Oliebollen

omepje

VWC Moderator
Forumleiding
Oliebollen.jpg


Oliebollen en oliekoecken

Het oudste recept voor oliekoecken staat in de eerste versie (1667) van De verstandige kock. Van Dale (2005) geeft hiervoor de volgende definitie: Oliekoek, ronde koek, bestaande uit meel, krenten, eieren, aan stukjes gesneden appelen enz., in raapolie gebakken. Wanneer de platte oliekoek een ronde bol werd is niet bekend. Mogelijk is in Nederland in de loop van de achttiende eeuw het bakken in 'diep vet' (frituren) ontstaan, waardoor het mogelijk werd ronde bollen te bakken. Althans in De volmaakte Hollandsche keukenmeid uit 1746 worden oliekoeken gebakken in een ijzeren pot met ruim 2,5 liter raapolie, twee keer zoveel vergeleken met De verstandige kock. Zoveel is wel duidelijk dat oliekoek en oliebol lange tijd naast elkaar zijn gebruikt. Zo staat in Ter Gouw's Volksvermaak (1871, pagina 42) een liedje vermeld dat een oliekoekevrouw (Geertje met de Olykoeken) zong over haar baksels: "Zie, jonge Heer, wat zyn ze bol ....." In het artikel OLIEBOL uit 1869 in het Woordenboek der Nederlandsche Taal wordt oliebol een in olie gebakken bolvormige koek genoemd. De 'gemeenlijke' (gewoonlijke) naam is echter oliekoek. In de index van de achttiende geheel herziene druk van Aaltje - Nieuw Nederlansch kookboek uit 1893, geschreven door de directrice van de Amsterdamse huishoudschool mevrouw O.A. Corver staat oliekoek. Verwezen wordt echter naar een oliebollenrecept. Het eerste woordenboek waarin oliebol wordt genoemd is Van Moock uit 1846, in 1864 gevolgd door de eerste editie van van Dale.

Familie Werk

Van 1850 tot 1961 stilden vier generaties WERK de lekkere trek van menig kermis- en evenementenbezoeker. Naast poffertjes, wafels en beignets verkocht de familie Werk - met als laatste generatie De Gebroeders Werk en J. Werk-Huizinga - oliebollen. Worden poffertjes vooral in verband gebracht met kermis, oliebollen worden traditioneel vooral ter gelegenheid van oudejaarsavond gebakken. Mijn betovergrootvader Hendrik Werk liet oliekoekenbakker als beroep noteren tijdens de volkstelling in 1859. Later ben ik hem niet meer als zodanig tegen gekomen. Wel onder andere als wafelbakker, zoals ook zijn zoon Jan Bartus Werk zich vanaf 1910 wafelbakker noemde. Dat Jan Bartus niet alleen wafels bakte maar ook oliekoeken, blijkt uit het feit dat hij van 4 tot en met 7 mei 1899 met een oliekoekkraam de kermis in Assen bezocht. Op de in 1922 gehouden Groninger Meikermis neemt Jan Bartus een standplaats in met een oliebollenkraam, de enige keer tot 1932 dat hij zijn kraam zo noemde. Voor de laatste keer in 1931 staat een oliekoekenkraam van de firma J. Werk(-Huizinga) op de Meikermis in Groningen. Daarna wordt het begrip oliekoekenkraam definitief verruild voor oliebollenkraam.

Wat was het geheim van de familie Werk. Jan Bartus' zoon Louwrens lichtte in 1962, kort nadat hij zijn kraam had verkocht aan het Nederlands Openluchtmuseum, een wel heel klein tipje van de sluier op. "Voor de oliebollen wordt een beslag gemaakt van Russische tarwe met gist naar verhouding aangemaakt in een hoeveelheid water met melk 1 : 1, hieraan wordt toegevoegd stroop en zout". Gebakken werd in raapolie. Daar moeten we het mee doen. Het gebruik van bloem uit Russische tarwe verdient wellicht enige toelichting. Russische tarwe, of in het algemeen gesproken tarwe dat in een landklimaat wordt verbouwd, is straffer (bevat meer gluten) dan tarwe dat in een mild klimaat wordt verbouwd. Door een hoger gehalte aan gluten wordt het beslag elastischer en kan daardoor meer koolzuurbelletjes opnemen, hetgeen uiteindelijk resulteert in een luchtiger oliebol.

