Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

Nederlanders bezuinigen op vuurwerk

Collapse
X
 
  • Filteren
  • Tijd
  • Toon
Clear All
nieuwe berichten

    Nederlanders bezuinigen op vuurwerk

    Nederlanders bezuinigen op vuurwerk

    Vuurwerk nog altijd niet via internet
    Amersfoort, 29 december 2010. Het bezuinigen op vuurwerk is vanaf 2010 ingezet. Waar de bestedingen vorig jaar nog gelijk bleven, zullen deze dit jaar een stuk lager liggen ten opzichte van 2009. Slechts 3% van de Nederlandse bevolking zal het vuurwerk via internet aanschaffen. Met name de service en de veiligheid van het vuurwerk zijn redenen om vuurwerk in de winkel te kopen. Verder blijkt uit het onderzoek, uitgevoerd door Q&A Research & Consultancy, dat er nog steeds veel vuurwerk voor 29 december wordt gekocht. Dit duidt erop dat men nog steeds veel illegaal vuurwerk koopt, ondanks dat er een daling van de totale illegale verkoop is ingezet.

    Bezuiniging treft nu ook de vuurwerkaankopen
    Maar liefst 20% van de consumenten die ook in 2009 vuurwerk hebben gekocht geven aan dit jaar minder te gaan besteden. Dit tegen 4% die aangeeft meer te gaan besteden. Van de consumenten die geen vuurwerk kopen geeft 61% aan dat ze hun geld liever aan wat anders besteden.

    Internet nog altijd niet populair
    Waar vorig jaar nog 5% aangaf vuurwerk via internet te kopen, is dat dit jaar slechts 3%. De fysieke winkel geniet nog altijd overduidelijk de voorkeur boven het internet als het gaat om het kopen van vuurwerk. Van de fysieke winkels is de vuurwerkspeciaalzaak net als vorig jaar het meest populair. De bouwmarkt is aan een kleine opmars bezig. Dit jaar geeft 17% aan het vuurwerk bij een bouwmarkt te kopen, tegen 13% vorig jaar.

    Daling illegaal vuurwerk
    Het kopen van illegaal vuurwerk lijkt een lichte daling in te zetten. Het percentage dat direct aangeeft dit jaar illegaal vuurwerk te kopen is gedaald van 5% naar 2%. Het aantal mensen dat het illegale vuurwerk rechtstreeks uit België en Duitsland haalt is ook sterk gedaald met respectievelijk 19% en 50%. Wanneer er echter gevraagd wordt naar de aankoopdatum van het vuurwerk, dan geeft 19% aan dit voor 29 december te doen. Dit heeft enerzijds te maken met vroegtijdige bestellingen, anderzijds betekent dit ook dat het aantal mensen dat illegaal vuurwerk koopt zeker hoger ligt dan de 2% die dit in eerste instantie toegeeft.

    Vuurwerkpakketten verliezen terrein
    Zowel knalvuurwerk- als siervuurwerkpakketten leveren in ten opzichte van los vuurwerk. Het aantal mensen dat knalvuurwerkpakketten koopt daalt met 44%, terwijl het aantal klanten van los knalvuurwerk met slechts 11% daalt. Los siervuurwerk laat zelfs een stijging van 3% zien tegenover een daling van 9% van siervuurwerkpakketten. Ook de kinderen worden slachtoffer van de bezuinigingen. Dit jaar koopt 18% van de consumenten kindervuurwerk. In 2009 was dit nog 22%.
    Siervuurwerk wordt duidelijk het meest verkocht en wint dit jaar terrein ten opzichte van knalvuurwerk.

    Ergernissen
    De grootste ergernis van de jaarwisseling is nog altijd het gooien van vuurwerk in de richting van de consument. Van de Nederlanders geeft 52% aan zich hieraan te ergeren. De zooi op straat die overblijft na de jaarwisseling is een goede tweede met 47%. Ook de harde knallen (25%) en het overmatig gebruik van alcohol (22%) blijven een bron van irritatie.

    Over het onderzoek
    Het onderzoek is uitgevoerd tussen 21 december en 23 december 2010. Aan het onderzoek hebben ruim 1000 consumenten deelgenomen. Alle resultaten zijn gewogen voor de Nederlandse bevolking van 15 tot 75 jaar. Voor vragen over het onderzoek kunt u contact opnemen met Q&A Research & Consultancy: 033-2454637.

Working...
X