Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

Vuurwerk bij het vuilnis: Tiel neemt het risico op ‘klapbak’ voor lief

Collapse
X
 
  • Filteren
  • Tijd
  • Toon
Clear All
nieuwe berichten

    Vuurwerk bij het vuilnis: Tiel neemt het risico op ‘klapbak’ voor lief

    Tiel neemt het risico op vuurwerkschade voor lief en laat volgend jaar de prullenbakken in het stadscentrum tot 31 december open. Een deel van de 60.000 euro kostende nieuwe afvalbakken werden dit jaar rond de feestdagen nog afgesloten om vuurwerkvandalisme tegen te gaan.

    ,,Het is kiezen tussen twee kwaden’’, zegt wethouder Frank Groen. Hij heeft onder meer openbare ruimte en afval in zijn portefeuille. Groen erkent dat met de maatregel het risico op schade door vuurwerk toeneemt. ,,We zijn zuinig op de nieuwe bakken, maar ik wil ook geen troep in het centrum.’’

    En het is troep dat de afgelopen dagen de klok sloeg in Tiel. Om opgeblazen afvalbakken door vuurwerk tegen te gaan, werd een deel van die prullenbakken voor de feestdagen al afgesloten. Met als gevolg dat afval belandde in de prullenbakken die nog wél open waren. Of de rotzooi kwam op of naast de al gesloten afvalbakken in het centrum terecht. Verschillende Tielenaren ventileerden hun frustratie daarover op social media.

    Extra ronde

    Als compromis werden gisteren alle vuilnisbakken geopend: in de loop van vandaag gaan ze weer dicht. Afvalverwerker Avri maakte gisteren, onder meer op aansturing van de wethouder, een extra ronde langs alle prullenbakken. Ook werd in en rond het centrum geveegd.

    Volgens een Avri-woordvoerder ‘nemen we nu het risico’ de bakken kortstondig te openen. ,,Hopelijk weten mensen zich te gedragen.’’ De bakken gaan na de jaarwisseling, ‘waarschijnlijk op 2 januari’ definitief weer open.

    ‘Beter opvoeden’
    De nieuwe maatregelen gelden alleen voor de binnenstad: de afvalbakken buiten het Tielse stadscentrum gaan op het ‘gebruikelijke moment’ dicht. Binnenstadsmanager Gert-Jan van Ingen onderschrijft de mening van wethouder Groen dat het voor het stadshart kiezen is tussen twee kwaden. Wat hem betreft is er een belangrijke rol weggelegd voor binnenstadsbewoners en -bezoekers: die moeten hun rotzooi gewoon netjes opruimen. ,,Als Hart van Tiel (de ondernemersvereniging, JvE) moeten we de mensen misschien beter opvoeden.’’

    Volg Vuurwerkcrew.nl ook op:
Working...
X