Piet Albers, die ruim 30 jaar de vaste kraam van De Gebroeders Werk exploiteerde, maakte zijn bollen van Amerikaans patentbloem. Over de prijzen die de familie Werk hanteerde is weinig uit overlevering bekend. De Gebroeders Werk vroegen in de jaren dertig van de vorige eeuw 25 cent per portie. Maar uit hoeveel oliebollen bestond een portie? In de jaren vijftig daarop kostten vijftien oliebollen, "altijd warm", één gulden. Zeg maar zeven cent per stuk. Gevuld met krenten of rozijnen liep de prijs op naar vijftien cent respectievelijk een kwartje. Omstreeks 1960 maakte Werk-Huizinga verschillende keren reclame met "geen 15 maar 20 oliebollen voor een gulden". December 2001, ruim 40 jaar later en vlak voor de invoering van de euro als betaalmiddel, kostte één oliebol al gauw een gulden.

oliebollen202.jpg


Traditie

Op 1 november 2008 zijn de honderd meest genoemde Nederlandse gewoonten, gebruiken, tradities en rituelen bekend gemaakt op de opening van het Jaar van de Tradities. Oliebollen eten met Oud en Nieuw zit de Nederlanders aan het hart gebakken, want na Pakjesavond Sinterklaas, Kerstboom zetten Kerstmis en Vrijmarkt Koninginnedag staat Oliebollen Oud en Nieuw op de vierde plaats. Zowel liefhebbers van zoet als van zout hebben de door het Nederlands Centrum voor Volkscultuur gehouden internetenquête ingevuld. Een bloemlezing: Haring happen (10), Stamppot eten (12), Erwtensoep (22), Speculaas (24), Peperkoek (39), Pannenkoeken (46), Frietje met ..... (71) en Limburgse vlaai (85). Multiculturele eetgewoonten zijn in de Top 100 nauwelijks vertegenwoordigd, oer-Hollands overheerst.
 
Laatst bewerkt:
Ik krijg nu ook zin in oliebollen, gelukkig beginnen over een tijdje de kerstmarkten ook weer en staan er meestal oliebollen kramen voor de winkels mmmmm....

Verder vind ik ook krentenbollen, berlinerbollen en apelbegneits erg lekker!
 
Echt dit is 1 ding waar ik altijd wel zin in heb. Midden in de zomer, herfst, lente en winter je kan er bij mij altijd een aantal kwijt.
Echt heerlijk!
 
Gelukkig woon ik in Gouda, ik kan het hele jaar door genieten van een verrukkelijke oliebol:) In de stad staat er namelijk BIJNA elke dag wel een oliebollenkraam. Moet zeggen, kwaliteit is goed genoeg voor mij:) Appelflappen zijn er ook te krijgen:)
 
Jaaaahhaaaaaa na 1 januarie heb ik vandaag weer de eerste oliebollen van het jaar op! Ze waren best goed te doen, wel een beetje vet, maar goed krokant en goed deeg :D Natuurlijk met een hoop poedersuiker! Heerlijk!
sqky8g.jpg
 
Ik ben een echte oliebollen fanaat hoor!:D
Komt natuurlijk ook door mijn opvoeding, we eten rond oudejaarsdag eigenlijk alleen maar non-stop oliebollen, van ontbijt tot avond eten, heeeerlijk!!:D
 
Tot voor een paar jaar geleden bakte ik ze altijd zelf. Nu verkoop ik vuurwerk of steek ik af.
Het was heerlijk om te doen. Op de 30ste met een paar flesjes papegaaiensoep en radio2's top2000 binnen handbereik werden er altijd zo'n 400 oliebollen gefrituurd en 50 appelflappen (als er iemand zin had in appels schillen)
Ik ben zelf ook een groot afnemer. Het lieft met rozijnen, koud en belachelijke hoeveelheden poedersuiker.
M'n ontbijt nieuwjaarsochtend bestaat steevast uit tenminste 10 oliebollen.
 
