Een huizoeking, wat staat er beschreven?

Sylvatica

VWC lid
Eerder deze week heb ik meegelezen in een discussie over een huiszoeking. Nu heb ik mij hierin niet vermengd maar meer informatie en duidelijk opgezocht over de geschreven tekst achter een huiszoeking. Wat mag de politie wel, en wat voor rechten heeft en burger bij een huiszoeking om deze te voorkomen.

De discussie ging over een 17- jarige bewoner van een pand die na een anonieme melding een bezoek kreeg van een tweetal opsporingsabtenaren. Kon deze jongen de ambtenaren wegsturen? Ik denk dat ik voor die vraag te weinig feiten heb.

Om uit te gaan van een situatie die vaker voor zal komen:
Bijvoorbeeld; je bent met een stel vrienden in het park en je bent vuurwerk aan het afsteken. Dit wordt opgemerkt door een passant die jou toevallig herkend. Je gaat gelijk naar huis. Op het moment dat je net je kamer in wilt gaan wordt er aangebeld door een tweetal opsporingsambtenaren (dat kunnen zowel BOA's als politieagenten zijn) waarop jij de deur opent.

De twee opsporingsambtenaren zullen altijd vragen of ze naar binnen mogen komen. Mocht jij dit willen weigeren dan zullen ze vertellen waarvoor ze bij jou aan de deur zijn gekomen. In dit geval een melding van vuurwerk afsteken. Daarop is er een noodzaak van binnentreden omdat de kans aanwezig is dat jij meer vuurwerk thuis heb liggen wat deze twee heren graag willen zien. Zou jij ze kunnen weigeren? Nee; omdat er een sprake is van 'dringende noodzakelijkheid'.

Om het heel kort door de bocht te zeggen: in de tussentijd dat de opsporingsabntenaren een machtiging krijgen tot het binnentreden voor een huiszoeking zou jij het vuurwerk al lang door de WC gespoeld kunnen hebben.


Huiszoekingsbevel of machtiging tot binnentreden?
Wanneer er geen dringende noodzakelijkheid aanwezig is zal de politie vragen of ze mogen binnenkomen. Hierop kan jij nee zeggen zolang er geen redenen tot is. Echter, uiteindelijk zullen ze wel binnenkomen na een machtiging tot binnentreden of een huiszoekingsbevel. Echter, een machtiging tot binnentreden kan alleen worden afgegeven (door een (Hulp-)Officier van Justitie of Advocaat- Generaal bij een verdenking van een feit waarop voorlopige hechternis staat. Een voorlopige hechternis is een strafbaar feit waarop een straf staat van meer dan 4 jaar hechternis.

Een vuurwerkvondst zal niet zo snel een VH- feit zijn, daarom zal er niet zo snel een machtiging tot binnentreden worden afgegeven. Wel zal de politie naar mijn weten het er sneller op gooien dat er dringende noodzakelijkheid aanwezig is waarvoor er een huiszoeking gedaan kan worden. Hierover heb ik nog een vraag openstaan bij de politie omdat de media niet altijd beschrijft of er een huiszoekings plaats mocht vinden na een machtiging of niet, dit lijkt mij intressant om te weten.

Economisch delict.
Een strafbaar feit met betrekking tot vuurwerk zal altijd onderkomen in een economisch delict. Economische delicten staan beschreven als een kaderwet, een wet die de algemene principes, verantwoordelijkheden en procedures regelt, maar geen gedetailleerde regels bevat. Een economisch delict zal maximaal een hechternis van 6 jaar zijn, of een geldboete. Ook staat in deze kaderwet beschreven wat de bevoegdheden zijn van diverse opsporingsambtenaren.

Bijvoorbeeld: bij een vermoeden dat er illegaal vuurwerk wordt geïmporteerd, mag een vervoersmiddel bijvoorbeeld onderzocht en gecontroleerd worden.
 
maar dan kunnen ze altijd zeggen," er zijn meldingen binnengekomen dat er vuurwerk is afgestoken(maakt niet uit waar). Wij willen naar binnen!"
 
Niet alleen bij een melding dat er vuurwerk is afgestoken, maar ook bijvoorbeeld bij een anonieme tip dat er vuurwerk ligt opgeslagen. Politie zal niet gaan wachten op groen licht van de Officier van Justitie wanneer dat ook niet aan de orde is. Wanneer er een melding binnenkomt zullen ze gewoon polshoogte gaan nemen. Wanneer jij dan de deur opendoet en de politie vraagt of ze binnen komen en jij hebt dat liever niet, dan maak jij jezelf wel verdacht. Waarop de politie zou kunnen denken (ik durf dit niet met waarheid te zeggen) dat jij, dan verdachte, zich strafbaar maakt aan een feit.

