Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

Minder vuurwerk verkocht aan Nederlanders

Collapse
X
 
  • Filteren
  • Tijd
  • Toon
Clear All
nieuwe berichten

    Minder vuurwerk verkocht aan Nederlanders

    Het bericht is van vorige week... maar wel interresant

    Minder vuurwerk verkocht aan Nederlanders

    De verkoop van vuurwerk aan Nederlandse consumenten, traditioneel grote afnemers in de Belgische winkels, is de voorbije dagen fors gedaald door foute berichtgeving in de Nederlandse media. De globale verkoop van vuurwerk lijkt daar evenwel niet onder te lijden, ondanks de economische crisis. Dat zeggen enkele groothandelaren in vuurwerk.

    De verkoop van vuurwerk aan klanten uit Nederland, die het feestartikel in eigen land pas tijdens de laatste dagen van het jaar kunnen kopen, viel de voorbije week bijna helemaal stil door foute berichten in de Nederlandse media, zegt groothandelaar Ramon van Gennip van Original Fireworks uit Olen. Het NOS-televisiejournaal verspreidde half december het nieuws dat in België geen vuurwerk meer verkocht mocht worden. Het verbod slaat evenwel enkel op het vuurwerk van het zwaarste type, maar het foute bericht hield de Nederlanders wel weg uit de Belgische winkels, zegt van Gennip.

    Gecompenseerd
    Bij Original Fireworks, dat volgens van Gennip een marktaandeel van zowat 40 tot 50 procent heeft in België, wordt de tegenvallende verkoop aan Nederlandse klanten evenwel gecompenseerd door een groeiende verkoop aan Belgische klanten. "De Belgen kopen steeds meer vuurwerk en kopen ook steeds groter spul", zegt van Gennip. Vroeger was het kleine vuurwerk populair, nu "hebben de Belgen de batterijen ontdekt", legt hij uit. Met die toestellen kunnen met één lont tot 25 schoten gelost worden.

    Al bij al denkt van Gennip dat de verkoop misschien iets gestegen is en dat zijn zaak dus niet lijdt onder de economische crisis. "Vergelijk het afschieten van vuurwerk met het drinken van een pintje: wie het leuk vindt, zal het ook in economisch slechte tijden niet laten."

    Niet duidelijk
    Ook bij groothandelaar Vangelabbeek uit Lanaken kan men niet met zekerheid zeggen of de verkoop dit jaar gestegen dan wel gedaald is. "Eerst viel de verkoop wat tegen, maar afgelopen maandag heeft die zich toch wat hersteld", zegt Robert Vangelabbeek. "De verkooppiek situeert zich traditioneel in de laatste week van december, tussen Kerstmis en Nieuwjaar, zodat het nu nog te vroeg is om duidelijkheid te hebben over de verkoopcijfers." (belga/adv)

    bron
    Zolang ik leef blijf ik vuurwerk afsteken, verbod of niet!
Working...
X