Guusje
VWC lid
Zo denken onze burgemeesters over invoering van een landelijk vuurwerkverbod
Burgemeesters van grote steden zoals Rotterdam, Amsterdam en Utrecht pleiten na weer een jaarwisseling vol incidenten en overlast voor een landelijk vuurwerkverbod. Hoe wordt daar in deze regio over gedacht? De Stentor vroeg het aan 33 burgemeesters in Overijssel, Gelderland en Flevoland. Deze vier zaken vallen op.Paolo Laconi 11-01-25, 07:00
1. Handen op elkaar voor landelijk vuurwerkverbod
Ruim de helft (53 procent) van de burgemeesters is voorstander van de invoering van een landelijk vuurwerkverbod, waarbij opvalt dat met name de grotere steden in deze regio de noodzaak voelen. ,,De relatief nieuwe traditie van consumentenvuurwerk past niet meer bij hoe we in Nederland met elkaar samenleven”, reageert burgemeester Peter Snijders van Zwolle.Te veel mensen kunnen of willen niet op een veilige en verantwoorde manier met vuurwerk omgaan, stelt hij. ,,Elk jaar opnieuw zien we rond de jaarwisseling talloze ongelukken, vernielingen en gevaarlijke situaties die voorkomen hadden kunnen worden. Dit keer waren er 32 vuurwerkslachtoffers in de Overijsselse ziekenhuizen, dat zijn er 32 te veel.”
Zutphen was afgelopen jaarwisseling voor het eerst ‘vuurwerkvrij’. Toch werd er volop afgestoken. Burgemeester Wimar Jaeger is voorstander van een landelijk verbod. ,,In de gemeente Zutphen gold een afsteekverbod op consumentenvuurwerk, maar er mocht wel vuurwerk gekocht worden. Dat is moeilijk uit te leggen aan inwoners.”
Een landelijk vuurwerkverbod is volgens Jaeger nodig. ,,Omdat dan niet alleen het afsteken, maar ook het verkopen van vuurwerk aan banden kan worden gelegd.”
Ook burgemeester Ton Heerts van Apeldoorn steunt de oproep voor een landelijk afsteek- en verkoopverbod. ,,Dat maakt onder andere het handhaven op illegaal vuurwerk makkelijker.”
2. Regel een vuurwerkverbod met Europa
Om een vuurwerkverbod kans van slagen te geven, is het volgens veel burgemeesters belangrijk om dit in Europees verband te regelen. Incidenten gebeuren immers vaak met illegaal vuurwerk uit het buitenland. Als alleen Nederland maatregelen neemt, zal dat weinig effect hebben, is de gedachte.,,Ik ben voorstander van een landelijk vuurwerkverbod en liever nog van afspraken over vuurwerk in Europees verband”, zegt Deventer burgemeester Ron König. ,,We zagen dit jaar weer meer zeer zwaar vuurwerk, met name afkomstig uit bijvoorbeeld Duitsland en Polen. Dat leidt tot veel persoonlijk leed en veel schade. Dat moeten we niet meer willen.”
Daarvoor pleit ook burgemeester Henk Lambooij van Putten. ,,Ik ben voorstander van een nationaal verbod op consumentenvuurwerk, maar alleen wanneer daarover afspraken worden gemaakt met de ons omringende landen. Dit om te voorkomen dat we worden geconfronteerd met nog meer illegaal ingevoerd vuurwerk.”
,,Het is niet alleen een Nederlands vraagstuk, maar een Europese kwestie”, zegt ook burgemeester Jeroen Joon van Harderwijk. ,,Je zou de vuurwerkverkoop via het internet en de levering ervan naar Nederland moeten verbieden. Tevens moet er inzet gepleegd worden op de aanpak van illegale verkoop en opslag. Dat gebeurt meestal vanuit Duitsland en België.”
Veel burgemeesters die voor een landelijk verbod zijn, geven aan dat de handhaving ervan moeilijk is. De politie is onderbezet en kan niet overal tegelijk zijn. Dat zegt bijvoorbeeld burgemeester Céline Blom van Nunspeet.
,,We mogen de ogen niet sluiten voor wat in toenemende mate de praktijk is. Veel gewonden en zelfs dodelijke slachtoffers door het gebruik van illegaal vuurwerk, geweld tegen hulpverleners en overlast. Een landelijk vuurwerkverbod zou wellicht een verstandig besluit zijn. Maar het handhaven daarvan is een grote uitdaging.”
