Aankondiging

Collapse

BELANGRIJK: scherper toezicht in nieuwsgedeelte

BELANGRIJK!

De media maakt graag gebruik van aannames, vaak kloppen feiten niet en worden onderwerpen en stellingen op een andere manier opgesteld waardoor vuurwerk sowieso negatief in de media komt. De media kan flinke ergernissen opleveren, maar alle media mag en zal geplaatst blijven worden, of het nu positief of negatief is m.b.t. vuurwerk.

Er zijn de laatste jaren tal van discussies op het forum ontstaan bij nieuws over verkeerd gebruik, gevaar, vernielingen en overlast waarbij de sfeer onderling ook vaak gespannen werd. Wij zullen vanaf dit jaar ook strenger toezien op de sfeer in de topics en waar nodig waarschuwen en topics sluiten.
Lees meer
See less

Tilburg gaat verkoop vuurwerk moeilijker maken

Collapse
X
 
 • Filteren
 • Tijd
 • Toon
Clear All
nieuwe berichten

  Tilburg gaat verkoop vuurwerk moeilijker maken

  Geen knallen meer tijdens jaarwisseling: Lasershows in plaats van vuurwerk
  Eline Smits
  24 mei 2024​  De gemeente heeft besloten om vanaf de jaarwisseling van 2025-2026, over te stappen op digitale lasershows in plaats van vuurwerk. Deze shows zijn namelijk milieuvriendelijker en kunnen vaker gebruikt worden. De gemeente trekt voor het plan 150.000 euro uit.

  De gemeente wil met de mindering van vuurwerk en de lasershows ervoor zorgen dat de jaarwisseling zo veilig en milieuvriendelijk verlopen. Daar heeft ze een aantal alternatieven voor bedacht waar overal in Tilburg mensen van kunnen genieten.

  Ook wordt het moeilijker gemaakt om vuurwerk te kopen in Tilburg. ‘’Dit helpt het afsteken van vuurwerk door inwoners te verminderen’’, geeft de gemeente aan. Verder geeft de gemeente maximaal 50.000 euro uit aan de horecapleinen in de binnenstad om activiteiten te organiseren op oudejaarsavond en tijdens de jaarwisseling. ‘’De lasershows zorgen voor een gezellige sfeer en zal mensen aantrekken als alternatief voor vuurwerk.’’ Extra geld voor activiteiten


  Daarnaast heeft gemeente 100.000 euro ter beschikking voor activiteiten in wijken en dorpen tijdens de jaarwisseling. Elke activiteit kan maximaal 5.000 euro aanvragen. Dit geld wordt gegeven met de bedoeling om ook weer mensen en de gemeenschap een alternatief voor het vuurwerk te bieden.

  Voor de komende jaarwisseling van 2024 op 2025 zal ook extra geld nodig zijn. ‘’Hierbij vraagt de gemeente om 296.000 euro bovenop het beschikbare budget dat al staat’’, laat ze weten. De gemeente zal voor de jaarwisselingen vanaf 2025 ook geld beschikbaar moeten stellen. Op die manier kunnen de plannen ieder jaar uitgevoerd worden. Vuurwerkverbod


  Net zoals andere gemeenten had Tilburg bij de jaarwisseling een vuurwerkverbod ingesteld. Dat kwam tot stand nadat er door maar liefst zeven partijen een motie werd ingediend, waarna een meerderheid instemde met het verbod. Hierbij waren het aantal vuurwerkslachtoffers en de milieuschade de belangrijkste onderwerpen. De boete voor het afsteken kon oplopen tot zo’n 250 euro.

  Afgelopen jaarwisseling zou er daarom vanuit de gemeente een vuurwerkshow plaatsvinden, die door slecht weer niet door kon gaan. Deze ging de dag erop echter wel door in de Piushaven en het Reeshofpark, waar nog steeds veel mensen op af kwamen.

  De gemeente wil in plaats van vuurwerk in gaan zetten op lasershows tijdens de jaarwisselingen. Daarvoor heeft ze plannen opgesteld.

  Het beste van VWC

  #2
  Benieuwd hoe men dit gaat bereiken..
  Het beste van VWC

  Comment


   #3
   Ja, hoe. Niet verlengen van aflopende verkoopvergunningen? Dan weer de vraag in hoeverre dat aan te vechten is, zoiets dat niet verboden mag worden wel beperkt mag worden... Kan tot aan Europees Hof komen, gezien onderliggende wetgeving Europees is.

   Comment


    #4
    Nederland kennende gaan ze de komende jaren extra eisen stellen aan vuurwerkverkooppunten (opslag in bunkers) met onredelijke eisen. Verplicht op bedrijventerreinen met minimaal 500m rondom bebouwingsvrij of zo iets.

    Linksom, rechtsom, de vuurwerksector moet de nek om gedraait worden. De strop zit al om de nek, heel langzaam wordt deze alleen dichtgetrokken, zodst niemand het doorheeft.

    We leven in een (onjuiste) beeldvormingsmaatschappij,
    vuurwerk = ramp Enschede = doden = verbieden.

    -Step outside the box to see the real picture-

    Comment


     #5
     Er komt een dag dat heel Nederland verlangt naar legaal vuurwerk.

     Zo lang er legaal vuurwerk afgestoken mag worden, is het aan ons om anderen de pracht van het vuurwerk te laten zien.
     Dus enthousiasmeer je buurtkinderen met een “kinder” vuurwerk show om 19:00 uur.

     Een paar fonteinen, een zwik stijgtollen, grondtollen, knettermines, wat crossettes, fluitbakken en een mooie bak zoals bijv de Rainbow - Wolff of Tailgatefan. Kids happy en wellicht een paar liefhebbers erbij die voor jaren strijden tegen een vuurwerk verbod.

     Jullie eerste vuurwerk herinnering was ook op jonge leeftijd toch?
     Werkt Aanstekelijk

     Comment

     Working...
     X