Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

Knal samen naar 2009 en hou ‘t relaxed

Collapse
X
 
  • Filteren
  • Tijd
  • Toon
Clear All
nieuwe berichten

    Knal samen naar 2009 en hou ‘t relaxed

    Knal samen naar 2009 en hou ‘t relaxed

    Twente, 25-11-2008 • Vuurwerkcampagne 2008
    Leerlingen van het basis- en voorgezet onderwijs worden in december weer massaal voorgelicht over vuurwerk. Tijdens speciale gastlessen wordt ondermeer uitgelegd hoe je nu veilig vuurwerk kunt afsteken, wat de gevaren van vuurwerk zijn en de gevolgen als je betrapt wordt op het afsteken van illegaal vuurwerk of het te vroeg afsteken van vuurwerk. Het motto voor de vuurwerkcampagne 2008 is dan ook: “Knal samen naar 2009 en hou ’t relaxed”


    Vuurwerkslachtoffers
    De gastlessen zijn hard nodig, want vuurwerk heeft al weer een eerste slachtoffer geëist. Op 13 november raakte een 14-jarige jongen gewond toen hij een zelfgemaakte vuurwerkbom tot ontploffing bracht. Hij is voor behandeling naar het ziekenhuis gebracht. Dit is helaas geen opzichzelfstaand feit. Daarom hoopt Halt Twente, de GGD Regio Twente en de politie Twente dat leerlingen door de lessen leren hoe ze op een verantwoorde manier met vuurwerk moeten omgaan.

    Gastlessen
    Van 8 tot en met 19 december geven medewerkers van de politie Twente les aan leerlingen van groep 7 van het basisonderwijs. Halt Twente verzorgt de lessen voor leerlingen van de 1e klas in het voortgezet (speciaal) onderwijs. In totaal worden zo ruim 10.000 Twentse jongeren tussen de 10 en 15 jaar bereikt.



    Regels
    Door de politie wordt opgetreden voor het in bezit hebben van illegaal vuurwerk en het afsteken van vuurwerk buiten de toegestane tijd. Het vuurwerk wordt dan in beslag genomen. Kinderen van 12-18 jaar worden naar Halt doorverwezen. Zij krijgen een taakstraf, daarnaast moet de eventuele schade worden vergoed. Voor kinderen jonger dan 12 jaar bestaat de Stop-reactie, die ook door Halt wordt uitgevoerd. In andere gevallen wordt proces-verbaal opgemaakt.





    Voor alle duidelijkheid volgen hieronder de regels die gelden voor het kopen en afsteken van vuurwerk. Daarnaast nog enkele tips voor het veilig omgaan met vuurwerk.



    · Jongeren van 16 jaar of ouder mogen zelfstandig vuurwerk kopen.

    · Dit mag alleen bij erkende winkels in Nederland.

    · Vuurwerk mag dit jaar gekocht worden op 29, 30 en 31 december.

    · Vuurwerk afsteken mag alleen op 31 december vanaf 10.00 uur tot 02.00 uur ‘s nachts.

    · Bezit van illegaal vuurwerk (hieronder vallen ook strijkers) is strafbaar.

    · Jongeren die worden gepakt moeten de eventuele schade zelf betalen en het vuurwerk inleveren. Daarna volgt een verwijzing naar Halt en een leer- en/of taakstraf.



    Let op: vuurwerk moet voorzien zijn van een Nederlands opschrift en gebruiksaanwijzing en de vermelding ‘geschikt voor particulier gebruik’.



    Tips
    · Gooi nooit vuurwerk naar mensen of dieren.

    · Bewaar vuurwerk altijd op een droge, koele plek, bijvoorbeeld in een blikken trommel.

    · Lees de Nederlandse gebruiksaanwijzing goed door en doe wat er staat.

    · Vuurwerk steek je aan met een aansteeklont.

    · Stop vuurwerk nooit in je zak.

    · Draag veilige kleding (liefst katoen) zonder capuchon.

    · Zet vuurpijlen in een met zand verzwaarde fles voor je ze aansteekt. Dan vallen ze niet om.

    · Houd afstand: zes meter is veilig.

    · Toch een brandwond? Houd de wond dan minstens 10 minuten koel onder koud stromend water. Richt de straal niet recht op de wond, maar laat het water er van bovenaf overheen lopen.

    · Ruim vuurwerkresten meteen op. Veel ongelukken met kinderen gebeuren bij het afsteken van ‘weigeraars’.



    Let op

    Het invoeren, voorhanden hebben en gebruik van gas- en alarmpistolen (de zogenaamde ‘vuurwerkpistolen’) en bijbehorende patronen is in Nederland verboden. Dit is strafbaar gesteld in de Wet Wapens en Munitie en wordt aangemerkt als een misdrijf.



    Elk jaar weer worden deze pistolen en patronen tijdens controles aan de grens met Duitsland aangetroffen. Ook dit jaar zal de politie controleren op het invoeren, gebruik en voorhanden hebben hiervan. In alle gevallen worden deze door de politie in beslag genomen en wordt proces-verbaal opgemaakt. Het proces-verbaal wordt naar Justitie doorgezonden, waarna door Justitie een straf zal worden opgelegd.


    #2
    Kijk dit is tenminste nuttig van die gast lessen. Nu nog hopen dat ze de termen nitraat bommen en dergelijke achterwege laten en het word nog eens wat zeg.

    Comment

    Working...
    X