Van Vollenhoven voorziet Enschede van advies over Oud en Nieuw

Scav

VWC Moderator
Forumleiding
Met het oog op het naderende besluit hoe Enschede met vuurwerk het nieuwe jaar ingaat heeft mr. Pieter van Vollenhoven de stadsredactie van De Twentsche Courant Tubantia een notitie gestuurd van de Stichting Maatschappij en Veiligheid (SMV). Met de vraag of de krant die met zijn lezers zou willen delen. In het stuk vraagt de SMV zich af of de jaarwisseling nog wel een feestelijke gebeurtenis is.

Het is een retorische vraag. Volgens de stichting is de jaarwisseling het grootste risico-evenement van Nederland. Van Vollenhoven is voorzitter van het bestuur van de SMV, Hans Wiegel is vicevoorzitter. Van Vollenhoven heeft met belangstelling kennisgenomen van het burgerexperiment in Enschede, waarbij de gemeente de inwoners laat bepalen hoe we oud en nieuw met vuurwerk vieren. Zaterdag 11 november is de slotmanifestatie.

Volgens de SMV is er maar één keuze mogelijk: stoppen met het afsteken van al dan niet illegaal vuurwerk. De SMV haalt de jongste jaarwisseling als voorbeeld aan. Gemeenten lieten weten dat het 'redelijk verlopen' was, een 'rustiger jaarwisseling' of 'rustiger dan vorig jaar'. Desondanks noteert de SMV: 'Is er nog steeds sprake van 482 behandelingen van vuurwerkslachtoffers bij spoedeisende hulp, 10 tot 15 miljoen euro schade, milieugevolgen door te hoge concentraties fijnstof, meer dan 10.000 vuurwerkgerelateerde incidenten en branden, een toename van het zware verboden vuurwerk, 63 geweldsdelicten tegen de politie en 560 aanhoudingen.'

Grens bereikt
Eind 2016 meende de SMV al dat de grenzen waren bereikt wat we als samenleving op vuurwerkgebied aanvaarden. Met de evaluaties van de laatste jaarwisseling in de hand vraagt de SMV zich ernstig af of de viering van oud en nieuw op de huidige wijze moet worden voortgezet. De SMV realiseert zich dat veel mensen niet willen tornen aan typisch Nederlandse tradities, maar tegelijkertijd kan de vraag worden gesteld hoeveel schade en slachtoffers er nodig zijn om de traditionele vuurwerktraditie te wijzigen. Nergens wordt zoveel geld uitgegeven aan consumentenvuurwerk als in ons land. In 2016 ging er voor 698 miljoen over de toonbank.

De SMV haalt in de notitie het succes van centrale vuurwerkshows door gemeenten aan. Maar plaatst meteen de kanttekening dat er niet genoeg vuurwerkprofessionals zijn om alle gemeenten tegelijk te bedienen. De stichting beschrijft hoe onderzoekers de jaarwisseling hebben vergeleken met volksfeesten als Koningsdag en Oranjefeesten. De conclusie: de jaarwisseling is een uitschieter. 'Inderdaad het grootste risico-evenement van Nederland.'

Onderzoeksraad
Van Vollenhoven was eerder voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Deze onderzoeksraad doet op verzoek van de vier grote gemeenten onderzoek naar de problemen bij de jaarwisseling door vuurwerk en geweld op straat.

Enschede beslist op 11 november hoe oud en nieuw wordt gevierd. Pieter van Vollenhoven voorziet de stad van advies. Ongevraagd, maar welgemeend.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. - Foto: Frans Nikkels

Bron
 
Wat een onnozele berichtgeving weer, die getallen over ongevallen ect. kloppen totaal niet. Net zoals de getallen rondom de omzet van het vuurwerkverkoop. Wat hier staat is gewoon het 10 keer de daadwerkelijk omzet.

EDIT: Ik heb het even nagezocht in het; ''landelijk beeld jaarwisseling 2016-2017'' (publicatie door de politie).

Hierin is vooral een daling van overlast te zien, er zijn rond de 3500 incidenten rondom vuurwerk(totaal aantal incidenten is 10.000). Maar dit heeft maar tot een kleine 45 aanhoudingen geleid. Om een beeld te schetsen 45 van de totale 650 aanhoudingen waren vuurwerk gerelateerd.
 
Laatst bewerkt:
Het vervelende is de onderzoeksraad heeft een oud voorzitter die schijnbaar een grote vuurwerkhater is.

Daar kan je niet tegen op want hij zal altijd zijn eigen mening voorop zetten en de onderzoeksraad beïnvloeden, door de berichten in de media.
 
Begint toch aardig op propaganda te lijken. Het volk door het geven van niet juiste informatie een bepaalde kant op duwen! Beetje jammer. Tuurlijk gebeuren er nog te veel incidenten maar het afschaffen lost het niet op!
 
Uh lezen we goed 698 miljoen over de toonbank!!!! Maak t nog spannender zeg kom op stelletje mega idioten alles om maar in de media te komen bah...
 
Uh lezen we goed 698 miljoen over de toonbank!!!! Maak t nog spannender zeg kom op stelletje mega idioten alles om maar in de media te komen bah...

En dat nog tot daaraan toe... ik vind het verdraaien van de andere cijfers veel erger. Zoals ik al eerder heb beschreven raken deze kant nog wal.
 
Pieter van Vollenhoven voorziet de stad van advies. Ongevraagd, maar welgemeend.

Leuk en aardig, maar dit is een burgerbesluit waar tientallen betrokken burgers reeds een half jaar keihard aan werken.

Het toont ontzettende arrogantie om nu zonder deze burgers te contacteren op de valreep met dit ongevraagde advies aan de gemeente te komen. Ik mag hopen dat de burgemeester en de gemeenteraad de beste man en zijn stichting dan ook negeren.
 
Nergens wordt zoveel geld uitgegeven aan consumentenvuurwerk als in ons land. In 2016 ging er voor 698 miljoen over de toonbank.
Gewoon even een getal er tussen in plaatsen het is 68 miljoen en geen 698 miljoen.
Nederlanders houden van vuurwerk maar overdrijven is ook een kunst.
 
Als dat zo zou zijn betekent het wel dat er ruim 146 miljoen euro binnenkomt aan BTW. Dat is 10x de kosten die de schade zou zijn. Lijkt me een slecht idee om af te schaffen. Wie gaat dat betalen???
 
Er zit nogal een verschil tussen 698 of 68 miljoen, ik heb tvenschedefm hierover ingelicht en verzocht het te willen aanpassen.
 
Er zit nogal een verschil tussen 698 of 68 miljoen, ik heb tvenschedefm hierover ingelicht en verzocht het te willen aanpassen.

Zou dit ook kunnen voor de andere cijfers, zoals ik eerder aangaf... die vind ik veel kwalijker dan de voorgelogen omzet. Dit gaat namelijk over het feit dat ze alle incidenten vuurwerk gerelateerd maken.
 
Back
Bovenaan