Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

van der Nat BV

Collapse
X
 
  • Filteren
  • Tijd
  • Toon
Clear All
nieuwe berichten

    van der Nat BV

    Kunstvuurwerkfabriek van der Nat B.V. was de laatste vuurwerkfabriek van Nederland die wereldwijd gezien unieke producten fabriceerde. Het bedrijf fabriceerde eigen vuurwerk, stak vuurwerk op evenementen af en leverde verschillende mengsels aan grote industrieën. Na de ramp van Enschede in 2000 werd het bedrijf eind 2002 gedwongen te stoppen met fabriceren. Het bedrijf stond nationaal en internationaal bekend om onder meer zijn befaamde fonteinen en vulkanen die een maximale hoogte haalden van circa 22 meter.

    Geschiedenis

    Beginjaren
    In 1982 richtte Christiaan Johan van der Nat, met ondersteuning van zijn vader Chris van der Nat, een eenmanszaak op; genaamd: “Kunstvuurwerkbedrijf Christiaan J. v.d. Nat”. Christiaan organiseerde vuurwerkshows en stak deze af tijdens evenementen, feesten en bruiloften. Het vuurwerk voor deze evenementen werd opgeslagen in een gehuurde bunker in Hoek van Holland. Vader en zoon ontwikkelden, per vuurwerkshow, hun eigen programma en maakten zelf cascade producten zoals: teksten, figuren, logo’s en mechanische nummers. Door het aanbieden van deze producten in een op maat gemaakte show, onderscheidde het bedrijf zich in die tijd van andere vuurwerkbedrijven. Hierdoor bouwde het bedrijf al snel een naam op en haalde het grote opdrachten binnen zoals: Leidens Ontzet (3 oktober), Zandvoordse zomerfeesten, Noordwijker zomerfeesten, Agrarische dagen in Franeker en verschillende vieringen op Koninginnedag.

    Het bedrijf groeide snel waardoor er een oplossing, voor het ruimtegebrek, moest worden gezocht. Uitbreiden bood geen optie, waardoor er gezocht moest worden naar een nieuwe locatie. Deze werd gevonden in de toenmalige gemeente Steenwijk, op een kavel aan het water. Deze locatie bood ook de mogelijkheid tot het verwezenlijken van Christiaans jongensdroom; namelijk zijn eigen vuurwerkfabriek en de mogelijkheid om vuurwerk zelf te fabriceren. Na goedkeuring van de nieuwbouw en het verkrijgen van de vergunningen, kon het bedrijf in 1987 (5 jaar na de oprichting) van Leiden naar Steenwijk verhuizen.

    Het aantal opdrachten voor vuurwerkshows nam op jaarbasis snel toe. Een jaar nadat het bedrijf zich in Steenwijk gevestigd had, ging Christiaans droom in vervulling: het fabriceren van eigen vuurwerk was een feit. In het begin werden de gefabriceerde producten alleen tijdens eigen vuurwerkshows gebruikt. D.m.v. “mond tot mond reclame” nam de vraag naar deze producten al snel toe en werd er aan diverse Nederlandse vuurwerkgroothandels geleverd. Het assortiment bestond uit: lont, tekst lichtjes, bengaals vuur, aansteekzunders, zonnen, watervallen, rookpoeder, water- en dag vuurwerk. Door toename van de activiteiten binnen het bedrijf bood het ruimte voor werkgelegenheid.

    Fonteinen
    Twee jaar nadat het bedrijf zich, in Steenwijk, had gevestigd, ontwierp Christiaan samen met zijn vader de VAN DER NAT fontein. Dit product zag er uit als een grote lange puntige koker met een zwart, goud of zilver label. De uitwerking was een langzaam opkomende fontein van sparkles (vonkjes). Het product had een brandtijd van 45 sec en een hoogte van ongeveer 22 meter. Dit product was van hoge kwaliteit en wereldwijd gezien uniek in zijn soort.

