Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

Een andere oudjaarscultuur...

Collapse
X
 
  • Filteren
  • Tijd
  • Toon
Clear All
nieuwe berichten

    Een andere oudjaarscultuur...

    Een andere oudjaarscultuur...

    Het was een zeer gemiddelde oudjaarsnacht, de overgang van 2006 naar 2007. Dat was de conclusie die de politieacademie eerder dit jaar trok na een breed onderzoek naar de mate van geweld en overlast tijdens de jongste jaarwisseling.
    Aanleiding daartoe was de ophef die in januari ontstond toen een opvallend groot aantal korpschefs en burgemeesters zich in felle bewoordingen uitliet over de jaarlijkse constatering dat de jaarwisseling ‘op enkele incidenten na rustig is verlopen’. De algemene teneur in de nieuwjaarsspeeches was: het ís helemaal niet rustig en het is een schande dat we dat niet onder ogen willen zien. Het is hoog tijd hard in te grijpen en risico’s en geweld niet langer te tolereren.
    Een deel van de kritiek gold de landsoverheid, die in 2006 de vuurwerkregels verruimde. Met het toestaan van zwaarder vuurwerk werd beoogd de illegale vuurwerkhandel een slag toe te brengen. De nu legale zwaardere knallers en siervuurwerkstukken gingen direct als zoete broodjes over de toonbank.
    Over de populariteit van dat zware vuurwerk is zowel positief als negatief te oordelen. Voor sommigen is het een bewijs van smaak: de consument geeft liever veel uit om kort te genieten van iets echt moois dan lang bezig te zijn met grote voorraden standaardvuurpijlen en -knallen. Anderen hebben vooral oog voor de toegenomen incidenten: al lang voor de jaarwisseling zorgt vooral het zware vuurwerk voor veel schade. De stad Groningen bijvoorbeeld had daar afgelopen week opvallend veel last van.
    Hoe dan ook, het beoogde doel wordt niet bereikt. De illegale handel verdampt bepaald niet. De politie nam ook dit jaar tot nu toe opnieuw vele tienduizenden kilo’s illegaal vuurwerk in beslag, en al zou het totaal op 31 december minder zijn dan het jaar daarvoor, dan is dat volgens het Openbaar Ministerie toeval. De Stichting Consument en Veiligheid waarschuwde maandag zelfs voor het gemak waarmee particulieren illegaal vuurwerk invoeren en voorspelde dat met die partijen veel ongelukken zullen gebeuren.
    Veel lijkt het overheidsoptreden niet uit te halen. Het schouwspel na middernacht is door het zware vuurwerk misschien wat spectaculairder, en het lawaai nog wat ernstiger; de uitgaven zullen er misschien iets door stijgen zodat we de grens van zestig miljoen euro overschrijden. De luchtvervuiling zal net als anders tijdelijk dramatische vormen aannemen. Dieren hebben een bijzonder slechte nacht - de Partij voor de Dieren stelde er deze week uiteraard Kamervragen over. En het aantal vuurwerkslachtoffers zal niet afnemen. Het eerste slachtoffer is alweer geteld: een 19-jarige Hengeloër moet sinds dit weekeinde een hand missen. Want ook op de veiligheid heeft het toestaan van zwaarder vuurwerk geen gunstig effect. Ongelukken hebben niet zoveel te maken met de zwaarte van het vuurwerk, maar met de onveiligheid ervan (30 procent van het gecontroleerde vuurwerk deugt niet) en vooral met de omgang ermee: de meeste slachtoffers zijn mensen die de regels voor afsteken niet volgen of die zelf iets in elkaar knutselen.
    De boosheid over het toestaan van zwaar vuurwerk was echter niet de belangrijkste grief. Die wetsverruiming bleek vooral een makkelijk te grijpen aanleiding om dieper zittende woede te uiten. Want waar veel burgemeesters en politiemensen écht verontwaardigd over zijn, is de elk jaar opnieuw optredende incidentengolf. Weinig echt grote excessen, maar alles bij elkaar een optelsom van zeer veel uitspattinkjes van geweld en vernielingen. Alleen al in Friese gemeente liep de schade in de tonnen. En de lagere overheden lijken een mentale omslag te hebben gemaakt: ze weigeren nog langer om zo’n nacht te kwalificeren als ‘tamelijk rustig’.
    ...moet langzaam inslijten
    Maar het lijkt niet verstandig om dan nu maar ineens hard en repressief op te treden. Dat de politiek-maatschappelijke toon anders wordt, wil nog niet zeggen dat de lokale oudjaarscultuur net zo snel mee verandert: het eerder geciteerde onderzoek naar de ernst van ordeverstoringen tijdens de jaarwisseling waarschuwt daar expliciet voor: ‘Het is onmogelijk om van overheidswege bij jaarwisselingen normen op te leggen’. Dat valt ook te zien bij pogingen de drankcultuur onder jongeren te veranderen: het valt nauwelijks bij te sturen. Meer valt te verwachten van een voortdurend in gesprek zijn van partijen over het thema. Op lange termijn is dan een cultuurverandering wel degelijk mogelijk. Kijk naar hoe het is gegaan met de rookcultuur in openbare ruimtes. Het streven naar rustiger jaarwisselingen moet gericht zijn op het langzaam laten inslijten van een andere cultuur. Grenzen proberen te trekken maar realistisch blijven.


