Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

Vuurwerk verbroedert

Collapse
X
 
  • Filteren
  • Tijd
  • Toon
Clear All
nieuwe berichten

    Vuurwerk verbroedert

    Vuurwerk verbroedert door Germa Graveland

    LEIDSCHENDAM - Vuurwerk verbroedert. Nederlanders kopen dit jaar vuurwerk samen met familie, buren of vrienden. Door ’een potje’ te maken waar iedereen aan meebetaalt, kan groter, duurder en vooral spectaculairder vuurwerk gekocht worden.
    Dat signaleert de Raad Nederlandse Detailhandel, de overkoepelende organisatie van winkeliers. „Mensen kiezen ervoor om samen met de straat of met vrienden een vuurwerkshowtje neer te zetten. Vooral grote cakeboxen zijn in trek. Die zet je neer en daar kun je dan een paar minuten, naar gelang de grootte, van genieten”, vertelt secretaris Pieter Walraven van de RND. „Naast groot siervuurwerk bestelt toch ook bijna elke koper een ratelband. We willen toch knallen.”

    Dit jaar zijn er circa 1200 vuurwerkwinkels, 100 meer dan vorig jaar. „Gelukkig wel”, aldus Walraven. „Voorgaande jaren moesten mensen soms heel ver reizen voor hun vuurwerk. De stap om vuurwerk te kopen in België is dan snel gemaakt.” Drie op de vier vuurwerkkopers bestellen al voor de kerstdagen hun pakketten, maar pas op maandag 29 december start de vuurwerkverkoop in Nederland. Elke koper krijgt bovendien een vuilniszak mee. Zo hopen de winkeliers dat consumenten nog dezelfde nacht hun vuurwerkresten opruimen. De veiligheidsbril is al helemaal ingeburgerd.

    Deze jaarwisseling zal ongeveer voor 65 miljoen euro verkocht worden, vijf miljoen euro meer dan afgelopen jaar. Die stijging komt vooral door de daling van de verkoop van illegaal vuurwerk, nu sinds 2006 in Nederland vuurwerk met 500 gram kruit mag worden verkocht.

    Desondanks wordt er nog steeds tussen de 15 en 20 miljoen euro aan illegaal vuurwerk verkocht. Volgens Roeland Nieuweboer, directeur van de inlichtingen- en opsporingsdienst van de VROM-inspectie, komt veel illegaal vuurwerk van officiële groothandelaren. Ze kopen de knallers in China en brengen ze via oude NAVO-bunkers in Duitsland naar Nederland.

    Het gaat volgens Nieuweboer om zulk gevaarlijk vuurwerk dat het eigenlijk niet verkocht mag worden. Vooral illegale lawinepijlen en vlinders kunnen veel schade veroorzaken.

    Nieuweboer baseert zich op een aantal strafrechtelijke dossiers waaruit blijkt dat ondanks veroordelingen groothandelaren doorgaan met hun illegale activiteiten. Bovendien zijn ook criminele organisaties actief in deze handel.


    #2
    5 miljoen euro meer dan vorig jaar omdat er minder illegaal vuurwerk zou zijn?
    ze bedoelen natuurlijk 5 miljoen meer omdat we de prijs lekker omhoog hebben gegooid

    Comment

    Working...
    X