Aankondiging

Collapse

BELANGRIJK: scherper toezicht in nieuwsgedeelte

BELANGRIJK!

De media maakt graag gebruik van aannames, vaak kloppen feiten niet en worden onderwerpen en stellingen op een andere manier opgesteld waardoor vuurwerk sowieso negatief in de media komt. De media kan flinke ergernissen opleveren, maar alle media mag en zal geplaatst blijven worden, of het nu positief of negatief is m.b.t. vuurwerk.

Er zijn de laatste jaren tal van discussies op het forum ontstaan bij nieuws over verkeerd gebruik, gevaar, vernielingen en overlast waarbij de sfeer onderling ook vaak gespannen werd. Wij zullen vanaf dit jaar ook strenger toezien op de sfeer in de topics en waar nodig waarschuwen en topics sluiten.
Lees meer
See less

Meer slachtoffers door zwaar illegaal vuurwerk, met name onder jongeren

Collapse
X
 
  • Filteren
  • Tijd
  • Toon
Clear All
nieuwe berichten

    Meer slachtoffers door zwaar illegaal vuurwerk, met name onder jongeren

    Zwaar illegaal vuurwerk heeft deze jaarwisseling meer slachtoffers gemaakt dan in andere jaren. 29 procent van de verwondingen werd veroorzaakt door mortierbommen, nitraten en cobra's. Dat blijkt uit de jaarlijkse vuurwerkcijfers van VeiligheidNL, het kenniscentrum voor letselpreventie. Vuurwerkslachtoffers kwamen onder meer terecht op Spoedeisende Hulpafdelingen (SEH).

    Met name 12- tot en met 15-jarigen raakten vaker gewond door zwaar illegaal vuurwerk. Vorig jaar behoorde 13 procent van de slachtoffers tot deze leeftijdscategorie, dit jaar is dat opgelopen naar 34 procent.

    In totaal moesten tijdens oud en nieuw 1212 mensen medisch worden behandeld, iets minder dan de 1253 van vorig jaar.

    Op de Spoedeisende Hulp waren het er 365, op de huisartsenposten 847. Driekwart van de slachtoffers was man en ruim de helft van de slachtoffers was jonger dan 20 jaar.

    Dat het letsel ernstiger is, blijkt ook uit het aantal mensen dat in het ziekenhuis moest blijven: dit jaar 17 procent in vergelijking met 9 procent vorig jaar. De cijfers bevestigen een vergelijkbaar bericht eerder deze week van de plastisch chirurgen.

    Jonge slachtoffers
    De toename van jonge slachtoffers door zwaar illegaal vuurwerk baart VeiligheidNL zorgen. "Kennelijk hebben of krijgen zij de middelen om aan dit vuurwerk te komen", zegt Martijntje Bakker, directeur van VeiligheidNL. "Naast opsporing en handhaving is extra voorlichting geven aan deze doelgroep van belang. De voorlichtingscampagnes zijn nu niet expliciet genoeg."

    Volgens Bakker is jongeren nu bijvoorbeeld niet duidelijk dat zij onder de 16 jaar überhaupt geen oudejaarsvuurwerk af mogen steken. "Zij mogen alleen de lichtste categorie vuurwerk afsteken, F1-vuurwerk (sterretjes en ander klein vuurwerk dat het hele jaar door afgestoken mag worden). Dat weten veel jongeren niet."

    Meer mensen met oogletsel
    Uit nieuwe cijfers van het Nederlands Oogheelkundig Genootschap blijkt dat zeker 156 mensen oogletsel hebben opgelopen. Vorig jaar waren dat er nog 133. Een derde heeft blijvend letsel, ook heeft vuurwerk blindheid veroorzaakt, onder anderen bij een kind jonger dan twaalf. Oogartsen zagen 46 kinderen onder de achttien, 19 kinderen waren jonger dan twaalf. De cijfers kunnen nog oplopen.

    Opvallend is dat de meeste oogverwondingen zijn veroorzaakt door legaal vuurwerk. De oogartsen vinden daarom al langer dat een landelijk verbod op consumentenvuurwerk de enige manier is om een einde te maken aan dit leed.

    Oogarts Tjeerd de Faber wijst ook op de risico's voor omstanders: "Vijftig procent van de mensen met blijvend letsel stak het vuurwerk niet zelf af, maar is geraakt door het vuurwerk van een ander. Dit kan niet de bedoeling zijn van het vieren van Oud en Nieuw. De mensen die blijvend letsel hebben opgelopen, komen de komende jaren nog voor vele afspraken en operaties terug in ziekenhuizen door heel Nederland. Vuurwerk in handen van de consument is onveilig en wij blijven dan ook strijden voor een verbod op consumentenvuurwerk."

    Of er in de zestien gemeenten met een afsteekverbod minder slachtoffers zijn gevallen, kan niet worden vastgesteld. Het is voor VeiligheidNL niet mogelijk de data van de ziekenhuizen en huisartsenposten uit te splitsen naar gemeenten.

    Het onderzoek

    Kenniscentrum VeiligheidNL verzamelt elk jaar de vuurwerkletselcijfers van alle 81 SEH's en bijna alle huisartsenposten in Nederland en werkt daarbij samen met de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA), eerstelijnszorgvereniging InEen en de Nederlandse Vereniging voor Traumachirurgie (NVT).

    Bron: NOS

    #2
    Gek hè, als ze geen rotjes en Romeinse kaarsen meer krijgen van
    BPN en ract om mee te spelen... En ook al zou je dat allemaal weer terugbrengen, dan draai je deze ontwikkeling naar harder en gevaarlijker niet meer terug. Voorlichting? Op die leeftijd?! Telt op tot stimuleren het juist te doen.

