Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

Hillegomse wijkagenten controleren intensief op vuurwerk

Collapse
X
 
  • Filteren
  • Tijd
  • Toon
Clear All
nieuwe berichten

    Hillegomse wijkagenten controleren intensief op vuurwerk

    HILLEGOM - Het is de laatste tijd behoorlijk in het nieuws: de afsteektijden van vuurwerk en de handel in illegaal vuurwerk. Ook de Hillegomse wijkagenten Marco Giesbergen, Marco van Maris en Rene Nieuwenhuizen zijn er deze weken intensief mee bezig. Ze waarschuwen vooral tegen het afsteken van de 'Cobra 62G', die is voorzien van een Duits opschrift. Deze specifieke soort Cobra is volgens de wijkagenten gevaarlijk en van zeer slechte kwaliteit.

    'Bij ongeveer één op de vijf onderzochte Cobra's van dit type 62G stopte de lont net voor de dop met branden', laat Giesbergen weten. 'Hierdoor bestaat het risico dat dit specifieke type Cobra na enige tijd alsnog ontploft. Wanneer men deze Cobra alsnog via het te korte lont probeert aan te steken, kan deze zo snel ontploffen dat men niet meer de kans heeft om op veilige afstand te komen, met mogelijk zwaar lichamelijk letsel of erger als gevolg'.

    Tot dusver (woensdag 17 december, red.) is het aantal meldingen over vuurwerkoverlast in Hillegom volgens de wijkagenten laag. 'We hebben tot nu toe vier mensen aangehouden voor het afsteken van verboden zwaar vuurwerk. Dit waren vier minderjarigen, die cobra's en nitraat in hun bezit hadden. Dit valt onder verboden en zwaar vuurwerk. Het vuurwerk is in beslag genomen en vernietigd. Dit vuurwerk veroorzaakt een enorme knal'.

    Volgens de wijkagenten vallen minderjarigen die dit soort vuurwerk in hun bezit hebben en worden aangehouden niet onder Halt, maar gaan ze rechtstreeks naar het OM waar ze een werkstraf krijgen van 20 uur. 'Dat is logisch, want als dit vuurwerk ontploft kan er zwaar letsel ontstaan of zelfs erger. Dit vuurwerk is levensgevaarlijk en vaak afkomstig uit het buitenland. Het bevat geen CE keurmerk. De politie zit hier echt bovenop'. De wijkagenten verzoeken mensen die vermoeden dat iemand dergelijk vuurwerk in zijn of haar bezit heeft, dit te melden. Dat kan via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000. Onder illegaal vuurwerk valt vuurwerk als strijkers, lawinepijlen, mortierbommen, grote flowerbeds en Chinese rollen.

    Na de kerstdagen is er extra politie op straat om te controleren op vuurwerk. Na een melding wordt er gelijk actie ondernomen. 'We gaan extra surveilleren. Bij vroegtijdig afsteken krijgt men een bekeuring of wordt men doorverwezen naar Halt. Op Oudejaarsavond wordt er door de gemeente in het centrum extra security ingezet'.

    De tijden dat vuurwerk mag worden afgestoken zijn veranderd. Dat mag nu alleen op 31 december van 18.00 uur tot 1 januari 2.00 uur. De boete voor het afsteken van toegestaan consumentenvuurwerk buiten de gestelde tijden is 100 euro. Wie onder de 18 jaar is, gaat naar Halt en krijgt een alternatieve straf. Bijvoorbeeld een werkstraf van zes uur in plaats van gevangenisstraf. Indien men verboden illegaal vuurwerk afsteekt is de boete al snel 400 euro of als de dader onder de 18 jaar is 20 uur werkstraf. Ook waarschuwen de wijkagenten om voorzichtig te zijn met het afsteken van vuurwerk. 'Houd afstand en draag een bril ter bescherming en geen kunststof jas met capuchon'.

    Bron : http://www.dichtbij.nl/duin-en-bolle...-vuurwerk.aspx
    Vuurwerk doet de duivels dansen

    #2
    Volgens mij hebben hebben de beruchte cobra's gewoon een CE keurmerk. Ze zijn goedgekeurd door Fire-Event.
    I <3 Zippo

    Comment


      #3
      Vroegtijdig afsteken is 100-, als je jonger bent dan 18 krijg je een werkstraf ipv. De gevangenis.
      He?!?!??!

      Comment


        #4
        Oorspronkelijk geplaatst door Savendro Bekijk bericht
        Vroegtijdig afsteken is 100-, als je jonger bent dan 18 krijg je een werkstraf ipv. De gevangenis.
        He?!?!??!
        Haha dat moet 'ipv boete' zijn lijkt me

        Comment

        Working...
        X