Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

Vuurwerkdeskundige: "Vuurwerkverbod is onverantwoord en gevaarlijk"

Collapse
X
 
  • Filteren
  • Tijd
  • Toon
Clear All
nieuwe berichten

    Vuurwerkdeskundige: "Vuurwerkverbod is onverantwoord en gevaarlijk"

    UTRECHT - Volgens de media zouden meer mensen zich ergeren aan het vroegtijdig afsteken van vuurwerk. Over het algemeen gaat het om harde knallen, of te wel om illegaal vuurwerk. De oplossing is volgens sommige mensen simpel, stel een vuurwerkverbod in dan zijn we er vanaf. Vuurwerkdeskundigen spreken hun zorg uit over deze gedachte.

    Buiten de toegestane afsteektijden van 31 december 10:00 uur en 1 januari 02:00 uur is het afsteken verboden en strafbaar. Er is dus al sprake van een vuurwerkverbod alleen binnen de zojuist genoemde periode van wordt hiervan afgeweken.

    Omdat men zich een jaarwisseling zonder vuurwerk niet kan voorstellen, is het plan een centrale, professionele show te organiseren. Degene die hiervoor de verantwoordelijkheid moet dragen is de gemeente. Zij zijn dan de aangewezen instantie die de shows betaalt en organiseert. Dat klinkt heel mooi, maar wat als dit de realiteit wordt?

    Nederland telt 418 gemeenten. Wil men dit dus realiseren dan gaan er op oudejaarsavond 418 (vierhonderdachttien) vuurwerkshows de lucht in. Echter doen zich een aantal problemen voor. Ten eerste zijn er onvoldoende schietbedrijven om de vuurwerkshows af te steken. Ten tweede hebben we in Nederland 164 gecertificeerde vuurwerkdeskundigen. Zij zijn, als een vuurwerkverbod van kracht is, de enige die met vuurwerk mogen werken en dit tot ontbranding mogen brengen. Als we ervan uit gaan dat elke vuurwerkdeskundige één show voor zijn rekening neemt, dan heeft dat als gevolg dat 254 gemeenten geen vuurwerkshow kunnen organiseren.

    Een veel gehoord tegenargument is dat gemeenten samen een show kunnen organiseren. "Onverantwoord en gevaarlijk", aldus vuurwerkdeskundige T. Gemmink. "Oud en nieuw kenmerkt zich door oliebollen, appelflappen en champagne. Ook andere alcoholische dranken zijn voor velen een traditie. Wat als deze mensen de auto in stappen om naar een naastgelegen gemeente te rijden? Wat als deze mensen massaal de straat op gaan om de plaatselijke vuurwerkshow te bekijken?" Volgens Gemmink, die veel ervaring heeft met nationale en internationale shows, is het niet verantwoord om mensen in de wintermaand, midden in de nacht met een slok op richting een centrale plaats te laten komen.

    Tevens brengt het organiseren van een dergelijk evenement kosten en werk met zich mee. De gemeente zal mensen moeten regelen die het evenement in goede banen leiden, denk aan verkeersregelaars. Ook de politie zal moeten handhaven. Net als dat de politie op Koninginnedag (uit voorzorg) groot moet inzetten, zal dat met een centraal vuurwerk niet anders zijn. Of gedragen de jongeren en de mensen, mogelijk met alcohol achter de kiezen, zich nu opeens voorbeeldig? Om nog maar niet te spreken over de groep die toch illegaal vuurwerk meeneemt en dit in een menigte afsteekt. De jongerendemonstratie die onlangs op het Museumplein werd gehouden is een goed voorbeeld. De ME moest eraan te pas komen om het plein leeg te vegen, mede omdat illegaal vuurwerk werd afgestoken en dit leidde tot gevaarlijke situaties.

    Tot slot is het handig om te weten wat een professioneel vuurwerk voor een werk met zich meebrengt. Er moeten vergunningen worden verleend, er moet vuurwerk van A (Duitsland) naar B (plaats in Nederland) worden gereden, het vuurwerk moet klaargezet en opgebouwd worden (over het algemeen ruim een dag werk), er moet een afsteekvolgorde bedacht worden en de provincie moet controleren of de vuurwerker zich aan de regels houd. Besef ook dat dit alles van ons belastinggeld wordt betaald.

    Denk nog eens goed na over een vuurwerkverbod. Een centrale vuurwerkshow klinkt geweldig, maar vanaf het eerste jaar zullen veel mensen van een koude kermis thuis komen. ‘Was dit het nou?’.



    Hulde voor de mannen van FPM. Mooi stukje Tony!!
    Stoken tot we er bij neervallen!!

    #2
    haha als er een verbod komt komt nederland er nog wel mee op de koffie.
    kijk maar wat voor een financieele schade nederland dan lijd.

    Comment


      #3
      Als er een verbod op vuurwerk komt dan zullen er altijd nog wel mensen zijn die toch vuurwerk gaan afsteken. Dan komt er juist alleen maar meer illegaal vuurwerk op de markt. De politie mensen kunnen het nu al niet eens aan om alle boefjes die buiten de toegestane tijden om vuurwerk afsteken een boete te geven, dus laat staan hoe druk ze het dan gaan krijgen? Gaat ze no way lukken om dit te handhaven. Kost dus extra geld voor de politie ook nog eens, en ze verliezen geld inderdaad door inkomsten van vuurwerk, tel daar bij op dat mensen dan illegaal vuurwerk kopen, dat is al 3x een verlies verlies scenario... Niemand wint er dus op: verlies scenario nummer 4: een traditie vervalt.

      Kan me derhalve dan ook niet voorstellen dat het er door komt.

      Comment


        #4
        tja ik geloof dat we dit verhaal wel eens eerder hebben gehoord
        je kunt het in feite op je vingers na rekenen
        02-2024 de nieuwe lente !? IK hoop het

        Comment


          #5
          Ik zeg wel; als er een vuurwerkverbod komt, wordt het illegale vuurwerk alleen maar meer

          Comment

          Working...
          X