    Mede door de fonteinen werden de VAN DER NAT producten langzamerhand bekender en breidde de afzetmarkt zich buiten de Nederlandse grenzen verder uit. Er werd o.a. rechtstreeks geleverd aan afnemers in Duitsland, België, Polen en Frankrijk, Oostenrijk en Engeland.

    Verkoop van Consumentenvuurwerk
    In het jaar 1990 werd er op het fabrieksterrein een winkel gebouwd voor de verkoop van consumentenvuurwerk. Het vuurwerk werd gedeeltelijk ingekocht bij verschillende Nederlandse importeurs en er waren een aantal zelf gefabriceerde producten te koop zoals: de consumentenfontein, Bengaalse potjes en aansteekzunders. Mede door deze winkel is de consumentenfontein ontstaan. Deze fontein was een kleinere variant op zijn professionele voorgangers.

    In verband met het Millennium had Christiaan speciaal voor de oudejaarsverkoop tekstplankjes ontworpen met daarop de cijfers 2000. Dit product was een groot succes.

    Globalisering
    Door de internationale interesse naar het eigen product zou het jaar 2000 voor van der Nat doorslaggevend worden. Er waren plannen in gereedheid gebracht om de eigen gefabriceerde producten wereldwijd te gaan exporteren. Met internationale folders en agentschappen zou dit een feit zijn geweest. Na de vuurwerkramp van 13 mei 2000 heeft Christiaan al deze activiteiten “on hold” gezet en uiteindelijk, noodgedwongen, moeten stopzetten.

    Het einde van fabriceren
    Na de vuurwerkramp van 13 mei 2000 stond de gehele vuurwerkbranche op zijn kop. De gebeurtenis heeft er toe geleid dat er een enorme aanscherping van regels en wetten werden ingevoerd. Het bedrijf kon hierna niet meer voldoen aan de juiste afstanden en Christiaan werd gedwongen de deuren te sluiten. Het bedrijf kreeg de gelegenheid alle lopende orders af te werken. Oudejaarsavond 2002 viel definitief het doek voor Kunstvuurwerkfabriek van der Nat. Als gevolg hiervan kwamen 8 werknemers op straat te staan en raakten Christiaan en zijn vader hun beroep en levenswerk kwijt.

    Sanering
    Na een aantal jaren procederen werd het bedrijf gesaneerd voor een meerdere malen lager bedrag dan het officieel waard was.

    Nieuw winkelpand
    Na het sluiten van zijn fabriek was Christiaan zijn droom en toekomst kwijt, alleen zijn vergunning voor het verkopen van consumentenvuurwerk mocht hij nog behouden. Na lang over de toekomst te hebben nagedacht, besloot Christiaan een herinvestering te doen. Mede door de ligging aan het water en het nabijgelegen Giethoorn, starte hij een nieuw bedrijf op, dat zich richtte op het stallen van boten en caravans. In 2003 werd besloten een aantal bedrijfspanden van de fabriek te slopen. Met oog op de toekomst werd er in 2004 een nieuw pand gebouwd. Dit pand bevat op de begane grond een winkelruimte van 400 m2, en op de 1e etage een winkelruimte van 450 m2, een bufferbewaarplaats met een opslagcapaciteit van 2.000 kilo vuurwerk en twee bunkers met beide een opslagcapaciteit tot 50.000 kilo. In 2005 was het totale pand afgebouwd.

    Voorgeschiedenis
    A.J. KAT Certificaat dhr. Chris van der Nat
    De grondbeginselen en daarmee de vakkennis is verkregen van vader op zoon. Chris van der Nat was als toenmalig bedrijfsleider van de Firma KAT, te Leiden, al zijn gehele leven actief in de handel en fabricage van vuurwerk.

    Op 17 jarige leeftijd solliciteerde hij samen met een vriend bij A.J. KAT Koninklijke Nederlandse Kunstvuurwerk- en Munitiefabriek. Vanaf 1947 ging hij aan de slag. De eerste jaren was het vooral handmatig zevenklappers maken. Hij had het vak in de praktijk geleerd, maar wilde daarnaast de onderlinge samenwerking van diverse ingredientenom verder bestuderen en volgde hij een cursus algemene scheikunde. Het zelf gemaakte consumentenvuurwerk verdween in de jaren zestig en zeventig, omdat het vuurwerk in China goedkoper kon worden gemaakt.

