Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

Vuurwerkramp Enschede

Collapse
X
 
 • Filteren
 • Tijd
 • Toon
Clear All
nieuwe berichten

  Vuurwerkramp Enschede

  Er bestonden al verschillende topics over de vuurwerkramp in Enschede, maar omdat hierbij al zeer oude topics waren en ook berichten die niet meer relevant waren.. maak ik bij deze een algemeen topic aan m.b.t. de vuurwerkramp.

  Alle informatie uit eerdere topics is hierin opgenomen en wanneer jullie nog meer informatie hebben zien we dit natuurlijk graag verschijnen!  Op 13 mei 2000 voltrok zich in Enschede het drama, dat later de naam ''vuurwerkramp Enschede'' bij zich zou gaan dragen.
  Om 15.00u brak er een brand uit in het complex van SE Fireworks. Dit ontaarde in een grote brand, met flinke explosies en een grote ravage als gevolg.
  Er vielen die dag 23 doden (waaronder vier brandweermannen) en ongeveer 950 mensen raakten gewond. 200 woningen werden geheel vernield.
  Tot op de dag van vandaag zijn de gevolgen van deze ramp binnen de vuurwerkwereld merkbaar, reden te meer om deze gebeurtenis een waardig topic te gunnen en alle informatie hier te verzamelen.


  Wikipedia

  Vuurwerkramp Enschede


  SE Fireworks


  Documentaire door Discovery Channel

  deel 1;


  deel 2;


  deel 3;


  deel 4;


  deel 5;


  deel 6;
  Vuurwerkbesluit 2002, n.a.v. de vuurwerkramp

  Laatst aangepast door bassie1978; 16 June 2016, 10:31.

  #2
  Ervaringsverhaal van Wesley (Omepje)


  13-05-2000 in mijn ogen.

  Ik zat die middag lekker rustig op de bank tv te kijken, toen een vriend van me in paniek op belde. Brand, brand, brand riep hij door de telefoon. Ik probeerde hem rustiger te krijgen maar dat ging niet, hoorde hem alleen nog zeggen dat SE-fireworks in brand stond. Ik stapte direct op de fiets en fietste zo snel mogelijk naar de plek waar de bunkers staan. Onderweg zag ik op het eerste ogenblik niets, ik moest door het centrum, maar daar was iedereen gewoon rustig aan het winkelen.Maar verde in het centrum zag ik een dikke rookwolk.

  Eenmaal uit het centrum was het een grote chaos, de rook werd steeds heviger, mensen rende door de straten en ik werd ingehaald door 10 tallen brandweerwagens. Het werd steeds drukker op de straat, de singel, die loopt gedeeltelijk langs het ramp gebied. Snel mn fiets aan de kant gezet,zo'n 500meter van SE-fireworks. Ik liep 10 meter verde en toen de eerste klap, iedereen in paniek.De politie probeerde alles te regelen, maar had helemaal geen grip op de situatie. Ik ben toen nog een flink stuk verder gelopen tot een dikke 3 straten van het bedrijf af. Toen ging het allemaal heel snel, een klap die zo ontzettend hard ging, overal vloog vuurwerk en de brok stukken vlogen leterlijk in het rond.Het werd pik donker, overal hoorde je knallen. Het was zo hard,zo dichtbij, zo groots, een gevoel dat je niet kunt beschrijven. Het was zeer beangstigend.

  Iedereen was totaal in paniek, 1 grote chaos. De hulp troepen kwamen overal vandaan, heb zelfs nog brandweerwagens uit Duitsland gezien. Je zag de ergste dingen, mensen zwaar gewond, erg veel branden, huisen die zwaar in puin lagen, kapotte auto's, volwassen mensen die als kleine kinderen zaten te huilen. Kinderen die de ouders kwijt waren.

  Ik heb daar toen zo'n kwatier rond gelopen als een zombie, je weet totaal niet wat je overkomt. Ik wist niet waar ik kijken moest, je ziet zoveel ellende en zoveel verdriet. Overal leed, 950 gewonden op zon kleine ruimte, ik heb toen zo veel gezien maar ik kan het helaas niet goed onder woorden brengen.

  Ik heb toen op de singel nog zo'n half uur gestaan, maar kon de ellende niet meer aan en ben verslagen naar huis gegaan.
  Thuis aan gekomen waren mn ouders blij dat ik er weer was, heb toen de hele tijd naar de tv gekeken om het nog eens te zien.

  Hoop jullie hiermee een beetje duidelijk te maken hoe het is geweest, tuurlijk, iedereen kent de tv beelden en de verhalen. Maar wou dit tog graag met jullie delen.

