Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

Vuurwerkliefhebbers betrapt bij grens met Duitsland

Collapse
X
 
  • Filteren
  • Tijd
  • Toon
Clear All
nieuwe berichten

    Vuurwerkliefhebbers betrapt bij grens met Duitsland

    PREMIUM Het beste van De Telegraaf


    Vuurwerkliefhebbers betrapt bij grens met Duitsland: ’Ik weet dat het niet mag, maar je wil toch wat?’

    Door EDWIN RENSEN Updated 2 uur geleden
    3 uur geleden in BINNENLAND



    ENSCHEDE - De teleurstelling druipt van zijn gezicht af. Een Twentse vuurwerkliefhebber dacht nog even wat super crackers en kanonslagen vanuit Duitsland mee de grens over te nemen, maar dat is de zestiger niet gegund. Hij wordt bij een grootscheepse grenscontrole in Enschede gesnapt door de politie, tientallen auto’s worden donderdagmiddag aangehouden.

    Knetterrotjes, tolletjes, en kleine fonteinen zijn voor verstokte vuurwerkliefhebbers niet genoeg om een spetterende jaarwisseling te hebben. Het moet zwaarder. En dan is het verleidelijk om in Duitsland vuurwerk in te slaan. Eén probleem is er wel; de Bengaalse fakkels en grondbloemen mogen de grens dit jaar niet over. Het vervoer van consumentenvuurwerk is aan banden gelegd vanwege het vuurwerkverbod. De uitzondering dat 25 kilo consumentenvuurwerk mag worden vervoerd, is voor particulieren dit jaar ook geschrapt.

    De eigenaar van een bestelbusje, die zo’n 30 kilo vuurwerk ons land in wil smokkelen, wordt betrapt bij de controle van Politie Oost-Nederland aan de Knalhutteweg – hoe toepasselijk – aan de grens in Enschede. „Ik weet dat het niet mag, maar je wilt wat met oudjaar”, reageert de man schuldbewust als de politie hem confronteert met de strafbare handeling. De aangeslagen pechvogel, die er verder niet al te veel woorden aan vuil wil maken, kan een proces-verbaal verwachten.


    „Hoe hoog de boete in dit specifieke geval wordt, hangt af van de hoeveelheid explosieve massa die we aantreffen. Dat wordt nog onderzocht”, legt politiewoordvoerder Henk Kremer uit. Een speciale politiehond, die de geur van vuurwerkkruit herkent, wordt ook het busje ingestuurd. De vuurwerkinspecteur van de Inspectie Leefomgeving en Transport, die de politie bijstaat, constateert al snel dat het om relatief licht en old school vuurwerk gaat.



    Een speciale politiehond die de geur van vuurwerkkruit herkent wordt het busje ingestuurd.

    Het kabinet wil, vanwege de druk op de zorg in coronatijd, zoveel mogelijk voorkomen dat er vuurwerkslachtoffers in het ziekenhuis terechtkomen. Winkeliers in Nederland mogen alleen categorie 1-vuurwerk verkopen, zoals sterretjes en kleine fonteinen. En dat weten de fervente knalliefhebbers.

    Kort nadat de man in het bestelbusje betrapt is, haasten twee motoragenten zich naar een plek enkele honderden meters voor de grensovergang. Daar heeft iemand, die in de smiezen kreeg dat deze controle plaatsvindt, haastig zijn vuurwerk door het autoraam in de berm gegooid. De motoragenten houden de man aan en er wordt een proces-verbaal opgemaakt. Het blijkt om een kleine hoeveelheid categorie 2-vuurwerk te gaan. Na inbeslagname volgt vernietiging.

    Tientallen auto’s worden deze donderdagmiddag geïnspecteerd. Een eigenaar van een Volkswagen zegt, terwijl hij gesommeerd wordt de achterklep te openen, het een heel goede controle te vinden. „Ik wil rustig slapen en heb helemaal niets met vuurwerk. Goed dat ze hier staan”, laat hij weten.

    Politiewoordvoerder Kremer verwacht na anderhalf uur niet al te veel vuurwerk meer aan te treffen. „Tegenwoordig worden dit soort controles heel snel op social media gedeeld. Vroeger kon je rustig ergens twee en een half uur staan. Dat is nu wel anders.”

    De sfeer bij de controle is ontspannen. Buurtbewoner Hans Westendorp, die ongeveer op de grens woont, deelt kniepertjes uit aan de agenten en de aanwezige media. Hij heeft wel vaker soortgelijke controles meegemaakt. „Maar zo’n grootscheepse aanpak is nieuw voor mij!”

    https://www.telegraaf.nl/nieuws/7271...e-wil-toch-wat
    Het beste van VWC

    #2
    Waar kopen ze dit vuurwerk eigenlijk, in Duitsland toch ook verbod?
    Het beste van VWC

    Comment


      #3
      Vrij simpel te herkennen aan de hand van deze producten ;)

      Comment


        #4
        wat een stelletje droeftoeters, zo neemt niemand de politie meer serieus, kijk die foto dan haha

        Comment

        Working...
        X