Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

Aantal plekken om vuurwerk te kopen is sterk gedaald

Collapse
X
 
  • Filteren
  • Tijd
  • Toon
Clear All
nieuwe berichten

    Aantal plekken om vuurwerk te kopen is sterk gedaald

    Het aantal legale verkooppunten van vuurwerk is de afgelopen 15 jaar sterk gedaald. In 2001 waren er in Nederland tussen de 3.600 tot 4.000 plekken waar vuurwerkfanaten hun geld kwijt konden, dit jaar nog 1.400. Daarvan bevinden er zich slechts 23 plekken in Amsterdam.
    © anp.

    De daling blijkt uit een rondgang van Het Parool langs 29 omgevingsdiensten door dataplatform LocalFocus. Sinds de vuurwerkramp in Enschede is het aantal verkooppunten met de helft afgenomen, weet een woordvoerder van belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN).

    De vereniging, opgericht door bedrijven die werken met vuurwerk, is overigens daar niet pessimistisch over de ontwikkeling. Volgens de woordvoerder zijn de overgebleven verkopers veel serieuzer, wat weer zorgt voor een betere veiligheid.

    Knallen
    Volgens de vereniging verkoopt vooral het siervuurwerk goed. De gedaalde vraag naar knalvuurwerk komt volgens BPN vooral doordat het pas op oudejaarsdag vanaf 18 uur mag worden afgestoken. ,,Je ziet daardoor bijna geen jochies met tassen vol knalvuurwerk op straat rondlopen." Nog maar 8 procent van de verkoop bestaat uit knalvuurwerk. Dat was vijf jaar geleden bijna 30 procent.

    Dit alles betekent echter niet dat er geen overlast meer is. Amsterdammers hadden woensdagochtend 2.240 keer geklaagd over vuurwerk. Veruit de meeste meldingen (1.902) hadden betrekking op 'harde knallen'.

    Bron
Working...
X