    Bedrijf
    Voor de sloop in 2003 bestond het fabrieksterrein van Kunstvuurwerkfabriek van der Nat b.v. uit:

    Kantoor
    Winkel
    Timmerloods
    2 mengloodsen
    Afwerkloods
    2 persloodsen
    4 bunkers (3 begane grond, 1 bovenverdieping)
    Werkloods
    Grondstoffenopslag
    Kruitopslag
    Trommelloods

    Producten
    Door de jaren heen fabriceerde het bedrijf de volgende producten:

    Fonteinen Kleuren: goud en zilver

    Consumenten fontein
    Middel
    Plus
    Superplus
    Conische Vulkanen Kleuren: goud en zilver

    Consumenten vulkaan
    Professioneel vulkaan
    Bengaals Kleuren: rood, groen, oranje en wit

    Consumenten en professioneel gebruik.
    Shells

    Tot 5 inch. Vooral voor eigen gebruik.
    Zonnen Kleuren: goud en zilver

    In diverse maten en varianten, waaronder de vlinderzon.
    Watervallen Kleuren: goud en zilver

    In diverse maten.
    Aansteeksunders

    Lont,

    Fuse Tape

    Tekst lichtjes

    In diverse kleuren en maten.
    Watervuurwerk

    Dagvuurwerk

    Rookpoeders

    Rookpotten

    Brandfakkels

    TNO: Tubes voor grondmetingen

    Non-pyrotechnische producten:

    Mortieren
    Mengsels voor de non-pyrotechniek industrie
    Cascade: Logo’s, teksten, figuren en mechanische nummers zoals:
    zwanen, molens, jockey met paard, olifant, en letters
    Standaarden en statieven voor: zonnen, watervallen en teksten
    Elektrische Schietkasten
    Eigen ontwerp van UN gekeurde verpakkingsdozen

    Chronologie
    1980 Christiaan J. van der Nat verlaat op 19 jarige leeftijd, na vervulling van zijn dienstplicht, de Marine.

    1982 Christiaan en zijn vader Chris richten Kunstvuurwerkbedrijf Christiaan J. van der Nat op.
    Er worden bunkers gehuurd in Hoek van Holland.

    1987 Verhuizing van het bedrijf naar Steenwijk.

    1988 Het produceren van vuurwerk begint.

    1989 De VAN DER NAT fontein wordt door Christiaan en zijn vader ontworpen.

    1990 Er wordt op de fabriek een winkel geopend waar vanuit de laatste 3 dagen van het jaar consumentenvuurwerk wordt verkocht.

    1996 Christiaan verandert zijn eenmanszaak in een Besloten Vennootschap en de bedrijfsnaam in Kunstvuurwerkfabriek van der Nat B.V.

    2000 Als gevolg van de ramp in Enschede wordt er door verschillende overheidsinstanties een begin gemaakt met inventariseren van het bedrijf.

    Dec. 2002 Kunstvuurwerkfabriek van der Nat moet gedwongen stoppen met het fabriceren van vuurwerk en het opslaan van professioneel vuurwerk.

    2003 Een merendeel van de panden worden gesloopt i.v.m. nieuwbouw.

    2004 Er wordt begonnen aan de bouw van het winkelpand en de bunkers.
    Christiaan kan dit jaar geen vuurwerk verkopen ten gevolge van het niet tijdig gereed zijn van de verplichtte sprinklerinstallaties.

    Okt. 2005 Na enkele jaren te hebben geprocedeerd, wordt het bedrijf gesaneerd.

    Dec. 2005 De deuren van het vernieuwde winkelpand, met een oppervlakte van 800 m2 en twee nieuwe bunkers die bij elkaar een capaciteit van 50.000 kg vuurwerk mogen opslaan, gaan open voor het publiek en de eerste oudejaarsverkoop is een feit.