    Bron:

    Het laatste lokale nieuws, 112 nieuws, gemeentenieuws en alles over evenementen in Leeuwarden lees je op frieschdagblad.nl

    #2
    Die incidenten hebben voornamelijk te maken met drank en/of drugs!
    En pubers (lees: sukkels) die zich vervelen en dingen opblazen.

    In plaats van alleen maar de boeman te spelen, te smeken om harde optredens, idiote spotjes van SIRE uit te zenden, zou men eens gericht een offensief moeten beginnen om drankmisbruik en het opruiende gedrag van de mensen een halt aan te roepen.

    Waarom kan men wel via de media in enkele jaren tijd het imago van roken veranderen, maar van drankmisbruik niet? In 10 jaar tijd, is men van roken = stoer, naar roken = smerig gegaan. Dit met de anti-rook-lobby, spotjes, informatie etc. Waarom hamert men er dan niet op dat oud & nieuw leuk moet blijven, men niet lazarus naar buiten moet en dan al helemaal geen vuurwerk af moet steken, men de veiligheid in acht moet nemen etc?

    Ik zou tegen de overheden zeggen: hou eens op met je gejank en het simpele geblaat over dat de politie op moet treden. Maar ga er eens voor zorgen dat de normen en waarden omtrent oud & nieuw eens duidelijk gesteld worden. Verander de denkwijze, dan verander je in zekere zin ook het handelen dat daar op volgt.

    Comment


      #3
      zoals vaker wordt gemeld, ook in de media; het zijn niet alleen de pubers! Zelfs sommige volwassenen laten alle fatsoen varen in deze nacht. Moet denken aan mensen die over de bsc zei 'je schiet er een putdeksel 3 meter mee de lucht in'...en die vorig jaar dozen vol gsmbatterijen op een vuur hadden gemikt....Tuurlijk, het zijn meestal baldadige jongeren die de overlast veroorzaken, maar volwassenen (voor het gemak: 25+)laten hun aso zelf gaan.
      Is er een manier om mensen, en vooral jongeren, normaal gedrag aan hun verstand te peuteren?

      Comment


        #4
        Dan moet je dus propaganda verspreiden om de gedachtengang van mensen te beinvloeden.

        De filmpjes en slogans met betrekking tot stunt-rund, neem afstand, verzwaar je fles (waar de pijlen toch te groot voor zijn) en het zogenaamde harde optreden van politie en justitie alleen volstaan niet. Dat is precies waar ik het dus eerder over had.

        De informatieverstrekking is niet voldoende. Ja de huidige informatie helpt ook, maar niet voldoende. Zo simpel is het. Oud en nieuw is meer dan alleen (illegaal/legaal) vuurwerk en fikkie stoken. Zo lang men niet beseft dat drank- en/of drugsmisbruik medeverantwoordelijk en verveling mede verantwoordelijk zijn voor de ellende, verandert er niets.

        Comment


          #5
          dus mss strenger controleren op openbare dronkenschap bv?
          openbare feesten op stadspleinen organiseren waar voor vermaak en vuurwerk gezorgd wordt?
          buurtfeesten waar de jongeren zich toch wat onder de wijkse sociale controle voelen vallen?

          Comment


            #6
            Wat ik al eerder zei, voer eens langere tijd gericht campagne tegen drankmisbruik en vandalisme omtrent oud & nieuw.

            Met roken heeft men het ook voor elkaar gekregen dat mensen van het stoere imago af zijn gegaan en beseffen dat het vies/slecht kan zijn.

            Waarom kan men dan niet er zo op in gaan dat mensen die vuurwerk gebruiken om te slopen mietjes zijn?
            En dat mensen die zuipen voor de vuurwerk afsteken dom bezig zijn?
            In dat laatste geval kan men verwijzen naar rijden onder invloed, dat is minstens zo gevaarlijk en kan de medemens net zo in gevaar brengen als met vuurwerk.

            Comment

            Working...
            X