Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

Nederlanders slaan massaal goedkoop Duits vuurwerk in

Collapse
X
 
  • Filteren
  • Tijd
  • Toon
Clear All
nieuwe berichten

    Nederlanders slaan massaal goedkoop Duits vuurwerk in

    Eén op de tien vuurpijlen komt donderdagavond uit Duitsland. Nederlanders kopen massaal vuurwerk bij de oosterburen, waar het de helft goedkoper is. Maar illegaal is het wel. 'Tussen 07.00 en 09.00 uur is de pakkans minimaal.'
    © anp.

    Nergens brandt licht in Uelsen, een Duits dorpje net over de grens bij Almelo. Het is pas 06.30 uur. Bij de Lidl staat de parkeerplaats vol auto's met gele nummerplaten. Voor de deur van de supermarkt staat een rij van meer dan honderd mensen. Vooral mannen. Ze dringen en duwen als om 07.00 uur, 1 uur eerder dan normaal, de deuren opengaan. Achterin de winkel, in de bakken met actieproducten, ligt het vuurwerk.

    John is een ondernemer uit Utrecht. Hij wil niet met zijn echte naam in de krant. Elk jaar rijdt hij op 28 december in zijn lease-Volvo naar een vriend in Almelo. De volgende dag rijden ze om 06.00 uur Duitsland in om vuurwerk te kopen. ,,Voor mezelf, vrienden en collega's. We gaan heel vroeg en ook weer vroeg terug. Een maatje bij de politie vertelde dat tussen 07.00 en 09.00 uur de politie van dienst wisselt en dan is de pakkans minimaal.''

    John voelt zich weer dat jochie van 14 jaar dat met zijn zakken vol strijkers de politie te slim af is. In zijn kofferbak ligt voor 500 euro aan pijlen, potten en spuiters. ,,Het scheelt echt meer dan de helft in prijs. En het is natuurlijk ook een spannend spel.''


    Nog nooit politie gezien. En ik kom hier al jaren.

    Cordy Volkerts uit Zwolle

    Niet meer dan 25 kilo
    Vuurwerk kopen in het buitenland mag, mits het niet meer is dan 25 kilo en er een Nederlandse gebruiksaanwijzing bij de producten zit. Ook moet vooraf melding worden gedaan bij de Inspectie Leefomgeving en Transport van de 'import'. Eisen die bij de Lidl-kopers leiden tot hoongelach. ,,Nog nooit politie gezien,'' zegt Cordy Volkerts uit Zwolle. ,,En ik kom hier al jaren.'' Hij vertrok 's ochtends om 05.30 uur met zijn zoontje naar Duitsland om voor drie gezinnen vuurwerk te kopen.

    De politiecontroles richten zich met name op zwaar illegaal vuurwerk. ,,Maar we houden ook geregeld mensen bij de Duitse grens aan,'' zegt een politiewoordvoerder.

    ,,Vierduizend Nederlanders krijg ik woensdag over de vloer,'' zegt de Lidl-manager. Hij giechelt als hij ziet hoe een nieuwe trolley met dozen vuurwerk binnen 1 minuut leeg is. ,,Die Holländer sind verrückt,'' zegt winkelbediende Frau Heck als ze wéér een nieuwe kar door de graaiende meute duwt.

    'Gekke Hollanders'
    De manager begint andermaal te giechelen als hij zich de omzet door die gekke Hollanders laat ontfutselen. Bijna een half miljoen euro besteden ze bij hem. ,,We zijn gewoon veel goedkoper. Duitsland heeft geen Enschede gehad.'' De vuurwerkramp in Enschede 15 jaar geleden leidde tot tal van eisen aan opslag en veiligheid waar vuurwerkverkopers zich aan moeten houden. Het vergde investeringen van tienduizenden euro's. In Duitsland gelden die regels niet.

    Bron
Working...
X