  Als er vragen zijn hoor ik ze graag, kan nog uren door schrijven.

  Comment


   #3
   Ervaringsverhaal van een Ambulancebroeder

   Enschede/Zaterdagmiddag 15.53 uur

   Op deze stralende lentedag verheug ik me op het eind van mijn dienst. Vanavond wil ik lekker in de tuin zitten, nog even genieten van het mooie weer.
   ˜Wij rijden terug naar de post'', geef ik aan de meldkamer door. ˜En dan zit het er op''.
   Ik krijg niet direct antwoord. Na twee minuten kraakt de portofoon. De stem van de centralist klinkt serieus. ˜Jullie moeten met spoed door naar Enschede. Je hoort straks meer.''
   Mijn collega Hans en ik kijken elkaar aan. Hij pakt de portofoon. ˜Is dit serieus?''
   De meldkamer komt vrijwel meteen door. ˜Ja, dit is heel serieus. Ik weet dat jullie dienst erop zit, maar we hebben jullie daar nodig. Ga maar rijden, er komt zo meer informatie.''
   En weg is hij weer.
   Ik zet zwaailicht en sirene aan en binnen mum van tijd zitten we op de snelweg. We hebben geen idee naar wat we op weg zijn.
   Radio Oost biedt uitkomst. Met stijgende verbazing luisteren we naar het nieuws. Een ontploffing, brand, over slachtoffers is nog weinig bekend.

   In Enschede rijden we naar de rand van het rampgebied. Nog steeds is de omvang van de ramp niet duidelijk. Pas later horen we dat een complete woonwijk van de kaart is geveegd, nu lijkt het voor ons nog relatief kleinschalig.
   Er staan een paar ambulances uit Zwolle, een aantal uit Enschede en verder brandweer en politie.
   Op straat lopen mensen, die het rampgebied in willen. Huilend klampt een vrouw zich aan me vast. Ze is met haar dochter. Ik probeer iets bemoedigends te zeggen.
   ˜U hebt uw dochter in elk geval weer gevonden.''
   Ze knikt, maar blijft huilen. Ze komt niet uit haar woorden. Dan gaat ze weer weg.
   ˜Moeten we hier blijven?'' vraagt Hans aan een brandweercommandant. Hij weet het niet.
   Het is druk op de porto, maar vooralsnog krijgen we geen andere aanwijzingen dan hier te blijven wachten.
   We lopen naar het tankstation aan de andere kant van de weg. ˜Hier jongens, water en broodjes'' roept de pompbediende meteen als we binnenkomen. ˜En daar is het toilet. Hebben jullie verder nog iets nodig? Koffie?''
   De man heeft hoogrode wangen. Overal staan lege bekertjes. Hij heeft zich opgeworpen als cateraar van de hulpverlening. De verbroedering is hartverwarmend.

   Via de portofoon komt de melding dat we moeten verplaatsen vanwege mogelijk nieuw ontploffingsgevaar. We rijden naar een voetbalstadion, waar veel meer ambulances zich hebben verzameld. We lopen oude bekenden uit het hele land tegen het lijf en staan een tijdje te praten. Het is een vreemde dag. Ik had gepland nu in de tuin te zitten, maar in plaats daarvan sta ik in Enschede bij te praten met mensen die ik ken van opleidingen en symposia, terwijl we wachten op nadere aanwijzingen om hulp te verlenen bij een ramp waarvan we de omvang bij lange na nog niet kennen.

   Er komt iemand met een sleutel en we gaan de kantine binnen om daar verder te wachten. Er hangen televisies, die worden afgestemd op het nieuws, dat op alle kanalen wordt uitgezonden.
   Ineens is de sfeer heel anders. Het wordt doodstil.
   Pas nu zien we de beelden, die waarschijnlijk de hele wereld overgaan. Pas nu zien we het vuurwerk, de enorme ontploffing, de woonwijk waar weinig meer van over is, de doden, de gewonden.
   Alle hulpverleners worden onrustig. We willen iets doen, er zijn zo veel slachtoffers.
   Maar we kunnen nog niets. De slachtoffers die geholpen konden worden zijn al naar het ziekenhuis en het rampgebied is nog steeds niet toegankelijk. Het is er veel te heet, zelfs de brandweer in hittewerende pakken kan er niet in.

