Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

78 vuurwerkslachtoffers tijdens jaarwisseling in Twente

Collapse
X
 
  • Filteren
  • Tijd
  • Toon
Clear All
nieuwe berichten

    78 vuurwerkslachtoffers tijdens jaarwisseling in Twente

    TWENTE - Met 78 vuurwerkslachtoffers, van wie 31 minderjarig, was deze jaarwisseling 'gemiddeld' te noemen. In voorgaande jaren waren dat er steeds tussen de 60 en 80. Vergeleken met elders in het land zijn er in Twente al jaren weinig incidenten en is er nauwelijks sprake van geweld.

    Het aantal vuurwerkslachtoffers, uitrukken door de brandweer en aanhoudingen door de politie is al jaren stabiel.

    Aanhoudingen
    Het aantal aanhoudingen door de politie was iets hoger dan normaal: 15, tegen 8 vorig jaar en 12 in het jaar daarvoor. De brandweer had het daarentegen rustig met 98 uitrukken, tegen 149 vorig jaar. Maar het jaar daarvoor waren het er slechts 89. Fysiek geweld tegen hulpverleners deed zich dit jaar niet voor. Vorig jaar gebeurde dat één keer, toen brandweerlieden bestookt werden met een lawinepijl.

    Eerste hulp
    De eerste hulpposten van de ziekenhuizen zagen deze jaarwisseling vier mensen met ernstig vuurwerkletsel, allemaal volwassenen. Eén van hen moest met verwondingen aan het gezicht worden overgebracht naar het brandwondenziekenhuis in Groningen.

    In het MST in Enschede werden in totaal acht vuurwerkslachtoffers geteld, allemaal volwassenen. Eén van hen had ernstig oogletsel en een ander ernstig letsel aan de hand. Volgens Eerste Hulparts Janneke Wolters was het iets drukker dan vorig jaar. Op de eerste hulp van het ZGT in Almelo meldden zich zeven vuurwerkslachtoffers. Onder hen een zestienjarige; de anderen waren volwassen. Drie mensen waren in het gezicht geraakt, vier hadden handletsels.

    Ouderen
    Volgens woordvoerster Carli van Voorst werden in Almelo opmerkelijk veel ouderen opgenomen tijdens oud en nieuw. "Het is een trend dat zich steeds meer ouderen bij het ziekenhuis melden voor hulp. De meesten met griep of neurologische problemen."

    In Hengelo werden zes vuurwerkslachtoffers geholpen op de eerste hulp, onder wie een 15-jarige. Vijf hadden letsel in het gezicht, van wie één ernstig. De andere patiënt had een beschadigde hand.

    Brandweer en politie
    De brandweer Twente had het relatief rustig. Er moest vooral worden uitgerukt voor kleine incidenten. Wel was er brand in een bijgebouw van basisschool De Averbeke in Enschede en brandden in Almelo twee auto's uit.

    Ook de politie meldt een rustige jaarwisseling. "Het niveau van overlast en incidenten kan zich vergelijken met een normale zaterdagnacht." De 15 aanhoudingen waren wel bijna een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar.

    Bron: Tubantia
Working...
X