3. Klein aantal agrarische gemeenten voelt niets voor landelijk verbod
Een kleine groep burgemeesters van vooral agrarische gemeenten voelt niets voor een landelijk vuurwerkverbod. Zoals Gerrit Jan Gorter van Zeewolde. ,,Het afsteken van legaal vuurwerk is een prachtige traditie die door veel Nederlanders wordt gewaardeerd. Deze traditie wil ik graag behouden.”Gorter ziet een ‘verontrustende toename’ van het afsteken van illegaal en gevaarlijk vuurwerk, waartegen overheid en politie niet in staat zijn voldoende op te treden. ,,Een landelijk verbod op het legale vuurwerk zal de eerste jaren leiden tot verdere toename van het afsteken van illegaal en gevaarlijk vuurwerk”, denkt Gorter. ,,Ik vind het jammer dat dit verkeerde gedrag de traditie in een negatief daglicht stelt.”
Ook burgemeesters van gemeenten met een carbidschiettraditie zijn geen voorstander van een verbod op vuurwerk. Zoals burgemeester Rikus Jager van Dalfsen. ,,Carbidschieten is een traditie die veel mensen samenbrengt op oudjaarsdag. Dit is ontzettend waardevol en verloopt altijd erg gemoedelijk. Er is deze jaarwisseling in Dalfsen niet één incident geweest. Een nationaal vuurwerkverbod is een straf voor gemeenten waar het wel goed gaat, verbieden zal juist onrust veroorzaken.”
Kampen is misschien wel de gemeente waar het ‘melkbusschieten’ het meest in het lokale dna zit. Niet voor niets staat de Kampense traditie op de lijst van immaterieel erfgoed. Het is daarom niet verwonderlijk dat burgemeester Sander de Rouwe tegen een vuurwerkverbod is. ,,We kijken positief terug op de viering van oud en nieuw, waarbij ons beeld is dat er geen vernielingen hebben plaatsgevonden.”
Volgens De Rouwe blijkt uit onderzoek dat er in Kampen geen draagvlak is voor een vuurwerkverbod.
4. Vrijwel geen animo voor lokaal vuurwerkverbod
Apeldoorn en Zutphen kennen een lokaal vuurwerkverbod. In Zwolle zal dat de volgende jaarwisseling voor het eerst het geval zijn. Veel meer gemeenten uit deze regio zullen er waarschijnlijk niet volgen. Vrijwel alle burgemeesters geven aan zo’n lokaal verbod niet te zien zitten.,,Helaas zien we dat lokale vuurwerkverboden nog niet het gewenste effect hebben in gemeenten waar een dergelijk verbod afgelopen jaar gold”, stelt burgemeester Marleen Sanderse van Hattem.
,,Een lokaal vuurwerkverbod werkt alleen als dit onderdeel is van een landelijk verbod”, zegt burgemeester Jean Paul Gebben van Dronten. ,,Dit in combinatie met een verkoopverbod van vuurwerk en controle op illegaal vuurwerk aan de grens.”
,,Een lokaal afsteekverbod lijkt een oplossing, maar in de praktijk zal het de overlast enkel verplaatsen naar naburige gemeenten waar nog geen vuurwerkverbod van kracht is”, meent burgemeester Paula Jorritsma-Verkade van Voorst. ,,Zolang vuurwerk legaal te koop blijft, zullen mensen vuurwerk kopen en afsteken. Ongeacht lokale verboden.”
De Stentor vroeg de burgemeesters van 33 gemeenten in het verspreidingsgebied van deze krant naar hun standpunt over een landelijk en een lokaal vuurwerkverbod. 30 burgemeesters reageerden, vanuit Bronckhorst, Zwartewaterland en Urk kwam geen reactie.
Zo denken onze burgemeesters over invoering van een landelijk vuurwerkverbod
Burgemeesters van grote steden zoals Rotterdam, Amsterdam en Utrecht pleiten na weer een jaarwisseling vol incidenten en overlast voor een landelijk vuurwerkverbod. Hoe wordt daar in deze regio over gedacht? De Stentor vroeg het aan 33 burgemeesters in Overijssel, Gelderland en Flevoland. Deze...
www.destentor.nl