• BELANGRIJK!

    De media maakt graag gebruik van aannames, vaak kloppen feiten niet en worden onderwerpen en stellingen op een andere manier opgesteld waardoor vuurwerk sowieso negatief in de media komt. De media kan flinke ergernissen opleveren, maar alle media mag en zal geplaatst blijven worden, of het nu positief of negatief is m.b.t. vuurwerk.

    Er zijn de laatste jaren tal van discussies op het forum ontstaan bij nieuws over verkeerd gebruik, gevaar, vernielingen en overlast waarbij de sfeer onderling ook vaak gespannen werd. Wij zullen vanaf dit jaar ook strenger toezien op de sfeer in de topics en waar nodig waarschuwen en topics sluiten.

Al twee jaar een vuurwerkverbod in de regio Nijmegen, maar de overlast blijft

Guusje

VWC lid
Al twee jaar een vuurwerkverbod in de regio Nijmegen, maar de overlast blijft

NIJMEGEN - In Arnhem mag vanaf de jaarwisseling 2023/2024 geen vuurwerk meer worden afgestoken. In Nijmegen geldt zo’n verbod al twee jaar. Zeven vragen over de invoering en de zin van zo'n verbod?

Geert Willems 20-10-22, 08:04

1. Is Nijmegen de enige gemeente in de regio met een vuurwerkverbod?
Nee, ook in Heumen en Mook en Middelaar mag het hele jaar niet meer worden geknald. Nadat Nijmegen in september 2020 dat besluit nam, volgde Heumen in maart 2021. Rotjes en vuurpijlen zijn slecht voor het milieu, onveilig, lawaaiig en het levert hulpdiensten handenvol werk op, waren de argumenten. Bovendien werkt het vandalisme in de hand: elke jaarwisseling wordt voor duizenden euro’s aan openbare bezittingen opgeblazen.


De politie Venray-Gennep, verantwoordelijk voor Noord-Limburg, adviseerde Mook hetzelfde te doen. De kans was anders groot dat jongeren uit Nijmegen en Heumen naar Mook zouden komen voor het afsteken van vuurwerk. De jeugd in die regio’s kent elkaar van het Kandinsky College in Molenhoek. Mook besloot het advies op te volgen en ook een verbod in te voeren.

De rest van de regio voelt er weinig voor een eigen koers te varen per gemeente en volgt het landelijk beleid. Dat geldt voor alle gemeenten in Maas en Waal en voor Land van Cuijk. De woordvoerder van Land van Cuijk sluit echter niet uit dat zo’n vuurwerkverbod er voor 2023/2024 alsnog komt.

,,We weten dat regiogemeenten experimenteren met vuurwerkvrije zones. Dat volgen we met belangstelling. Voor nu is het nog te vroeg, maar aan de hand van onder meer de resultaten daarvan bekijken we wat we gaan doen met de jaarwisseling over ruim een jaar.”

In Gennep was vorig jaar discussie over dit onderwerp, maar de raad hoefde toen uiteindelijk geen besluit te nemen omdat er al een landelijk vuurwerkverbod werd ingesteld.

2. Maar er is toch al twee jaar een algeheel vuurwerkverbod in Nederland?
In de laatste twee jaarwisselingen was er inderdaad een verbod op al het vuurwerk, maar dat was vanwege de coronapandemie. Belangrijkste reden was dat de ziekenhuizen al zo vol lagen, dat de zorg niet verder belast mocht worden met extra vuurwerkslachtoffers.

Komende jaarwisseling wordt vermoedelijk de eerste keer dat Nijmegen, Heumen en Mook als enige gemeenten in deze regio een verbod hebben.

3. Wat mag er wel in de rest van Nederland en niet in die drie gemeenten?
Bij een verbod mag iedereen van 12 jaar en ouder fop- en schertsvuurwerk afsteken, de zogenoemde categorie F1. Het hele jaar door zelfs. Het gaat dan om sterretjes, grondbloemen, Bengaals vuur, knalerwten en trekrotjes.

Daarnaast zijn er nog drie andere zwaartecategorieën, F2 tot en met F4. F2-vuurwerk mag nog wel in de rest van Nederland, niet in Nijmegen, Heumen en Mook. F2 zijn lichte vuurpijlen en knalvuurwerk, zoals rotjes. Bij legaal vuurwerk staat die categorie overigens op de verpakking.

F3 en F4 mogen ook niet in de rest van het land afgestoken en ook niet verkocht worden, daarover zijn twee jaar geleden landelijk strengere regels gekomen. Tot de categorie F3 behoren zware vuurpijlen, zware rotjes en honderdduizendklappers. Tot F4 behoort professioneel vuurwerk en illegaal vuurwerk.

4. Had het verbod effect tijdens de laatste twee jaarwisselingen?
Na oud en nieuw 2020 en 2021 was burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen nog erg optimistisch. Er werd veel minder geknald, waardoor er ook veel minder overlast was en de hulpdiensten minder vaak moesten uitrukken. Ook het aantal slachtoffers daalde fors.

Bruls riep het kabinet op om zo snel mogelijk met een algeheel vuurwerkverbod te komen. Bij de jaarwisseling van 2021/2022 was dat effect een stuk minder, veel mensen trokken zich niets aan van het verbod en knalden toch. In Nijmegen waren er wel minder brandmeldingen dan het jaar ervoor; een daling van 25 naar 16.

