Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

Vergunningsplicht in strijd tegen illegaal vuurwerk

Collapse
X
 
  • Filteren
  • Tijd
  • Toon
Clear All
nieuwe berichten

    Vergunningsplicht in strijd tegen illegaal vuurwerk

    DEN HAAG (ANP) – Minister Cramer (Milieu) vindt dat groothandelaren in vuurwerk een vergunning moeten aanvragen voor hun bedrijf. Die aanpak moet helpen voorkomen dat importeurs naast legaal ook illegaal vuurwerk naar Nederland halen.

    „We moeten zorgen dat deze illegale praktijken gestopt worden", zei Cramer dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer. „En dat gaat zeer snel gebeuren". De minister moet nog besluiten of ze de vuurwerkbranche een vergunningstelsel of een erkenningstelsel oplegt. Een vergunningstelsel is volgens Cramer zekerder, maar zou een hoop bureaucratische rompslomp betekenen.


    Afgelopen weekeinde werd duidelijk dat veel illegaal vuurwerk via officiële groothandelaren Nederland binnenkomt. Dat is gebleken uit onderzoek van de VROM-inspectie.

    Jaarlijks gaat het om ongeveer duizend ton. China is de grootste exporteur, aldus Cramer. Zij was onlangs in China om afspraken te maken over de juiste labelling van vuurwerk. „Nederlandse handelaren geven in China opdracht om zwaar explosief vuurwerk van valse etiketten te voorzien”. De Chinezen werken aan wetgeving die dit soort praktijken strafbaar maakt.

    De aanpak van illegale import kan het brancheoverleg van vuurwerkhandelaren niet streng genoeg zijn, zegt woordvoerder Willem Heijboer. „Een vergunningstelsel kan een duidelijk signaal afgeven dat onze branche schoon is. De vijftien tot achttien importeurs die deelnemen aan ons overleg willen dat graag laten zien”.

    Veel vertrouwen heeft Heijboer er echter niet in. „De handelaren die illegaal importeren, verzinnen nu al manieren om dat stelsel te ontduiken. Beter is om bij de fabrikanten in China te beginnen met de aanpak”.

    Bron:
    Nieuws, kerkelijke actualiteit, achtergronden en opinie vanuit christelijk oogpunt. | Lees RD drie maanden gratis.
    Mvg Frans

    #2
    Zijn altijd wel andere chineesjes die het toch wel willen doen Eind conclusie hoop geld verkloot hiermee
    Gerwin

    Comment


      #3
      Het zou wellicht een mooie oplossing zijn, indien de grenzen gesloten zouden zijn.
      Helaas brengt een één Europa buiten veel voordelen, ook veel nadelen met zich mee.
      Één ervan zijn de open grenzen, smokkelen valt nauwelijks smokkelen meer te noemen want je rijdt overal zo in ene keer door met allerlei verboden/illegale substanties en personen.

      Nu kan Nederland wel allerlei afspraken proberen te maken om ervoor te zorgen dat illegaal vuurwerk niet direct Nederland binnen komt.
      Het is dan echter weer betrekkelijk eenvoudig om een constructie via één van de andere Europese landen op te zetten en het vervolgens Nederland binnen te brengen.

      Er zal toch echt op Europees niveau maatregelen genomen worden en dan nog zal je het nooit helemaal kunnen voorkomen dat er illegaal vuurwerk Europa binnen wordt gebracht (wel verminderen, vanwege de moeilijkheidsgraad).
      Mvg Frans

      Comment

      Working...
      X