    Bronnen, noten en/of referenties Bronnen, noten en/of referenties:

    Christiaan Johan van der Nat (oprichter Kunstvuurwerkfabriek van der Nat B.V. en pyrotechnicus)
    Wikipedia

    #2
    Erg leuk stukje fred bedankt voor het delen.
    Die van der nat fonteinen waren zeer zeker goed te noemen. Helaas kom je ze nu amper meer tegen.

    Hier een filmpje op youtube gevonden van een van der Nat fontein

    + YouTube Video
    ERROR: If you can see this, then YouTube is down or you don't have Flash installed.


    Verder heb ik nog een stukje gevonden uit 2000 vlak na de ramp in Enschede. Toen waren Van der Nat en JNS nog de enige vuurwerk producenten in Nederland.

    Over de aard van het materiaal dat bij SE Fireworks lag opgeslagen worden de wildste geruchten verspreid, maar voorlopig lijkt het het veiligst ervan uit te gaan dat het voornamelijk of zelfs uitsluitend gewoon vuurwerk was. Velen, onder wie minister de Vries, hebben er moeite mee aan te nemen dat ook 'gewoon' vuurwerk een verwoestende werking kan hebben, maar de literatuur laat daarover geen twijfel bestaan: met slechts vijf kilo van het kruit dat in veel modern evenementenvuurwerk wordt toegepast kan een heel huis worden opgeblazen (zie Propellants, explosives, pyrotechnics, vol.15 (1990), blz 115-120).

    Bovendien was hetgeen SE Fireworks had opgeslagen ook niet helemaal de gewoonste soort vuurwerk, het was een flink kaliber zwaarder dan het zogenoemde klein vuurwerk of consumenten vuurwerk dat alleen met oudjaar wordt verkocht. SE Fireworks verwerkte groot vuurwerk.

    Dit soort vuurwerk wordt in Nederland bijna niet meer gemaakt. Er zijn nog twee producenten: JNS in Leeuwarden, die voornamelijk vuurwerk voor militaire en civieltechnische toepassingen maakt (ernstvuurwerk) en Van der Nat in Steenwijk die een bescheiden productie heeft aan echt lustvuurwerk: klein čn groot vuurwerk. De fonteinen van Van der Nat zijn tot ver buiten de grenzen beroemd.
    Voor het gehele stukje klik hier
    Stoken tot we er bij neervallen!!

    Comment


      #3
      En hier nog wat foto's van van der nat:


      Het terrein


      visitekaartje


      logo


      certificaat

      bron: wikipedia.org

      Comment


        #4
        Bedankt voor het posten Fred! Mooi dat er zoveel informatie over te vinden is.

        Toch jammer dat het nu niet meer kan. Ik bedoel, hoe zou het pyrotechnische wereldje in Nederland er nu uit hebben gezien als van der nat nog bestond? Toch iets wat ik me wel afvraag!

        nogmaals dank voor het posten, leuk leesvoer namelijk.

        Comment


          #5
          Nog een filmpje over van der Nat BV

          + YouTube Video
          ERROR: If you can see this, then YouTube is down or you don't have Flash installed.
          Rubrofan!!!! Kruitvlinders in mn buik :p

          Comment


            #6
            Van der Nat.
            Waar ik nog steeds boos van wordt, is dat deze vuurwerk fabriek moets sluiten, na de ramp in Enschede.
            Dit had nooit mogen gebeuren, de fabriek had gewoon op de wereld erfgoed lijst gezet moeten worden.
            Maar voordat ik weer helemaal uit me dak ga, (Achiel me pillen...), zal ik even to the point gaan.
            Ik had een x aantal jaren geleden via via 2 Van der Nat fonteinen kunnen regelen.
            Daarvan heb ik een paar foto's van gemaakt.
            Me moeder heeft destijds ook nog een paar foto's van 1 fontein in werking gemaakt.

            Ik heb ze maar even op mijnalbum.nl gezet, want me foto album op photobucket ligt er even uit.




            Kijk goed naar het kaliber.
            76 mm, heeft Zink daar gewoon een 7 voor gezet en dus zo Zink 776 van gemacht?

