Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

Gebiedsverbod tuig bij jaarwisseling

Collapse
X
 
  • Filteren
  • Tijd
  • Toon
Clear All
nieuwe berichten

    Gebiedsverbod tuig bij jaarwisseling

    DEN HAAG - Relschoppers die tijdens oud en nieuw in een buurt vernielingen aanrichten, moeten naast hun celstraf een vijfjarig gebiedsverbod krijgen zodat zij de jaarwisseling op die bewuste plek voorlopig niet meer kunnen vieren. Dat wil de PvdA.

    "Met zo'n specifieke straf, voor die plek en dat tijdstip vijf jaar lang, kan het openbaar ministerie geweldplegers veel persoonlijker raken", zegt PvdA-Kamerlid Heerts. "Als hun celstraf voorbij is, moeten ze jaar in, jaar uit aan familie en vrienden vertellen waarom ze niet meer met vrienden en familie de jaarwisseling mogen vieren. We weten uit onderzoek dat ze dat echt treft." De gestrafte relschoppers moeten zich elk jaar melden op het politiebureau. Daar krijgen ze een enkelband met een zendertje. "Vijf jaar lang uitleggen waarom je met zo'n enkelband thuis blijft, hakt er bij die gasten wel in. Komen ze dan toch in het verboden gebied, dan gaan ze meteen de cel in", zegt Heerts.

    Volgende maand behandelt de Tweede Kamer een wetsvoorstel voor uitbreiding van straffen. Nu gaat 80 procent weer in de fout. Heerts: "Dat aantal moet omlaag. Veel vonnissen worden niet uitgevoerd, helaas. Het is straks simpel: ooit geweld gebruikt tijdens Pinkpop betekent naast de celstraf vijf jaar lang niet meer met je vrienden naar Pinkpop, maar met een enkelband thuis zitten."

    Andere koek

    Wie bijvoorbeeld tijdens de wedstrijd Ajax-Feyenoord rellen schopt, mag die wedstrijd van zijn club vijf jaar lang niet meer volgen. Dat geldt ook voor dancefeesten of na geweld tegen een buschauffeur voor het openbaar vervoer tijdens oud en nieuw. Met die persoonlijke aanpak verwacht de PvdA ook geweld zoals rond het strandfeest op Hoek van Holland in te dammen. "De ervaring is nu dat dit type jongeren een paar weken celstraf wel stoer vindt. Ze worden er alleen maar harder van", zegt Heerts. "Een aantal gaat even 'bijslapen' in de cel. Maar vijf jaar lang oud en nieuw missen bij vrienden, dat is andere koek. Gestraften die een enkelband moeten dragen, ervaren dat volgens onderzoek ook als veel irritanter dan meer celstraf. We gaan ze veel meer individueel straffen."

    Bron : http://www.telegraaf.nl/binnenland/5...g__.html?p=6,1

    #2
    Gewoon terecht, eindelijk hebben ze het een beetje door. Maar ze hadden in plaats van een gebiedsverbod beter gewoon volledig huisarrest kunnen doen, met o&n, voetbalwedstrijden van je club, concerten, gewoon thuisblijven. Anders gaan ze straks wel ergens anders heen om te rellen en slopen.

    Comment

    Working...
    X