    Fail, overheid en BPN, epic fail.

    Comment


      #3
      Goh, hadden we dit maar van te voren kunnen weten...
      Vuurwerk is een passie!

      Comment


        #4
        Oorspronkelijk geplaatst door M02 Bekijk bericht
        "Kennelijk hebben of krijgen zij de middelen om aan dit vuurwerk te komen", zegt Martijntje Bakker, directeur van VeiligheidNL. "Naast opsporing en handhaving is extra voorlichting geven aan deze doelgroep van belang. De voorlichtingscampagnes zijn nu niet expliciet genoeg."

        Volgens Bakker is jongeren nu bijvoorbeeld niet duidelijk dat zij onder de 16 jaar überhaupt geen oudejaarsvuurwerk af mogen steken. "Zij mogen alleen de lichtste categorie vuurwerk afsteken, F1-vuurwerk (sterretjes en ander klein vuurwerk dat het hele jaar door afgestoken mag worden). Dat weten veel jongeren niet."

        Bron: NOS
        De naïviteit, of eigenlijk het "boomer" gehalte, spat weer van het artikel af. 0,0 besef van hoe het er tegenwoordig aan toe gaat. Wel allemaal onze kindjes laten opgroeien met een mobieltje en toegang tot het wereldwijde web en dan komen met de constatering: "Kennelijk hebben ze...".

        Extra voorlichting waarover? Hebben die kinderen ooit een Cobra 6 in het assortiment van een vuurwerkwinkel gezien? Pretendeer niet alsof kinderen in die leeftijdsklasse geen besef of kennis van zaken hebben, zij weten donders goed dat zo'n knaller illegaal is. Alsof voorlichting maar iets van zoden aan de dijk zet... En wat is dan niet expliciet genoeg? Ik kreeg bij de voorlichting op de middelbare school al foto's te zien van vuurwerk trauma's, is dat niet expliciet genoeg? Dit hangt ook weer samen met dat stukje over F1 vuurwerk. De kinderen kopen vast en zeker alleen een zakje knalerwten nu ze de kennis hebben dat ze pas vanaf 16 jaar oud met F2 mogen lopen. Ik word zo moe van die argeloosheid, onnozelheid of hoe je het ook maar wil noemen van deze zelfbenoemde experts. Helemaal kneiter word ik ervan.

        En wat Richardus zegt, overigens ook een keer een constatering geweest van Malte, we kennen hier in Nederland het grootste enthousiasme wat betreft (illegaal) vuurwerk ter wereld (geen cijfers/feiten maar persoonlijke constatering). Wat hebben we al die tijd gedaan? Juist, faciliteren. F3 singleshots, 500 gram per cake, toestaan van F3 buskruit matten. Nu gaan we weer 20 jaar terig in de tijd, met bijbehorende problematiek. Chapeau overheid, chapeau.

        Comment


          #5
          Ik blijf me altijd afvragen hoe ze onderzoeken of letsel afkomstig is van (zwaar)illegaal vuurwerk.
          Volgens mij is dit in de meeste gevallen toch gewoon vragen waardoor het letsel is ontstaan.
          Dan worden die cijfers toch minder betrouwbaar. Dit zal men is een keer moeten vragen aan Kenniscentrum VeiligheidNL hoe zij dit meten.

          Comment


            #6
            23% door consumentenvuurwerk. En dat is een overschatting aangezien niet iedereen durft toe te geven dat het om illegaal vuurwerk ging..

            Klik op afbeelding voor grotere versie

Naam:	IMG_9426.jpg
Vertoningen:1
Grootte:69,2 KB
ID:	1605008

            https://www.veiligheid.nl/actueel/aa...nde-hulp-neemt
            Laatst aangepast door Guusje; 5 January 2024, 18:13.
            Het beste van VWC

            Comment


              #7
              Totaal 45% door illegaal vuurwerk to die 23% legaal, dat is het dubbele! En dan hebben we nog 19% "onbekend"...hoeveel mensen geven toe dat de met illegaal vuurwerk speelden?

              Er kan gerust gezegd worden dat met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid meer dan de helft, zo niet tweederde, van de verwondingen door illegaal vuurwerk komt.
              Incl f1 29% door legaal vuurwerk.

              Comment


                #8
                Misschien lees ik er overheen maar is het oogletsel veroorzaakt doordat er geen bril gedragen is?
                Verder eens met wat hierboven al gezegd is, de cijfers laten juist zien waarom een verbod niet werkt.

                Comment


                  #9
                  Vroeger hadden we nog vuurwek campagnes op tv, vanaf de jaren 70, van de overheid kwamen die zelfs.
                  Waarom nu niet meer ?
                  Ik vond als kind die spotjes met Andre van Duin en Urbanus wel leuk om te kijken. Zeer leerzaam en indringend vooral. SIRE bestond toen nog. Nu niks meer qua voorlichting, schande.

                  Comment


                    #10
                    Oorspronkelijk geplaatst door Richardus Bekijk bericht
                    Totaal 45% door illegaal vuurwerk to die 23% legaal, dat is het dubbele! En dan hebben we nog 19% "onbekend"...hoeveel mensen geven toe dat de met illegaal vuurwerk speelden?
                    Ik kan me niet voorstellen dat als mensen gewond raken door zwaar illegaal vuurwerk dat ze dat eerlijk opbiechten, dit kan alleen maar tegen je werken (strafbaar, zorgverzekeraar die de behandeling(en) niet uitkeert).

                    Comment

                    Working...
                    X