[Nagele] Drank, drugs, lekkere wijven en vuurwerk

Lev-he

VWC lid
Drank, drugs, lekkere wijven en vuurwerk
door Marcel Proos en Jan Salden

NAGELE - Politie en justitie krijgen moeilijk grip op de import van illegaal vuurwerk. Criminele bendes vinden het een ‘leuke handel’, waarmee grof geld te verdienen valt.

Roken was ten strengste verboden in de boerderijschuur aan de rand van het dorpje Nagele in Flevoland. Eén ontploffende lawinepijl kan een schokgolf veroorzaken waardoor iemand flauwvalt, maar in de schuur trof de politie tientallen dozen met dit illegaal vuurwerk aan. Chinese rollen, lawinepijlen en vlinderbommen stonden tot wel twee meter hoog opgestapeld.

Het ging hier om maar liefst 8500 kilo vuurwerk, waarvan het merendeel illegaal was en dus gevaarlijk. In Flevoland is geen bedrijf voldoende gespecialiseerd om zo'n hoeveelheid explosieven op te ruimen. Een Brabantse onderneming moest eraan te pas komen om die klus te klaren.

De vijftigjarige eigenaar van het vuurwerk runde een normale boerderij. " Aan zijn veiligheid en die van de omwonenden had hij niet gedacht", zegt Leo Dortland van de politie Flevoland. "Wel aan het geld dat het hem opleverde." Want een doos lawinepijlen van circa twintig stuks gaat voor honderd tot 150 euro van de hand, en dat tegen een inkoopprijs van één euro per stuk.

De boer uit Flevoland is niet de enige die wordt aangetrokken door de lucratieve maar illegale handel. Naar schatting houden honderden mensen zich bezig met transport, opslag en verkoop van het verboden goed.

Opsporingsdiensten boeken slechts mondjesmaat succes in de bestrijding ervan. Vorig jaar werd 150.000 kilo onderschept. Bitter weinig, voor wie bedenkt dat iedere jaarwisseling tussen de één en twee miljoen kilo verboden vuurwerk de lucht in wordt geschoten.

Maar volgens officier van justitie Gustaaf Biezeveld, verantwoordelijk voor de jacht op malafide vuurwerkhandelaren, komt daar snel verandering in. Het Openbaar Ministerie (OM) zegt een aantal belangrijk bendes op de hielen te zitten.

Dat is maar goed ook, vindt onderzoeker Peter Klerks van de Politieacademie in Apeldoorn. Hij kreeg inzage in een aantal opsporingsonderzoeken naar vuurwerkbendes. Daaruit doemde een beeld op van serieuze criminaliteit. Uit de onderzoeken kwamen namen naar voren die eerder figureerden in dossiers over de handel in verdovende middelen.

Klerks kijkt daar niet van op. "Met vuurwerk is ontzettend makkelijk geld te verdienen. De winstmarges zijn vergelijkbaar met die van heroïne. Het verschil is: als je met vuurwerk wordt gepakt, krijg je een taakstraf of een boete. Word je met drugs gepakt, dan verdwijn je een tijd lang in de cel." De vuurwerkhandel is bovendien 'relatief risicoloos', aldus Klerks. "In de wietteelt loop je de kans een mes tussen je ribben te krijgen. In de vuurwerkhandel is dat, zover bekend, nog niet voorgekomen. Het is wat geweld betreft, een vrij onschuldige wereld." In de dossiers die hij inzag kwam Klerks allerlei verschillende bendes tegen. Van een complete familie die een handeltje runde tot een organisatie van dertig man groot. Die laatste verkocht het vuurwerk niet in de eigen buurt, maar op tal van plaatsen in het land. Leden van de bende bestierden kroegen, growshops en sportclubs, waar ze de vuurpijlen onder de toonbank verkochten.



Hans Geppaart van het Regionale Milieu Team (RMT) in Midden- en West-Brabant baalt van het gemak waarmee de handelaars hun gang kunnen gaan. "In België kan iedereen met een inschrijvingsbewijs van de Kamer van Koophandel grote partijen inslaan. Rijd met een vrachtwagen naar België, laad hem vol en steek de grens weer over." De politie houdt wel kofferbakcontroles, maar die leveren volgens Geppaart weinig op. Volgens Klerks komt dat doordat veel bendes hun vuurwerk al in de zomer naar Nederland halen. "Ze weten maar al te goed dat rond oktober de grenscontroles weer beginnen." Die controles alleen zijn ook niet voldoende, vindt oud-burgemeester Jan Mans van Enschede. Volgens hem moet het Nederlanders moeilijker worden gemaakt om over de grens zwaar vuurwerk in te kopen. Hij voert, in opdracht van het ministerie van VROM met de buurlanden overleg over striktere regels. " Het probleem in België is dat Nederlanders veel te makkelijk aan professioneel vuurwerk komen", zegt Mans.

"Alleen een briefje van de Kamer van Koophandel mag niet voldoende zijn. Belgische groothandelaren moeten daar alerter op worden." Tot het zover is blijven bendes hun slag slaan, denkt Klerks. Want behalve dat ze er veel geld mee verdienen, vinden 'vuurwerkcriminelen' het ook een 'leuke handel', zegt Klerks. "Vuurwerk doet het goed in hun sociale omgeving. Het draait voor die lui om plezier. Drank, drugs, lekkere wijven. Een mooie partij vuurwerk past daar prima bij."

Bron: De Stentor
------------------

Er zitten enkele feitjes tussen, over het algemeen een niet overdreven artikel.
Komende maanden zullen uitwijzen of er grote bendes worden gepakt.
 
Ik had dit bericht al in de krant langs zien komen. Een goed stukje vind ik persoonlijk. Er wordt duidelijk over gepraat en een beeld is er dus.

toch bedankt voor het delen.
 
Back
Bovenaan