Terugblikkend had Bruls gemengde gevoelens. ,,We hebben een relatief rustige nieuwjaarsnacht gehad zonder grote incidenten. De hele week heeft onze aanpak prima gewerkt. We hebben ons geconcentreerd op overlast-hotspots en samen met boa’s, agenten en jongerencoaches ook gericht mensen aangesproken. Dat had een positief effect. We waren ‘in control’ rondom oud en nieuw. Ik ben er trots op dat we dat samen met al die hulpverleners voor elkaar hebben gekregen.”

Maar hij wees ook op een andere kant: ,,Afgezien van de vrijdag van de Vierdaagse is de jaarwisseling voor al onze hulpverleners de drukste dag van het jaar. Ik blijf het absurd vinden dat er zoveel inzet van brandweer, politie en andere diensten nodig is. In de hele Veiligheidsregio Gelderland-Zuid waren de cijfers iets beter dan vorig jaar. Maar dan heb je het nog wel steeds over 139 meldingen. In één nacht, hè.”

5. Hoe kan het nog beter?
Dat wordt lastig, volgens burgemeester Bruls. Meer politie en meer handhaven is onbegonnen werk. ,,We moeten goed gaan nadenken over het antwoord op de vraag hoe we ervoor zorgen dat al dat vuurwerk ons land of onze gemeente niet meer in komt. Er zit ergens iets niet goed in de manier waarop Nederland oud en nieuw viert.”

Oftewel: we moeten gewoon minder vuurwerk willen afsteken in Nederland.

6. Is een centrale vuurwerkshow, zoals Arnhem vanaf 2024 wil gaan houden, een goed alternatief?
Volgens Bruls vraagt zo'n groot evenement juist om extra politieinzet. ,,En die agenten hebben we die nacht keihard nodig voor de wijken die we extra in de gaten willen houden.”

7. Mag er in Nijmegen ook geen vuurwerk verkocht worden?
Jawel. Hierbij gelden de landelijke regels over wat legaal en illegaal vuurwerk is.

https://www.ad.nl/nijmegen/al-twee-jaar-een-vuurwerkverbod-in-de-regio-nijmegen-maar-de-overlast-blijft~af60769f/
 
Samenvatting: we hebben al met al het volk goed onder de duim gehouden. Hoe we de bevolking nog beter kunnen onderdrukken weten we nu niet, maar we zijn op zoek naar allerlei mogelijkheden.

Aldus lokale dictator Bruls, die dol lijkt te zijn op het volk de maat te nemen. Bij dat soort types moet je vaak heel goed kijken wat er dan buiten de door hen gerichte focus om gebeurt. Wat laat hij allemaal wel toe?

Dat vuurwerk vandalisme in de hand werkt is niet bewezen. Dat geldt wel voor alcohol. Geimpliceerd bij geweld op straat, uitgaangsleven en vooral ook huiselijk geweld. Topconsumptie per jaar? Kerst staat op plaats 2 en oud/nieuw op plaats 1. Misschien moeten we daar onze pijlen eens op richten. Of is dit een hobby die Bruls en de zijnen zelf nogal uitoefenen?
 
Den haag, provincies, gemeenten strugglen ermee dus, al jaren.
Maar ze kunnen de burger wel vanalles opleggen, maar die tijd is voorbij.
Dit komt niet omdat de burger de kont tegen de krib gooit(wat natuurlijk wel gebeurt logischerwijs), maar omdat de beleidsmakers te ver vanaf de burger staan, en totaal geen idee hebben hoe de mensen leven, wat hun wensen en behoeften zijn.
Daarom steekt de overheid bij problemen de kop in het zand wanneer de uitvoering ze niet lukt. Maar het vuurwerk krijg je niet weg getoverd. Nooit. Is maatschappelijk erfgoed, dat de burger niet gaat opgeven, never.
 
Het blijft tenenkrommend dat een beleidsbepaler zich zo blijft uiten. Willens en wetens de ogen sluiten voor wat er om je heen gebeurd en je eigen puntje er door blijven drukken. Niet toe durven/willen geven dat je misschien een verkeerde weg aan het bewandelen bent. Dit is exact de reden dat er binnen Nederland steeds minder tolerantie is naar elkaar, politici enz. Het is zwart of wit en niks zit er meer tussenin.
Treurig ....
 
"Rotjes en vuurpijlen zijn slecht voor het milieu, onveilig, lawaaiig en het levert hulpdiensten handenvol werk op." Dan weet je dus al dat ze niet weten waar ze het over hebben, deze zijn immers al verboden.
 
Het blijft tenenkrommend dat een beleidsbepaler zich zo blijft uiten. Willens en wetens de ogen sluiten voor wat er om je heen gebeurd en je eigen puntje er door blijven drukken. Niet toe durven/willen geven dat je misschien een verkeerde weg aan het bewandelen bent. Dit is exact de reden dat er binnen Nederland steeds minder tolerantie is naar elkaar, politici enz. Het is zwart of wit en niks zit er meer tussenin.
Treurig ....

Eens! Al vraag ik me wel eens af wat treuriger is: zo’n beleidsbepaler of een journalist die geen kritische vraag stelt
 
Back
Bovenaan