Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

Grootse vuurwerkshow luidt 2009 in

Collapse
X
 
  • Filteren
  • Tijd
  • Toon
Clear All
nieuwe berichten

    Grootse vuurwerkshow luidt 2009 in

    Grootse vuurwerkshow luidt 2009 in

    LEUSDEN - ,,Laten we er gewoon een groot feest van maken." Dat is de uitnodiging van burgemeester J. Broekhuis van Leusden aan de Leusdense bevolking. Vlak na de jaarwisseling begint om 1.00 uur een grootse vuurwerkshow aan Groene Zoom in Leusden. Daarna is er voor de jeugd een groot vreugdevuur.De vuurwerkshow en het vreugdevuur zijn georganiseerd door een aantal Leusdense jongeren en de gemeente Leusden. Het is de tweede keer dat de gemeente en jongeren samen zo'n evenement verzorgen rond de jaarwisseling.
    ,,We hebben het gedaan omdat we moeten constateren dat de jaarwisseling niet overal een feest is, maar meer een aanleiding tot vandalisme en veel ongelukken," legt de Leusdense burgemeester uit. Vooral de ongevallen vindt Broekhuis ,,ernstige feiten". ,,Vaak veroorzaken die blijvende schade bij jonge mensen. Dat moeten we met z'n allen voorkomen. Oud en nieuw hoort een feest te zijn. Daar hoort geen vandalisme bij en daar horen geen ongevallen bij. Door de vuurwerkshow te houden, willen we er een echt feest van maken."
    Volgens Broekhuis is de vuurwerkshow bedoeld voor de hele Leusdense bevolking, van jong tot oud. ,,Het vreugdevuur daarna is meer voor de jeugd." Vorig jaar trok de show zo'n 1500 toeschouwers. ,,Dat viel een beetje tegen, maar we hadden het weer enorm tegen. Er hing een dichte mist en het vuurwerk ging letterlijk de mist in," zegt hij. ,,Wat mij betreft trekken we dit jaar het dubbele aantal toeschouwers."
    De eerste editie van de show en het vreugdevuur heeft volgens de burgemeester vrucht afgeworpen. ,,De schade door vandalisme was ruim de helft lager dan het jaar daarvoor. Ook het aantal ongelukken was kleiner." Toch relativeert Broekhuis dit resultaat meteen. ,,Ongelukken kunnen ook voor 1.00 uur gebeuren. Je hebt dat niet echt in de hand natuurlijk."
    Zo'n 6000 euro steekt de gemeente in het feest dat deels door de jongeren zelf wordt bekostigd. ,,Ze hebben onlangs een benefietconcert gegeven, de opbrengst is voor de jaarwisseling." Volgens de burgemeester is heel constructief samengewerkt tussen de gemeente en de jongeren. De laatste maanden kwamen ze maandelijks bij elkaar om de plannen door te spreken en het nieuwjaarsfeest voor te bereiden.
    De vuurwerkshow begint een uur na de jaarwisseling. ,,Daar is bewust voor gekozen. Dan kunnen de mensen de jaarwisseling eerst thuis vieren en het eigen vuurwerk afsteken. Daarna komen ze naar de vuurwerkshow." Een half uur lang kunnen de toeschouwers dan genieten van een vuurwerkspektakel. ,,Dat wordt een fantastisch mooi vuurwerk, geen mooiere manier om het nieuwe jaar te beginnen," zegt de burgemeester. Daarna begint het vreugdevuur voor de jongeren. ,,Het toezicht wordt deels uitgevoerd door de jongeren zelf. Een aantal loopt rond in herkenbare kleding." Overigens houden ook politie en brandweer een oogje in het zeil. Dat mag ook wel, want het wordt weer een flink vuur. ,,De gemeente levert het hout aan, we willen er namelijk geen troep in hebben." Om hoeveel kuub hout het gaat, kon Broekhuis niet zeggen. ,,Maar het wordt een behoorlijk vuur, geen vuurtje."Broekhuis hoopt dat de positieve trend van vorige keer van minder schade en minder slachtoffers dit jaar vastgehouden kan worden. Volgens hem ligt hier absoluut een taak voor de gemeente. ,,Ja op de meest risicovolle avond van het jaar, moet je als gemeente uit het oogpunt van openbare orde en veiligheid wat doen." Daarnaast ziet hij het ook als een taak van de gemeente om een positieve bijdrage te leveren aan de vermindering van het aantal slachtoffers. ,,Zelf vuurwerk afsteken, brengt altijd risico's met zich mee. Zeker als de nacht vordert. Zo'n vuurwerkshow is een mooi alternatief."
    Maar het belangrijkste is volgens Broekhuis wel dat het feitelijk in de eerste plaats een feest is van de jongeren. ,,De jeugd neemt zelf deel aan de organisatie en financiering, wij dragen daar een steentje aan bij. Het is een feest voor en door de jeugd, dat deels door de jeugd betaald wordt."
    De medewerkers van De IJsbreker hebben geprobeerd jongeren op te trommelen om bij het vreugdevuur te helpen. ,,We hebben als jongerencentrum natuurlijk geen ervaring met een vuurwerkshow'', zegt Frits Ringers van de IJsbreker. ,,We hebben verstand van concerten, cursussen en feesten. De meeste vrijwilligers wilden liever zelf feest vieren.''

    Nieuws uit de regio Leusden & Achterveld lees je online op Leusderkrant.nl. Blijf altijd up-to-date van het laatste nieuws uit jouw regio!
Working...
X