Nu vind ik het zelf nog even raar omdat er staat aangegeven in de AWOB (Algemene Wet op Binnentreding) dat er alleen een huiszoeking/ machtiging tot binnentreden wordt afgegeven aan een opspoingsambtenaar wanneer er de verdachte zicht verdacht maakt aan een overtreding waarop voorlopige hechternis staat. Maar in principe is een overteding m.b.t. vuurwerk geen VH- feit.

Nu kan het zijn dat ik dit verkeerd beredeneer. Misschien is het zo dat er geen machtiging afgegeven hoeft te worden bij geen feiten waarop voorlopige hechternis staat. Dus bij kleinere overtredingen zou er ten alle tijden een beroep op binenntreden gedaan kunnen worden. Maar of dat zo is? Zal daar nog even achteraan gaan.
 
Indien een anonieme tip de basis vormt van een huiszoekingsbevel op grond van de opiumwet moet dit altijd worden aangevuld met ondersteunende resultaten van nader onderzoek naar aanleiding van deze tip. Dus op basis van alleen een anonieme tip mag er geen huiszoekingsbevel afgegeven worden! Zonder een dergelijke machtiging kan er sprake zijn van huisvredebreuk. Ook kan het eventueel verkregen bewijs als "onwettig verkregen" worden beschouwd, wat gevolgen kan hebben voor een rechtszaak.
 
Dat is wat er staat beschreven op Wikipedia, maar wat daar staat is ook niet altijd waar omdat iedereen het kan insturen/aanvullen/aanpassen.
 
Artikel 5 algemene wet tot binnentreden:


1 De machtiging wordt gegeven voor het binnentreden in één in de machtiging te noemen woning. Zo nodig kan in de machtiging worden bepaald dat zij tevens geldt voor ten hoogste drie andere afzonderlijk te noemen woningen.


2 Ten behoeve van de opsporing van misdrijven waarvoor voorlopige hechtenis is toegelaten, is de advocaat-generaal bij het gerechtshof of de officier van justitie bevoegd een machtiging te geven die betrekking heeft op een groter aantal woningen. Bij dringende noodzakelijkheid en indien het optreden van de advocaat-generaal of de officier van justitie niet kan worden afgewacht, komt de bevoegdheid tot het geven van een machtiging toe aan de hulpofficier van Justitie.

3 Ten behoeve van de aanhouding, de medebrenging of de gevangenneming van een in de machtiging te noemen of, wanneer zijn naam onbekend is, zo duidelijk mogelijk aan te wijzen persoon onderscheidenlijk van de inbeslagneming van een in de machtiging te noemen of, wanneer dat niet mogelijk is, zo duidelijk mogelijk te omschrijven goed is de advocaat-generaal bij het gerechtshof of de officier van justitie bevoegd een machtiging te geven die geldt voor iedere woning waarin bedoelde persoon onderscheidenlijk bedoeld goed zich bevindt of verondersteld wordt zich te bevinden. Bij dringende noodzakelijkheid en indien het optreden van de advocaat-generaal of de officier van justitie niet kan worden afgewacht, komt de bevoegdheid tot het geven van een machtiging toe aan de hulpofficier van justitie.

artikel 10 algemene wet tot binnentreden. Plus jurisprudentie.

artikel 11 algemene wet tot binnentreden. Plus jurisprudentie.
 
Dat is wat er staat beschreven op Wikipedia, maar wat daar staat is ook niet altijd waar omdat iedereen het kan insturen/aanvullen/aanpassen.

Inderdaad, het komt van wikipedia wat te manipuleren is, dat kan je niet voorkomen. Het lijkt mij wel logisch, aangezien een machtiging tot binnentreden niet vastgesteld staat maar wordt afgegeven naar aanleiding van een uitspraak.

"Bevoegd tot het geven van een machtiging tot binnentreden zijn:
1. - de advocaat-generaal bij het gerechtshof;
- de officier van justitie;
- de hulpofficier van justitie.
2. Voor zover de wet niet anders bepaalt, is de burgemeester bevoegd tot het geven van een machtiging tot binnentreden in een woning gelegen binnen zijn gemeente voor andere doeleinden dan strafvordering."

Het lijkt mij niet dat na 1 tip er meteen een machtiging tot binnentreden wordt gegeven, maar dat kan ik mis hebben...
 
Back
Bovenaan