            Live.







            ---

            Ik ben zo dom geweest om de afgestoken fontijnbuizen weg te gooien na de betreffende oud en nieuw.
            Gelukkig kwam ik vorig jaar een afgestoken fontijn weer tegen, van iemand die zijn afgestoken vuurwerk verzameling weg deed.
            Deze buis staat nu te pronken in me dummykast.
            Alleen is de kleur van de fontijn anders, want er zit bruin papier omheen.
            Ik zal foto's maken.

            Maar mocht iemand nog een zwarte fontijn buis hebben liggen van Van der Nat.
            En je doet er niks mee, dan hou ik me aanbevolen.
            Ik heb dan wel over een dummy/afgestoken fontijn.
            Laatst aangepast door the cigarman; 12 April 2011, 22:32.
            Kom zei de vis in de vissenkom.

            Comment


              #7
              De dummy versie.
              Nou snap ik pas waarom deze bruin is, want dit was een gouden versie.
              De zwarte die ik eerder gepost had, dat is de zilveren versie.








              Serieus dikwandig karton.
              Volgens mij hergebruikte kartonnen buizen, waar krimp folie omheen zat.
              Ik herken het lettertype, aan de binnenkant, van de krimpfolie rollen op me werk.
              Kom zei de vis in de vissenkom.

              Comment


                #8
                damn damn ik word er gewoon verdriettig van hoe zoon pracht bedrijf aan zijn einde is gekomen!
                Alle respect voor de vuurwerkers uit nederland toen der tijd!

                Kan iedereen hier niet genoeg bedanken om de informatie!
                Van der Nat is en blijft 4ever (in gedachten)

                Comment


                  #9
                  Ik heb nog op een prijslijst van een dealer uit 2007 dit gevonden.

                  Zink Feuerwerk Fonteinen

                  Product
                  Zink 776
                  Brandtijd 45sec
                  Omschrijving Reuzenfontein. 8 meter hoog
                  Keuze uit 3 soorten: Titaniumfontein, goudfontein of goud-titaan wisselfontein.

                  Deze fontein is gemaakt door een ex-medewerker van Van der Nat.
                  Prijs €42

                  Comment


                    #10
                    Chris van der Nat

                    Comment


                      #11
                      Nog een aantal foto's die ik eerder op fpm geplaatst heb.

                      Comment


                        #12
                        Bron: Wikipedia

                        Ontdekking van de Van der Nat fontein.
                        Verschillende Van der Nat fonteinen

                        Twee jaar nadat het bedrijf zich, in Steenwijk, had gevestigd, ontwierp Christiaan samen met zijn vader de Van der Nat fontein. Dit product zag er uit als een grote lange cilinder koker met een goud of zilver label, dit was afhankelijk van de uitwerkingskleur. De uitwerking was een langzaam opkomende fontein van sparkles (vonkjes). De zwaarste fontein (een superplus) had een lange brandtijd van 45 seconden, een matige rookontwikkeling en een uitzonderlijke hoogte van 22 meter. Hierdoor werd dit product van hoge kwaliteit beschouwd en wereldwijd gezien als uniek in zijn soort. Het innovatieve product bouwden al snel een naam op en werd als professioneel vuurwerk verkocht aan verschillende Nederlandse importeurs die het product op hun beurt doorverkochten aan Europese landen. Hierdoor ontstond er ook buiten Nederland vraag naar het product. Uiteindelijk werd de Van der Nat fontein geëxporteerd naar Duitsland, België, Luxemburg, Oostenrijk, Polen, Spanje, Frankrijk en Denemarken.


                        Comment


                          #13


                          Kei harde porno voor pyro's!
                          Kom zei de vis in de vissenkom.

                          Comment


                            #14
                            Als ik dit allemaal weer zie wat krijg ik me toch heimwee naar die goede oude tijd,ben blij dat ik dat mee heb gemaakt

                            Comment


                              #15
                              Chris van der Nat senior en junior





                              Met dank aan HocusPocus

                              Comment

                              Working...
                              X