Aankondiging

Collapse

BELANGRIJK: scherper toezicht in nieuwsgedeelte

BELANGRIJK!

De media maakt graag gebruik van aannames, vaak kloppen feiten niet en worden onderwerpen en stellingen op een andere manier opgesteld waardoor vuurwerk sowieso negatief in de media komt. De media kan flinke ergernissen opleveren, maar alle media mag en zal geplaatst blijven worden, of het nu positief of negatief is m.b.t. vuurwerk.

Er zijn de laatste jaren tal van discussies op het forum ontstaan bij nieuws over verkeerd gebruik, gevaar, vernielingen en overlast waarbij de sfeer onderling ook vaak gespannen werd. Wij zullen vanaf dit jaar ook strenger toezien op de sfeer in de topics en waar nodig waarschuwen en topics sluiten.
Lees meer
See less

Einde in zicht voor vuurwerkwinkels in centrum Baarle?

Collapse
X
 
 • Filteren
 • Tijd
 • Toon
Clear All
nieuwe berichten

  #46
  Oorspronkelijk geplaatst door the cigarman Bekijk bericht
  Hoe verrot dit ook is...
  De gemeente heeft aangeboden dat de winkels naar een industrie terrein konden gaan, dat hebben ze alle 4 geweigerd.
  De winkels onderling gunnen elkaar het licht in de ogen niet, ik heb zelfs een keer een verhaal gehoord dat ik gewoon antisemitisch vond.
  Hopelijk gaat er nu bij alle 3 de eigenaren een lampje branden dat ze samen tegen de gemeente moeten ingaan, zodat ze ook sterker staan.

  Maar het is heel leuk om alle winkels die een beetje lopen dicht te gooien, maar dan krijg je ook een dorp die aan het dood gaan is, qua sfeer.
  Ik ging er vroeger wel eens langs om langs de biergrens te gaan en wat leuke kleine dingetjes te halen bij de vuurwerk winkels.
  Maar die kleine leuke dingentjes zijn tegenwoordig niet meer te betalen en dat end rijden voor een paar flesjes Natas bier, dan hou ik het wel bij de Bierschuur.
  Dit ligt iets genuanceerder, dit is het verhaal zoals het bij mij bekend is:
  Een aantal jaar geleden was het plan dat de winkels naar een nieuw bedrijventerrein zouden verhuizen, voor zover mij bekend stonden de winkels daar niet negatief tegenover. De gemeente heeft destijds alles in gang gezet om het nieuwe bedrijventerrein te realiseren maar heeft daarbij niet de juiste procedures gevolgd en het provinciebestuur heeft het dan ook niet goedgekeurd. In plaats van opnieuw starten met de juiste procedures heeft de gemeente het helemaal niet meer opgestart. Het hele plan voor het nieuwe bedrijventerrein staat dus in de ijskast of is in de prullenbak gegooid. Voor de winkels is er dus al lang geen sprake meer van een alternatief en de gemeente heeft simpelweg besloten om alle middelen in te zetten om de winkels weg te krijgen door ze op alle fronten tegen te werken. Een goed voorbeeld van die tegenwerking is het eerder genomen, en door de rechter afgeschoten, initiatief om van de winkels afhaalpunten te maken.

  Zie ook:
  Het mooiste werk is vuurwerk!

  Comment


   #47
   BAARLE-NASSAU - Wel vuurwerk kopen, geen vuurwerk kopen of toch elders shoppen. In enclavedorp Baarle heerst op dit moment veel verwarring rondom de vuurwerkwinkels. Wat speelt er nu eigenlijk en mogen de winkels dan toch openblijven?

   Hoe zit het ook alweer met het vuurwerk in Baarle?
   Het ‘mekka’ van de vuurwerkhandel Baarle staat bekend om zijn wirwar aan grenzen. Het ene moment sta je in Nederland (Baarle-Nassau), een stap verder sta je in BelgiŽ (Baarle-Hertog). Dit leidt soms tot bijzondere situaties, zoals met vuurwerk. Waar we in Nederland maar drie dagen per jaar vuurwerk mogen kopen, kan het in die kleine stukjes BelgiŽ het hele jaar door.
   Het is niet voor niets dat er veel vuurwerktoeristen naar het dorp trekken. Het ‘smokkelen’ van vuurwerk gaat in het dorp erg gemakkelijk. Dit wekt irritatie op bij de dorpelingen die vlak naast de vuurwerkwinkels wonen. Van wildplassers tot vreemden die spontaan in de tuin parkeren, buurtbewoners hebben het allemaal al meegemaakt.

   Hoe zit het met de vergunningen?
   Voor zes vuurwerkwinkels in Baarle-Hertog kwam er in april slecht nieuws. De omgevingsvergunningen liepen tot 1 juli 2024, en de nieuw aangevraagde vergunningen werden pontificaal geweigerd. Om precies te zijn gaat het over de omgevingsvergunning voor de opslag van het vuurwerk. Zonder opslag ook geen verkoop, is de redenering van de gemeente Baarle-Hertog.
   Al sinds de jaren tachtig is de vuurwerksituatie ongewijzigd, dus waarom zou de gemeente de vergunningen nu weigeren? Heel simpel gezegd: de overlast is de laatste jaren dusdanig toegenomen dat ze niet anders meer kon.

   Toch zijn de vuurwerkwinkels open. Hoe kan dat?
   Als je door Baarle loopt, sta je misschien raar te kijken. De vuurwerkwinkels zijn gewoon open. Een enkeling maakt zelfs reclame voor zijn ‘oranje openingsuren’, een knipoog naar het Nederlands elftal op het EK. De vergunningen zijn niet meer geldig, maar op dit moment lopen er nog verschillende procedures waardoor de winkels toch open kunnen blijven.

   Hoe dat precies zit, kan de gemeente Baarle-Hertog niet uitleggen. Vragen van deze krant wil de Belgische gemeente op dit moment niet beantwoorden. ,,Er lopen op dit moment nog meerdere administratieve beroepen en gerechtelijke procedures. Mede op advies van onze raadsmannen willen en kunnen wij hierop niet vooruitlopen.”
   Ook aan de andere kant blijft het stil. Vuurwerkhandelaren houden de lippen stijf op elkaar in afwachting van deze procedures. ,,We laten het recht rechtspreken.”

   Hoe gaat het nu verder?
   De vuurwerkwinkels blijven tot nader order open en je kunt dus ‘gewoon’ je knallers in Baarle halen. Pas na de gerechtelijke procedures zal er meer duidelijkheid komen over de toekomst van de vuurwerkwinkels. Wanneer dit precies zal zijn, is nog niet bekend.

   https://www.bndestem.nl/baarle-nassa...vuurwerk.nl%2F

   Comment


    #48
    TLDR: “Pas na de gerechtelijke procedures zal er meer duidelijkheid komen over de toekomst van de vuurwerkwinkels. Wanneer dit precies zal zijn, is nog niet bekend.​”
    Werkt Aanstekelijk

    Comment


     #49
     Topic in de gaten houden blijven dus.
     02-2024 de nieuwe lente !? IK hoop het

     Comment


      #50
      Zeker een topic om in de gaten te blijven houden. Hopelijk volgt er snel goed nieuws voor dit walhalla dorp wat betreft vuurwerk.
      Vuurwerk doet de duivels dansen

      Comment

      Working...
      X