Meer vraag naar dure potten met siervuurwerk

Pyro-rola

VWC lid
Bij de hengelsportwinkel in de Smalstraat in Oss staan klanten binnen. Ze komen niet omdat ze gaan vissen, maar om vuurwerk te bestellen. "Wij verkopen al zeker twintig jaar vuurwerk", vertelt eigenaar Martijn Mulders. "In twintig jaar zijn de veiligheidsmaatregelen aangescherpt. In de winkel hangt bijvoorbeeld een sprinklerinstallatie", vertelt de eigenaar.

BD_F2_6563718-b02-o_989880b.jpg


Mensen kunnen het vuurwerk nu al bestellen, maar pas maandag tot en met woensdag ophalen. Dat zijn ook de dagen waarop de losse verkoop plaatsvindt. Klanten mogen maximaal tien kilo per keer meenemen. Kinderen onder de zestien jaar mogen alleen met een meerderjarige vuurwerk kopen.

" Gemiddeld geven klanten vijftig tot honderd euro uit. Ze vragen vooral naar de gecombineerde pakketten en grote potten siervuurwerk. De jeugd wil voornamelijk knalvuurwerk", vertelt Mulders.

Ook bij de Boerenbond in Heesch is veel vraag naar de grote potten met siervuurwerk. Bedrijfsleider Stefan Lukken noemt het 'veramerikanisering'. "Mensen willen vooral mooi en groots vuurwerk. In tegenstelling tot vorig jaar wordt er duidelijk meer siervuurwerk besteld", vertelt hij. "En over het algemeen is siervuurwerk duurder. Mensen hebben er meer geld voor over." De duurste pot kost 109,95 euro. Dan heb je drie tot vier minuten lang vuurwerk. "Voor vuurwerk is dat echt lang." Toch is het vrij rustig in de winkel. "Veel mensen bestellen het vuurwerk online, via onze website", vertelt Lukken.

In de potten vuurwerk mag vijfhonderd gram kruit zitten. Twee jaar geleden was dit nog tweehonderd gram. Daardoor duurt het vuurwerk langer of knalt het harder. Klanten van de winkels kunnen op een tv-scherm zien hoe het vuurwerk dat ze kopen er uit gaat zien. Zo ook bij Halfords in de Heuvelstraat in Oss.

"We merken het als scholen pauze hebben. Kinderen komen dan in groepjes naar binnen om naar het vuurwerk te kijken", vertelt bedrijfsleider Ferry Ulijn. "Ze zijn het meeste geïnteresseerd in knal- en grondvuurwerk. Ouderen kiezen eerder voor siervuurwerk."

In het midden van de winkel loopt een trap naar beneden. "Dit hebben wij zo moeten maken zodat de brandweer hier langs kan als er gevaar is", vertelt Ulijn. Onder aan de trap zijn twee betonnen bunkers. Een met los vuurwerk en een met volle dozen. "De dozen moeten een stukje van de wand staan. Ze mogen niet hoger opgestapeld worden dan de rode lijn op de muur. Er zitten deurdrangers op de deuren en de deuren vallen niet in het slot. Bij explosies kan de druk dan ontsnappen", vertelt de bedrijfsleider. " En er wordt streng gecontroleerd. Tijdens de verkoop komt er iedere dag wel iemand langs."

door Jana van de Ven. zaterdag 27 december 2008 | 03:39 | Laatst bijgewerkt op: zaterdag 27 december 2008 | 08:52 | Brabantsdagblad.nl
 


In de potten vuurwerk mag vijfhonderd gram kruit zitten. Twee jaar geleden was dit nog tweehonderd gram. Daardoor duurt het vuurwerk langer of knalt het harder.



Hoezo knalt het dan harder per schot mag er toch gewoon 15 gram in zitten en 2 gram pure knal. Dat was 2 jaar terug toch ook al of heb ik het verkeerd?
:bye:
 
Back
Bovenaan