Weergegeven resultaten: 1 t/m 3 van 3
 1. #1
  Super Moderator omepje's schermafbeelding
  Geregistreerd
  11 augustus 2006
  Locatie
  Enschede
  Berichten
  7.761
  Thanks
  6.135
  Thanked 4.457 Times in 2.447 Posts

  Politie wil dat gooien vuurwerk wordt vervolgd als poging tot doodslag.

  De politie wil dat mensen die knalvuurwerk en vuurpijlen naar hulpverleners gooien, voortaan worden vervolgd voor poging tot doodslag. Ook pleit de politie voor een verbod op knalvuurwerk.
  Dat heeft korpschef Erik Akerboom van de Nationale Politie maandag gemeld. Hij reageert hiermee op een onderzoek van TNO en de Politieacademie op het effect van krachtige vuurwerksoorten.

  Het onderzoek bevestigt volgens de politie dat de explosieve kracht van sommige soorten sterk is toegenomen. De geteste heftige soorten geven bij ontploffing op een afstand van twee meter gehoorschade. Bovendien zijn de helmen van ME’ers en de ruiten van politieauto’s niet bestand tegen bepaalde types, zoals de Thunderking.

  Veel politiemensen en hulpverleners hebben de sfeer tijdens de laatste jaarwisselingen als steeds grimmiger ervaren. Akerboom ervaart de resultaten van het onderzoek als een bevestiging van wat hij al aannam.

  Vernietigende kracht
  "Ons beeld over de vernietigende kracht van bepaald vuurwerk klopt", aldus de korpschef. "Daar kunnen we onze mensen en dieren eenvoudigweg niet meer tegen beschermen, evenmin als andere hulpverleners en burgers. Het is echt vijf voor twaalf. Daarom pleiten we voor een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen."

  Het Openbaar Ministerie kwalificeert het gooien van knalvuurwerk vaak al als een poging tot doodslag. Als het aan Akerboom ligt, gaat dat in de toekomst structureel gebeuren.

  De korpschef staat niet alleen in zijn oproep. Het maatschappelijke draagvlak voor inperking van het afsteken van consumentenvuurwerk lijkt de laatste jaren toe te nemen.

  Artsen en verpleegkundigen
  Een petitie met een oproep om het afsteken van consumentenvuurwerk te verbieden, werd vorig jaar door bijna zevenhonderd organisaties ondertekend. Het gaat vooral om koepels van artsen en verpleegkundigen, die elk jaar met de gevolgen van ongelukken met vuurwerk worden geconfronteerd, en organisaties die zich inzetten voor het welzijn van kinderen en dieren.

  Ook staan er diverse politieke partijen bij de ondertekenaars van het manifest, zoals GroenLinks, de Partij voor de Dieren, 50Plus en de SGP. Ook lokale afdelingen van de PvdA en D66 hebben zich bij de oproep aangesloten. Een meerderheid in de Tweede Kamer voor zulke regelgeving was er vooralsnog niet.

  Vuurwerkshows
  De ondertekenaars zien graag dat het particuliere afsteken van vuurwerk wordt ingeruild voor grote gemeentelijke vuurwerkshows op oudejaarsavond. De sympathisanten vinden dat het vuurwerk in Nederland elk jaar te veel slachtoffers maakt en de openbare orde ontwricht.

  Bovendien kosten alle problemen en overlast die het vuurwerk genereert de samenleving elk jaar veel geld, aldus de ondertekenaars. Uit onderzoek is gebleken dat zeven op de tien Nederlanders geen vuurwerk meer afsteken en slechts één op de acht Nederlanders vuurwerk koopt.

  http://www.nu.nl/jaarwisseling/47786...-doodslag.html
  Volg Vuurwerkcrew.nl ook op:

 2. #2
  VWC-Lid PYROMANIAC 1975's schermafbeelding
  Geregistreerd
  10 september 2007
  Locatie
  Noord-brabant
  Berichten
  4.008
  Thanks
  7.179
  Thanked 5.882 Times in 1.735 Posts
  Ik zou meneer E.Akerboom graag een keer op de koffie uitnodigen en in begrijpbare taal als specialist willen uitleggen over hoe en wat.
  Want wat ik hier lees is ronduit belachelijk!

  Ten 1e is het geteste vuurwerk, zoals ik begrijp al verboden ( illegaal )
  Ten 2e vind ik het uiterst vreemd dat de helmen en ruiten niet bestand zijn tegen ( legale ) thunderkings.

  Op de rest van de onzinnigheden ga ik niet meer in want men blijft zich als een verwend kind wat zijn zin niet krijgt doordrammen zoals centrale vuurwerkshows.

  Gr
  Marchel
  Extreme Pyromaniac for life.

 3. The Following 3 Users Say Thank You to PYROMANIAC 1975 For This Useful Post:


 4. #3
  VWC-Lid chappie's schermafbeelding
  Geregistreerd
  18 augustus 2011
  Berichten
  2.245
  Thanks
  1.239
  Thanked 1.180 Times in 687 Posts
  Toch vind ik dat als men met vuurwerk naar overheidsdiensten gooit al is het met een knalerwt er een straf van minimaal 12 maanden op moet staan onvoorwaardelijk. Dat geknuffel loopt de spuigaten uit no go arias is wat mij betreft de omgekeerde wereld respect voor de politie brandweer etc mag er wat mij betreft als het niet anders kan ingeslagen worden.

 5. The Following 4 Users Say Thank You to chappie For This Useful Post:


Regels voor berichten

 • Je mag geen nieuwe discussies starten
 • Je mag niet reageren op berichten
 • Je mag geen bijlagen versturen
 • Je mag niet je berichten bewerken
 •