Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

'Oud en Nieuw is soort carnaval geworden'.

Collapse
X
 
  • Filteren
  • Tijd
  • Toon
Clear All
nieuwe berichten

    'Oud en Nieuw is soort carnaval geworden'.

    “Een glaasje alcoholvrij drinken voor iedereen, livemuziek en een mooie vuurwerkshow.” Burgemeester Jeroen Staatsen (VVD) van Voorschoten ziet al helemaal voor zich hoe het centrale vuurwerkfestijn tijdens de komende jaarwisseling zal verlopen. Misschien wordt het wel een nieuwe traditie, hoopt hij stiekem. “Ik steek liever 10.000 euro in een leuk feest voor iedereen, dan aan het repareren van spullen die tijdens Oud en Nieuw zijn vernield.”

    Voorschoten is een van de gemeenten die veel strengere regels willen met betrekking tot vuurwerk. Het liefst wil de burgemeester dat consumentenvuurwerk helemaal wordt verboden. Maar omdat dat er vooralsnog niet in zit, wil hij de afsteektijd van vuurwerk zo kort mogelijk houden: wat hem betreft gaan vuurpijlen pas vanaf 22.00 uur de lucht in. En om te voorkomen dat er, net als twee jaar geleden, een kunstwerk wordt vernield, komt in het betreffende park een vuurwerkvrije zone.

    Vuurwerkbom

    “Elk jaar hebben we voor gemiddeld 10.000 euro schade na de jaarwisseling. Twee jaar geleden was het zelfs twee keer zo veel vanwege het beschadigde kunstwerk. Bij een hangplek voor jongeren werden door een vuurwerkbom de overkapping en vuilnisbakken opgeblazen. Bovendien raken elk jaar weer tientallen mensen gewond door vuurwerk. Vaak hebben zij daar de rest van hun leven last van.”



    Staatsen vindt dat de jaarwisseling een soort vrijbrief is geworden om helemaal los te gaan. “Het lijkt wel een soort carnaval geworden. Mensen gieten zich helemaal vol met alcohol, slikken pillen en steken auto’s in brand.”

    Sydney

    Wat Staatsen betreft moet dat anders. Als voorbeeld noemt hij de jaarwisseling bij de Harbour Bridge in Sydney en op Times Square in New York. “Zoiets zou ik hier in Nederland ook graag zien. Maar daar is wel een gedrags- en cultuurverandering voor nodig.”

    Ook burgemeester Henk Hellegers (PvdA) van het Brabantse Uden is een groot voorstander van een centraal georganiseerd vuurwerkfeest. Want vuurwerk kan grote schade aanrichten; zowel aan gebouwen als aan mensen, weet de burgemeester.

    Maat vol

    “Elk jaar hebben we voor ongeveer 20.000 tot 25.000 euro schade na de jaarwisseling. En dan heb ik het nog niet eens over de kosten van het weghalen van containers en brievenbussen voorafgaand aan de jaarwisseling en de extra inzet van boa’s en agenten”, zegt Hellegers.

    “Maar toen afgelopen oudejaarsnacht een gebouw met daarin twee scholen in vlammen opging, was voor mij de maat vol.” Hellegers wil het liefst een verbod op consumentenvuurwerk en in plaats daarvan een centraal vuurwerkfestijn in elke gemeente. “Dat voorkomt veel schade en gewonden."

    Klik op afbeelding voor grotere versie

Naam:	864x486.jpg
Vertoningen:1
Grootte:47,2 KB
ID:	1612783

    Vuurwerk-telefoonlijn

    Samen met zijn collega in Alkmaar heeft Hellegers afgelopen zomer bij de Tweede Kamer gepleit voor zo'n vuurwerkverbod. "We kregen de handen er niet voor op elkaar. Het is geen populair besluit”, zegt de burgemeester.

    Hoewel de burgemeester dat wel zou kunnen organiseren, is er dit jaar geen centraal vuurwerkfeest in Uden. “Daarmee verplaats je het probleem. Je voorkomt niet dat er op andere plaatsen vuurwerk wordt afgestoken.”

    Wel heeft de gemeente sinds vorig jaar een ‘vuurwerk-telefoonlijn’ rond de jaarwisseling. Mensen die overlast ervaren van vuurwerk of constateren dat vuurwerk wordt afgestoken op tijden dat het officieel nog niet mag, kunnen dat hier melden. En dat gebeurde ook vorig jaar. “De politie heeft meer vuurwerk in beslag genomen en meer mensen aangehouden.”

    Bron
    Vuurwerkcrew.nl : Het leukste vuurwerk forum met alle info over vuurwerk!

    #2
    Wel grappig dat deze burgervader denkt dat al die vernielingen komen door het nederlandse consumenten vuurwerk. En dat er met een verbod direct alles is opgelost. Ben helaas bang van niet.

    De oorzaak zit hem niet in het vuurwerk, maar in de vandalen die het afsteken of fabriceren. Laat de liefhebber en normale medemens toch lekker zijn potjes afsteken. Zij doen daar absoluut geen kwaad mee. Zou hetzelfde zijn dat als je een ongeluk veroorzaakt met autorijden er opeens niemand meer mag auto rijden....want dan gebeuren er geen ongelukken meer...

    Comment


      #3
      Als hij die 10.000 euri in een vuurwerkshow steekt is hij dit jaar dus het dubbele kwijt aangezien die show geen vernielingen met illegaal vuurwerk tegenhoud.

      Comment


        #4
        Altijd fijn dat burgemeesters uit willekeurige plaatsen het liefst dingen willen regelen voor heel het land. het is natuurlijk meer dan logies om problemen die bijvoorbeeld in Groningen een probleem vormen in Rotterdam te gaan verbieden. ook is het altijd fijn dat er volledig uit context getrokken grafiekjes bij gezet worden.

        Comment


          #5
          Ikke Ikke Ikke en de rest kan stikken. Lekkere burgemeester

          Comment


            #6
            Oorspronkelijk geplaatst door ylke Bekijk bericht
            Staatsen vindt dat de jaarwisseling een soort vrijbrief is geworden om helemaal los te gaan. “Het lijkt wel een soort carnaval geworden. Mensen gieten zich helemaal vol met alcohol, slikken pillen en steken auto’s in brand.”
            ........en mensen doen dit niet meer als je vuurwerk gaat verbieden??

            Comment


              #7
              Uit de grafiek kun je opmaken dat het inperken van de afsteektijden niet echt tot het gewenste resultaat leidt. Hieruit kun je concluderen dat het aantal slachtoffers en schade eigenlijk veroorzaakt wordt door vuurwerk dat ruim van tevoren wordt afgestoken. Illegaal vuurwerk dus. M.a.w. we kunnen net zo goed weer terug naar hoe het was.

              Comment

              Working...
              X