Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

Uitleg functies en gebruik videocamera

Collapse
X
 
  • Filteren
  • Tijd
  • Toon
Clear All
nieuwe berichten

    Uitleg functies en gebruik videocamera

    Hier een kleine Tutorial om je videocam nog beter te leren kennen en mooiere films te krijgen:

    De belangrijkste functies van een camera zijn focus, zoom, diafragma, sluitertijd, witbalans en volume-instellingen. Om een kwalitatief goede opname te kunnen maken, is het belangrijk dat je weet wat deze inhouden.

    Scherpstellen

    Door de focus in te stellen bepaal je wat er scherp in beeld moet komen. Door een persoon of object scherp in beeld te brengen krijgt het de aandacht of de focus van de kijker. Scherpstellen kan op twee manieren; automatisch en handmatig.

    De Zoomfunktie

    Met de zoomfunctie van de camera kun je in- en uitzoomen. Zoom je uit dan wordt de brandpuntafstand verkort en daarmee de opnamehoek vergoot (groothoeklens of wide angle). Zoom je in dan wordt de brandpuntafstand verlengd en daarmee de opnamehoek verkleind (Telelens).

    Diafragma instellen

    Zonder licht is er geen beeld. De hoeveelheid licht die door de lens op de ccd of cmos sensor van de camera valt, wordt bepaald door de grootte van de lensopening. De werking daarvan is te vergelijken met de iris van het oog. Een grotere lensopening laat meer licht toe dan een kleinere. De grootte van de lensopening is te veranderen door het diafragma aan te passen. Het diafragma wordt uitgedrukt in F-waarden oplopend van F1.6 tot F11. Des te lager de diafragmawaarde, hoe meer licht er wordt opgevangen.

    Sluitertijd instellen

    De sluitertijd of Shutter Speed bepaalt hoe lang een beeld wordt belicht. Een sluitertijd van 1/50 betekent dat iedere beeld één vijftigste van een seconde wordt belicht. Nederlandse televisies maken gebruik van het PAL-systeem. Dit betekent dat er of vijftig halfbeelden of 25 hele beelden per seconden worden getoond.

    Witbalans instellen

    Om ervoor te zorgen dat de opnames er hetzelfde uitzien als wat we met onze ogen waarnemen, moet de witbalans van de camera worden ingesteld.

    Vrijwel alle camera's beschikken over een automatische witbalans voor binnen en buiten. Deze werkt doorgaans goed als de lichtsituatie niet verandert en er geen sprake is van menglicht. Als je in een kamer filmt met zowel kunstlicht als daglicht (menglicht), dan zal de automatische witbalans een gemiddelde waarde kiezen waardoor de kleuren er toch net even iets anders uit komen te zien.

    Wil je meer weten over filmen of videobewerken?
    Kijk dan eens Hier

    Succes!
    Laatst aangepast door Thunderboy; 2 July 2012, 11:14.

    #2
    Nog even een tip over scherpstellen. Als je een handmatige optie hebt, gebruik deze dan! Anders probeert hij op elk stuk vuurwerk scherp te stellen, waardoor je vaak een wazige tail ziet, die langzaam scherp wordt omdat hij daar op probeert te focussen.

    Comment


      #3
      Oorspronkelijk geplaatst door Thunderboy Bekijk bericht
      Scherpstellen kan op twee manieren; automatisch en handmatig.
      Bij mij zit er ook een functie ''aanraakpunt'' op ?
      Het leven duurt te kort maar een jaar te lang!

      Comment


        #4
        Oorspronkelijk geplaatst door Xplode Bekijk bericht
        Bij mij zit er ook een functie ''aanraakpunt'' op ?
        Heb je een touchscreen scherm?

        Comment


          #5
          Oorspronkelijk geplaatst door DsNL Bekijk bericht
          Heb je een touchscreen scherm?
          Klopt inderdaad, moet hem op handmatig ook scherpstellen met 2 pijltjes op het beeldscherm
          Het leven duurt te kort maar een jaar te lang!

          Comment

          Working...
          X