Tot en met 3 januari vreet ik me helemaal gek aan de overgebleven appelbeignets en oliebollen hehe. En er blijven er veel over, want ik haal altijd extra veel, berekenend dat ik dus 3 dagen kan eten hahaha, heerlijk! :D:p

Als ik zo'n kraam tegenkom is het meestal wel raak, kermis enzo is ie vaak wel te vinden. :wink:
 
Mijn vader bakt al jaren oliebollen op 31 december. Mijn zus en ik hebben hem heel wat keertjes meegeholpen. Om 9 uur opstaan en beslag maken, om tien uur beginnen met bakken. De vrienden waarmee we O&N vieren bakken ook vrijwel elk jaar, dus het is steeds een competitie om wie de lekkerste heeft :p Inmiddels hebben mijn zus en ik wel wat beters te doen, maar nog steeds zou ik m'n pa graag weer meehelpen met bakken. Er kleven erg goede herinneringen aan vast. De geur, het af en toe buiten luisteren naar de knallen die je al hoort...heerlijk! :cool:
Oliebollen zijn altijd wat te donker (m'n vader heeft ze liever verbrand dan net niet gaar). De appelflappen (van die slappe, kleffe beignets) zijn altijd super. Goud reinetten gebruiken, rozijnen wellen in water, en bier in het appel flappen beslag. Ook niet zuinig zijn met kaneel bij de appelflappen. Dan eventueel even opwarmen in de magnetron, en afdekken met een laag poedersuiker. Heerlijk! Net als Heartworm is mijn ontbijt elke 1 januari een bord met twee, drie oliebollen en twee, drie appelflappen!
 
Oliebollen heb ik het liefst naturel,nog een beetje warm, met een laagje half gesmolten poedersuiker. Hou persoonlijk niet zo van rozijnen,dus als het niet anders kan,en ik heb trek,dan gaan ze met liefde naar binnen. Me moeder bakt ook appel flappen,van die flappen waarbij als je een flinke hap neemt, het beslag voor een deel loslaat,ananas flappen maakt ze ook. Appel beignets haal ik bij de super,lekker formaat met een goede laag kaneel suiker. Ik vindt het allemaal erg lekker,maar moet er niet te veel van hebben,loop ik op oudjaars avond met buikpijn rond,en dat moeten we echt niet hebben!
 
Wat een heerlijke verhalen van Heartworm en Dark Soul over het oliebollen bakken.
Dit soort verhalen brengen mij ook terug naar de O&N sfeer van vroeger, de tijd dat ik als kind nog thuis woonde.
Mijn vader bakte ook zelf de oliebollen, ze smaakten beter dan de oliebollen van de bakker.
Mijn arme vader, die man stond de hele avond in de keuken,ik kom uit een gezin van 8 kinderen, daar was geen bakken tegenaan.
Tegenwoordig halen we ze bij de bakker, inderdaad ook weinig tijd om ze zelf te bakken.
 
Elk jaar neem ik mij weer voor om de oliebollen weer te bakken net als mijn vader het altijd deed, en die waren echt super. Maar elke keer weer na alle spullen te hebben ingekocht krijg ik het steeds voor elkaar om ze weer niet te bakken en kopen we ze bij de bakker en krijgen we we er nog een partij bij van mijn pappie die ze toch weer heeft gemaakt en dat is meestal een hele emmer vol. En wat vindt ik dan het lekkerste van die bollen : juist de onderste waar het vet van alle andere bollen is ingelopen. Elke keer weer pak ik ze dan helemaal van onder en steeds opnieuw zijn ze dan lekker vet :)
Nu vragen jullie af wat wij dan doen met de spullen die wij hebben gekocht om ze zelf te maken.. nou wij ( eerlijk gezegd, mijn vrouw )bakken de oliebollen gewoon ergens in januari en dan nog eens een keer ergens in juni en dan smullen wij er dubbel van, weliswaar zonder vuurwerk en kerstboom, maar wel met het grootste plezier.
 