   Er wordt catering geregeld. Het duurt niet lang voor er schalen met broodjes en salade worden binnengebracht. De televisies gaan geen moment uit, iedereen volgt de nieuwste ontwikkelingen.
   Tegen middernacht wordt duidelijk dat niet alle ambulances hoeven te blijven. De wagens die niet uit Enschede of Zwolle komen, worden weggestuurd.
   Wij gaan op weg naar het rampgebied, waar het eindelijk veilig lijkt te zijn. We kunnen niet rijden, we moeten te voet, bijgestaan door een brandweerman en iemand van een speciaal geformeerd team.
   Ik slik als we door de verwoeste straten lopen. De brandlucht doet mijn ogen tranen. Het lijkt wel oorlogsgebied.
   Ook deze mensen verheugden zich vanmiddag op een mooie avond in de tuin.
   Al na twee straten moeten we omkeren. Het is veel te heet in het gebied. De branden zijn min of meer geblust, maar alles smeult nog na. In de buitenste straten is getrieerd, maar er zijn geen levende slachtoffers gevonden. We weten dat er nog mensen zijn in de straten direct rond de plek van de explosie. Maar we moeten reeŽl zijn. Zij leven niet meer.

   Tegen de ochtend rijden we terug naar Zwolle. Ik probeer mijn gedachten te ordenen, de impact van het geheel te bevatten. Ik denk aan de opmerking die ik die middag nog zo optimistisch maakte. ˜U hebt uw dochter in elk geval weer gevonden.''
   Het klinkt me nu dom in de oren, maar toen had ik nog geen idee van de omvang van de ramp.
   Op de post staat de voltallige directie ons op te wachten, ook al is het zes uur 's ochtends. We drinken koffie en praten, wat mij goed doet. De saamhorigheid is ook hier groot.
   Thuis stap ik onder de douche en spoel de brandlucht van me af. De geur vergeet ik nooit meer!

   (bron: Mariette Middelbeek, Verhalen uit de ambulance, 2009)

   Comment


    #4
    Nog steeds wordt er gevaarlijk vuurwerk opgeslagen in woonwijken. Burgers die illegaal vuurwerk opslaan in garage boxen, midden in woonwijken. Onbegrijpelijk, als je bedenkt wat vuurwerk kan aanrichten in een woonwijk…    Hoe het die dag allemaal begon:

    13 mei 2000, begon als een prachtige zaterdag. Er werd druk genoten van het lente gevoel en het prachtige zonnetje…Tot er een brandjes en vuurwerkknallen worden gemeld om omstreeks 15.00 uur, bij de Roomweg in de buurt van de Grolschfabriek. Niet veel later zal er ook een brand gemeld worden aan de Tollenweg, door een motoragent. Tegen 15.16 uur heeft de politie, de brandweer en een ambulance zich verzameld bij de poort van het bedrijf: SE Fireworks (een vuurwerkopslag).

    Door het mooie weer is iedereen al buiten en omdat er vuurwerk de lucht in gaat, lopen veel mensen naar het terrein om naar het vuurwerk te kijken. Niemand is zich van het gevaar bewust en brandweerlieden lijken de boel snel onder controle te hebben. Ze denken dan nog dat het hier om onschuldig vuurwerk gaat. Om omstreeks 15.30 uur neemt het ontploffende en rondsissende vuurwerk een heftige vorm aan en besluiten de hulpdiensten om de burgers op afstand te houden en ze zetten de Tollenstraat af .    De explosies:

    Niet lang daarna, om 15.34 uur is er een eerste explosie, bestaande uit een container aan de zijkant van het bedrijven terrein, en zeven garageboxen (ook wel MAVO – boxen genoemd). Ruiten gaan kapot bij deze explosie en dakpannen uit de omgeving worden van het dak geblazen.

    Nog eens een minuut later volgt al de tweede explosie. Een onmenselijke klap, waarbij de hele centrale bewaarplaats en overige opslagcontainers exploderen. Hierbij wordt al het materiaal van de aanwezige brandweer vernietigd en staat de brandweer machteloos.

    Bij deze heftige explosie, komt zoveel kracht vrij, dat brandend vuurwerk, grote stukken gewapend beton, in een straal van honderden meters worden weggeslingerd. Doordat bij de eerste explosie al veel ruiten en dakpannen kapot zijn gegaan, kan al het brandende materiaal met gemak de huizen binnen. Overal ontstaan op dat moment branden. De paniek breekt uit en iedereen probeert nog een veilige plek te vinden. Er volgt een diepzwarte rookwolk en dan lijkt deze dag wel een nacht…

    Direct na de ramp zijn er honderden vermisten. Een ongekende Ramp treft Enschede. Door de chaos is het moeilijk voor hulpdiensten om bij alle gewonden en overledenen te komen. De dag na de laatste explosie, ontploft er nog steeds vuurwerk.

