Aankondiging

Collapse

BELANGRIJK: scherper toezicht in nieuwsgedeelte

BELANGRIJK!

De media maakt graag gebruik van aannames, vaak kloppen feiten niet en worden onderwerpen en stellingen op een andere manier opgesteld waardoor vuurwerk sowieso negatief in de media komt. De media kan flinke ergernissen opleveren, maar alle media mag en zal geplaatst blijven worden, of het nu positief of negatief is m.b.t. vuurwerk.

Er zijn de laatste jaren tal van discussies op het forum ontstaan bij nieuws over verkeerd gebruik, gevaar, vernielingen en overlast waarbij de sfeer onderling ook vaak gespannen werd. Wij zullen vanaf dit jaar ook strenger toezien op de sfeer in de topics en waar nodig waarschuwen en topics sluiten.
Lees meer
See less

Vuurwerkverbod steekt kop weer op in Breda: ‘Slecht voor het milieu? Valt best mee’

Collapse
X
 
  • Filteren
  • Tijd
  • Toon
Clear All
nieuwe berichten

    Vuurwerkverbod steekt kop weer op in Breda: ‘Slecht voor het milieu? Valt best mee’

    Datum: 13-03-2024
    Bron: BN DeStem
    Link: https://www.bndestem.nl/breda/vuurwe...-mee~a77e8ccf/

    BREDA - Als het aan de fracties van GroenLinks en Partij voor de Dieren ligt komt er in Breda tijdens de jaarwisseling een vuurwerkverbod. Het debat moet nog beginnen, maar nu laten de tegenstanders van zo’n verbod al weten wat ze er van vinden: ,,Dit is betutteling.”

    Kapotte ogen, brandwonden, omvangrijke luchtvervuiling , gewonde hulpverleners, dierenleed en heel veel kosten. Ali El Kadourri (GroenLinks) en Tristan Schonis (Partij voor de Dieren) hoeven er niet van te worden overtuigd dat vuurwerk nadelen met zich meebrengt.
    Daarom willen de twee raadsleden dat er in Breda al tijdens de komende jaarwisseling een verbod op particulier vuurwerk komt. Met een zogeheten bespreeknotitie proberen ze hun collega-politici zover te krijgen dat ook zij met dat voorstel akkoord gaan.

    Begin er niet aan
    Dit stuk moet nog worden besproken, maar nu melden tegenstanders van zo’n verbod zich al. De stichting VuurwerkCheck en Het Vuurwerk Liefhebbers Verbond (HVLV) namelijk al enkele ‘kanttekeningen’ naar de volksvertegenwoordiging gestuurd. Hun boodschap: begin er niet aan.

    De voorzitters van de belangenorganisaties, Frans Köhler en Jeffrey Peters, wijzen er om te beginnen op dat er rond de jaarwisseling zo’n 105 miljoen euro wordt omgezet aan siervuurwerk. Daarmee wordt volgens hen aangetoond dat het nog steeds gaat om een ‘diepgewortelde traditie’.

    Dat dit geld beter aan andere dingen dan aan vuurwerk kan worden besteed vinden Köhler en Peters een ‘vorm van betutteling’: ,,De burger is heel goed in staat om zelf te bepalen waar geld aan wordt uitgegeven.”

    Zeer tijdelijk
    In hun bespreeknotitie wijzen El Kadourri en Schonis op de grote milieuschade die door vuurwerk wordt veroorzaakt. Volgens VuurwerkCheck en HVLV valt dat wel mee: ,,De piek in luchtvervuiling is zeer tijdelijk.” Tegen acht uur ’s morgens zou de situatie alweer zijn ‘genormaliseerd’.

    Het fijnstof dat vrijkomt bevat volgens de vuurwerklobby speciale metaalzouten. Die binden zich aan water en verdwijnen ‘voor een groot deel’ in het riool. Verder wordt het gebruik van plastic ‘al maximaal teruggedrongen’. De CO2-uitstoot van productie en vervoer wordt voor een ‘steeds groter deel’ gecompenseerd.

    Naar boven afgerond
    Wat Köhler en Peters met name dwars zit is dat El Kadourri en Schonis geen actuele cijfers gebruiken. De cijfers die wél worden gebruikt zouden ‘ruim naar boven zijn afgerond’. Verder benadrukken ze dat schade en verwondingen voornamelijk worden veroorzaakt door illegaal vuurwerk.

    Als het aan de fracties van GroenLinks en Partij voor de Dieren ligt, wordt hoe dan ook onderzocht hoe een ‘jaarwisseling zonder consumentenvuurwerk tot een succes kan worden gemaakt’.
    Het mooiste werk is vuurwerk!

    #2
    Ja in wij in nederland moeten het klimaat gaan redden maar ondertussen elders in de wereld



    Comment


      #3
      Hans Schilder, oprichter van de Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen en David Bader, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen hebben in een radioprogramma van de NPO aangegeven dat het elk jaar reuze meevalt met de gewonden door vuurwerk. Eerder veel gewonden door drank- en drugsgebruik. Incidenten met consumentenvuurwerk neemt elk jaar opnieuw af, valt in de officiële rapporten te lezen. Groen Links en Partij Voor De Dieren willen voor alleen hun eigen politieke agenda van dat consumentenvuurwerk af.

      Comment


        #4
        Gelukkig zijn er in breda nog politieke partijen die het snappen.
        Verbod is van de baan

        Stoken tot we er bij neervallen!!

        Comment

        Working...
        X