Guusje
VWC lid
Ben je verzekerd bij een ontploffing van illegaal vuurwerk?
Vuurwerkschade kan een financiële krater slaan in je leven. Afgelopen week was er bijvoorbeeld een grote explosie in Hapert. Iedereen bleef ongedeerd, maar het huis heeft flinke schade. Wij leggen je uit wanneer je verzekering de schade dekt en wanneer je zelf de brokken moet opruimen. Essentiële tips van een verzekeringsdeskundige.Jeroen de Kleine 29-11-24, 21:09
28 cobra's, 17 mortierbommen. Deze verzameling aan vuurwerk werd 21 november ontdekt in de kamer van een 24-jarige Tielenaar. De ene knalfanaat had nog meer verboden vuurwerk in huis dan de andere. Laatst werd zelfs iemand aangehouden in Arnhem vanwege het bezit van 300 stuks zwaar vuurwerk.
Allemaal bewaarden ze levensgevaarlijke explosieven thuis. Onder hun bed, tussen de onderbroeken in de kast en in de sokkenlade. Een enorm risico, voor zichzelf en anderen. Maar dat is niet alles: als het dan misgaat en je blaast door al dat verboden vuurwerk je huis op, kun je dan bij je verzekeraar terecht?
Veel vragen
Want waar heb je recht op? Maakt het verschil als je zelf illegaal vuurwerk in huis bewaart of je kind? En hoe zit het als je geen flauw idee had dat je zoon of dochter verboden explosieven in de kledingkast had liggen? Vragen genoeg. Directielid Ronny Vogt van de Wierdense verzekeringsmaatschappij OVM Twente weet de antwoorden.„Vooropgesteld, verzekeringswerk is wat ons betreft altijd maatwerk”, zegt hij. „Er is niet per se één lijn voor schade door illegaal vuurwerk. Dat bekijken we per situatie.” Maar als helder is dat iemand een cobra in zijn huis of tuin heeft laten ontploffen? „Dan kan een verzekeraar weigeren. Daar zijn voorwaarden voor. Die gelden voor ons en de verzekeringnemer.”
Illegale activiteiten
Wat die voorwaarden zijn? „Als de schade is ontstaan als gevolg van criminele of illegale activiteiten, dan kunnen we weigeren. Aangezien bezit van verboden vuurwerk strafbaar is is dat mogelijk.” Wel moet duidelijk zijn dat de persoon met de verzekering op de hoogte was. „Mocht één van de kinderen zulk vuurwerk hebben en de ouders weten er niets van, dan is het weer anders. Dan kan het zijn dat de schade verzekerd blijft.”Voor schade door gewoon consumentenvuurwerk gelden weer andere regels. Een schuur vol is bijvoorbeeld heel wat anders dan een tasje vol. „En het moment speelt een belangrijke rol. Het meeste vuurwerk mag je niet het hele jaar in huis hebben. Alleen de dagen vlak voor de jaarwisseling.” Als je niet meer hebt dan 25 kilo blijft schade door een ongeval gedekt.
Schade in de buurt
Maar wat als je door illegaal vuurwerk niet je eigen huis, maar huizen van de buren of openbaar eigendom beschadigt? „Dan hebben we het over aansprakelijkheid”, zegt Vogt. „Als door een harde knal de ruiten beschadigen, dan doet elke buurtbewoner een beroep op de glasverzekering. Die handelt de schade dan vaak wel af.”De kous is daarmee niet af. „Vervolgens kijken die verzekeraars of ze de schadekosten kunnen verhalen. Als ze bij jou terechtkomen, dan klop jij aan bij je aansprakelijkheidsverzekering.” En daar wringt in het geval van illegaal vuurwerk de schoen. „De kans is dan aanwezig dat je zelf voor de schade opdraait, omdat je opzettelijk iets strafbaars deed of roekeloos handelde. Dan mag een verzekeraar weigeren.”
Maar het beste advies van OVM uit Wierden luidt: „Houd dat spul buiten de deur. De risico’s zijn domweg te groot.”
Ben je verzekerd bij een ontploffing van illegaal vuurwerk?
Vuurwerkschade kan een financiële krater slaan in je leven. Afgelopen week was er bijvoorbeeld een grote explosie in Hapert. Iedereen bleef ongedeerd, maar het huis heeft flinke schade. Wij leggen je uit wanneer je verzekering de schade dekt en wanneer je zelf de brokken moet opruimen...
www.gelderlander.nl