op 25 meter afstand. Het onderzoek van de Universiteit Twente maakt daar echter korte metten mee in een alarmerend rapport dat afgelopen vrijdag uitkwam.
Het probleem met een voorschrift is dat het NOOIT de werkelijkheid is. Een brand inzet is van tig factoren afhankelijk hoe je deze bestrijd.

Als we het huidige voorschrift, of eigenlijk, het rapport erbij pakken van de NIPV (voorheen IFV) staan daar een aantal leuke conclusies in.

De CHAF testen in Polen
Omdat de geïnterviewde deskundigen hun mening over (blus)instructies bij incidenten met
vuurwerk voor een deel baseren op de ‘large scale’ testen die in 2005 in Polen zijn gedaan
en er onder deze deskundigen geen gedeelde visie bestaat over de vraag hoe de resultaten
van deze testen geïnterpreteerd moeten worden, heeft het IFV de opzet en resultaten van
deze testen nader beschouwd en het volgende geconcludeerd:
> De dozen met vuurpijlen zonder stok waren onjuist gelabeld.
> Het was geen vuurwerk van subklasse 1.4 dat een massa-explosie heeft veroorzaakt.
> Uit de testen kan niet worden afgeleid dat het gebruik van water bij vuurwerk tot
gevaarlijke situaties leidt.

Ah, lekker bezig TU. :rolleyes:


Op basis van een risicoanalyse (berekeningen
met de hoeveelheid betrokken vuurwerk) kan de aan te houden afstand aangepast worden.

Met betrekking tot incidenten met vuurwerk van subklasse 1.4 is tijdens het onderzoek geen
onderbouwing gevonden voor het toepassen van andere afstanden dan 25 meter.
Relateer de te hanteren veiligheidsafstanden aan specifieke situaties, bijvoorbeeld of er
sprake is van een transportsituatie in een ISO container of een opslagsituatie in een
gebouw met sprinklerinstallatie. Betrek ook de hoeveelheid vuurwerk bij het bepalen van
de veiligheidsafstanden.
Voorschrift =/= Praktijk. Afstand bepaal je voor elk incident opnieuw. Inzet word bepaald door een risico inschatting na de verkenning.

Woordvoerder Kusters: „Ik snap dat mensen die ooit een handtekening hebben gezet onder de huidige blusinstructies even meer tijd nodig hebben. Maar dit rapport is gedegen en uit onafhankelijke hoek.
Onafhankelijk, ja. Gedegen? Nee. Er is een reden dat de VBV geen blusinstructies maakt. En maar goed ook.

/rant
 
Back
Bovenaan