Laatst bewerkt:
Mijn moeder bakte vroeger op oudjaarsdag honderden oldiebollen, voor ons gezin met 6 kinderen en voor vele buren! Elke oudjaarsochtend om 08.00 uur stond ik samen met mijn moeder het beslag klaar te maken en om 09.30 uur ging het los met bakken. Nu ik al enkele jaren getrouwd ben, is het vanaf het begin een traditie geworden, om op 30 december in de avond de oliebollen te gaan bakken bij ons in de schuur! Dit gaat gepaard met vele alocoholische versnaperingen en een veelvoud aan gezelligheid van vrienden en familie! 1 dag per jaar toveren mijn vrouw en ik onze schuur om tot het oliebollen paradijs!!! Er gaat niets boven een zelf gebakken oliebol!!!!! De traditie zit er bij ons al zo ver in dat wij op 1 januari in het nieuwe jaar al op ons werk aangeven dat we op 30 december van het nieuwe jaar niet s'avonds willen werken!!
 
Me moeder bakt altijd oliebollen en dat doet ze op de ouder wetse manier.
Met meel en gist er dan laten rijzen, vroeger toen we nog een houtkachel hadden, achter de houtkachel werd gezet.
Ik moet persoonlijk zeggen, dat mijn moeder de lekkerste oliebollen ter wereld bakt.
Klinkt arrogant, maar ik heb nog nooit een lekkerdere oliebol gegeten dan die van me moeder.
Met stukjes appel, sukade, sinaasappel snippers en krenten en rozijnen.

Vroeger bakte me moeder, twee emmers van 15 liter.
Nu is dat een stukkie minder.
Komt natuurlijk ook omdat ik en me zussen het huis uit zijn gegaan, maar ik snoep nog een flink stukkie van de voorraad op.

Hmm krijg er zin in.
Kan echt tonnen van die dingen op.
 
Laatst bewerkt:
ook bij ons thuis werden schalen vol gebakken door moeders. nu wij allemaal uit huis zijn doet ze dat niet meer, wat ik ergens wel heel jammer vind.
de schalen vol oliebollen gingen rond etenstijd op tafel en dit was dan ook ons avondmaal, en ontbijtje de volgende ochtend.

heerlijk!
 
Oliebollen heb ik nooit veel mee gehad. Ze zijn zelden echt lekker, of het nou van de bakker is of door mensen zelf gebakken. Ik ben er ook niet zo mee opgegroeid, zal 't ook wel wezen.

Vroeger bakten mijn ouders vele bakplaten vol appelflappen, dat was óns oudjaarsvoer. Die waren altijd superlekker en we aten er nog weken van haha. Maar m'n ouders hebben d'r geen zin meer in, en groot gelijk hebben ze. Kostte altijd veel tijd en moeite.

Een andere traditie, waarvan ik geeneens wist dat 'ie puur noordelijk is, zijn de Vegter rolletjes, ook wel nieuwjaarsrolletjes genoemd. Heerlijke opgerolde roombotergalettes die je volspuit met slagroom...hmmmm... Van oorsprong is het zo dat je op oudjaarsdag de kniepertjes, platte versie eet, en op nieuwjaarsdag de rolletjes (of was het nou andersom, nee toch?). Ik was wel verbaasd dat ik ze in Amsterdam noch Amersfoort tegenkwam met de jaarwisseling, en 't is zó'n heerlijke traktatie!
 
Laatst bewerkt:
mijn vader ja ja bakt ze nog steeds voor mij.
hij kan ze zo verschrikkelijk lekker en prima maken dat je niet meer kan stoppen.
als ik ze haal haal ik ze bij de bakker voor een 10'tje paar zakken en dan af en toe wat meer.
ik krijg spontaan trek als ik aan oliebollen denk
 
Back
Bovenaan