    Gewonden:

    Hele rijen ambulances ( uit de Randstad en Duidsland) rijden over de snelweg, op weg naar Enschede. Zeker niet voor niks. Onder de gewonden, waren mensen die voor hun leven lang verminkt zijn. Door rondvliegend (brandend) puin, raakte mensen (ook hulpverleners die gewoon doorwerkte) verbrand. Sommigen mensen missen daarna een oor of andere lichaamsdelen. Gebroken botten, slagaderlijke bloedingen, glaswonden. Veel mensen lijden na deze ramp aan het Post Traumatisch Stress Syndroom. Ook zijn er asbest resten vrijgekomen bij deze ramp (te zien in Deel 2 van de video, hieronder).    Overledenen:

    Omdat deze ramp zich afspeelde in een woonwijk, kende bijna iedereen elkaar. Veel mensen verloren een familie lid, buren of kennissen. Ook vier brandweerlieden kwamen om bij de Ramp. 23 mensen kwamen er in totaal om het leven. Mannen, Vrouwen, Ouderen, Jongeren en Kinderen.

    De omstandigheden op het ramp terrein:

    In eerste instantie wordt er niet begrepen dat de brandweer en andere hulpdiensten niet hebben ingezien, dat hier zo’n groot gevaar bestond. Er zou een ‘plan voor calamiteiten’ ontbreken bij de brandweer voor het desbetreffende bedrijf SE Fire Works. Dan nog zouden de hulpdiensten niet alles hebben kunnen overzien.

    Achteraf was namelijk maar 9 procent van het opgeslagen vuurwerk de toegestane zwaarte (vanwege explosie gevaar) De rest betrof zwaarder vuurwerk (het zwaarste vuurwerk). Daarbij lag er ook tonnen meer opgeslagen, dan bekent was. Ook reageerde de verschillende soorten vuurwerk heftig op elkaar, bij het uitbreken van de brand.
    • Waar de brand is ontstaan, ligt 900 kilo vuurwerk, terwijl er volgens de vergunning geen vuurwerk mag liggen als er niet gewerkt wordt.
    • Er stonden nog twee containers op het terrein waar geen vergunning voor was.
    • Slordigheid op het terrein. Er staat een aanhangwagen tegen het hek, waar de brand die doorsloeg is ontstaan.
    • Vuurwerk was verkeerd gelabeld (als licht vuurwerk, terwijl het om het zwaarste vuurwerk ging).


    De rol van Defensie:

    Het ministerie van Defensie, was gevraagd om advies te geven over vergunningen van brandbare stoffen, zoals vuurwerk. DMKL voert controles uit. In 1993 wordt al aangegeven dat er dingen niet kloppen. Helaas is het DMKL onderbezet (in 1998 werken er nog maar 3 mensen, die op vele bedrijven toezicht moeten houden) en in 1999 wordt er nog ťťn werknemer van het DMKL uitgezonden naar BosniŽ.

    Door de omvang van de ramp wordt er getwijfeld door mensen, of er explosieve van Defensie lagen opgeslagen. Het verhaal van een ooggetuigen (die het afgesloten gebied betrat), lijkt dat verhaal te bevestigen.

    De ooggetuigen die het rampgebied inging:

    In de dagen na de ramp hield het leger de wacht om te voorkomen dat mensen op het gebied kwamen. Ook stonden er hekken om het gebied. Er gaan dan verhalen van plunderingen in huizen en dat zou de rede zijn voor de hekken en de bewaking van het leger. …ťn man, pikt het niet langer dat hij niet naar zijn huis kan.

    Om erachter te komen wat er aan de hand is achter de hekken ramt hij zijn Ford Escort door de hekken en gaat een kijkje nemen. Wat hij daarna omschrijft, is vreselijk. Hij vind er menselijke delen en een verbrand persoon die aan een dakgoot hing. Hij zag daarna een gebied dat met zand was gemerkt waar hij volgens eigen zeggen, vier landmijnen zag liggen die groen blauw van kleur waren. Hij sprak daar met militairen, die hem vertelden dat hij ervan af moest blijven.

    In de Revu was ook een reportage te lezen van iemand anders, die op het rampgebied ook ontstekingsmechanismes van landmijnen gezien zou hebben.

    (het hele verhaal van deze man is te zien in de video onder: Ooggetuige).

    De aanwezigheid van landmijnen is nooit bewezen.


    Tot slot:

    • ∑ 23 mensen overlijden, onder wie 4 brandweerlieden.
    • ∑ 947 mensen raken gewond.
    • ∑ 527 worden behandeld in het ziekenhuis.
    • ∑ 1250 mensen raken hun huis kwijt.
    • ∑ 10.000 mensen moesten ergens anders overnachten.
    • ∑ 498 woningen in het rampgebied zijn beschadigd of geheel weg.
    • ∑ Ongeveer 1500 woningen buiten het rampgebied zijn beschadigd.
    • ∑ 1 miljard (gulden) materiŽle schade.
    • ∑ Kilometers verder is de rook te zien.
    • ∑ Ook in de binnenstat, gaan ruiten kapot.
    • ∑ Bedrijven en zelfs de Grolsch fabriek staan in brand.


    Uiteindelijk werd vastgesteld dat deze ramp is ontstaan door brandstichting.

    Comment


     #5
     Ook dook er een interview op met iemand die meer wist van de ramp, doordat hij het getroffen gebied tegen het verbod in heeft betreden.
     Hieronder zijn verhaal;

     Hij rijdt door de hekken
     Een week na de vuurwerkramp in Enschede rijdt een man met zijn auto dwars door het hek de wijk in. Bij terugkomst gaat hij volledig uit zijn dak, en wordt ge...


     Deel 1


     Deel 2


     Deel 3

     Comment


      #6
      Informatie uit het rapport van de commissie die onderzoek deed naar deze ramp.

      Comment


       #7
       Afgelopen weekend heb ik een zeer indrukwekkende aanvulling op mijn vuurwerkverzameling in mijn bezit gekregen.

       Het betreft een complete collectie van foto's en fotoboeken vol krantenknipsels van de vuurwerkramp in Enschede.
       Werkelijk alles zit hierbij, van overzichtsfoto's tot krantenartikelen en zelfs alle rouwadvertenties zijn bijgevoegd.

       Er zitten dus ook zaken bij die ik, uit respect, niet openbaar zal maken.. maar ik zal kijken welke zaken ik hier op het forum kan delen.
       Eerst moet ik zelf zicht krijgen op alles wat er tot de collectie behoort.

       Hieronder in ieder geval twee foto overzichtsfoto's van alles..
       Attached Files

       Comment


        #8
        Interessant topic.
        Heb afgelopen zomer het boek 'de Waarheid achter de vuurwerkramp' gelezen. http://www.bol.com/nl/p/de-waarheid-...1004008485401/
        Erg interessant boek om te lezen en bizar om te horen dat er veel in de doofpot is gestopt. Ook dat er veel fouten zijn gemaakt direct naar de vuurwerkramp.
        Wat zal er toch waar zijn van de conclusie dat er munitie op het terrein heeft gelegen!?
        Groeten...:)

        Comment


         #9
         Vast wel iets. Wat heeft die oerharde klap ver ookzakt. Vast geen mortier van een paar inch. Eer heeft vast iets gelegen uit de militiare klasse. Wat niemand toen mocht te weten komen en nu nog niet. Denk ik zo. Heb gister en vandaag maar is een deel hier gelezen. En je verbaast je inderdaad wat er allemaal weg is gestopt in doofpot

         Comment


          #10
          + YouTube Video
          ERROR: If you can see this, then YouTube is down or you don't have Flash installed.


          dit vind ik ook zo een raar filmpje....

          Comment


           #11
           Landmijnen zoals al langer bekend is. Ben benieuwd of er nog koppen gaan rollen.
           Light some fireworks, and see who answers.

           Comment


            #12


            Zeer de moeite waard!

            Ben benieuwd wanneer men de grote media zoekt..

            Comment


             #13
             De Raad van State heeft woensdag bepaald dat documenten uit het laatste onderzoek naar de oorsprong van de vuurwerkramp in Enschede nooit openbaar zullen worden gemaakt.

             bron: http://www.powned.tv/nieuws/binnenla...mp_niet_o.html

             Comment


              #14
              Dus de waarheid wordt weer dieper de grond in gestampt.
              *** NL.
              Sorry maar zo komt de waarheid nooit na boven.
              Maar wij liefhebbers weten wel beter

              Comment


               #15
               Oorspronkelijk geplaatst door DsNL Bekijk bericht
               De Raad van State heeft woensdag bepaald dat documenten uit het laatste onderzoek naar de oorsprong van de vuurwerkramp in Enschede nooit openbaar zullen worden gemaakt.

               bron: http://www.powned.tv/nieuws/binnenla...mp_niet_o.html
               Dit bewijst maar eens dat de waarheid zoals vertelt door de overheid stinkt en niet zo beetje ook.
               Enjoy dont destroy i love fireworks

               Comment

               Working...
               X