Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

Maatregelen voor een rustigere jaarwisseling

Collapse
X
 
  • Filteren
  • Tijd
  • Toon
Clear All
nieuwe berichten

    Maatregelen voor een rustigere jaarwisseling

    Maatregelen voor een rustigere jaarwisseling
    Door: Esmé Rijs

    Of het een rustige jaarwisseling was? Het ligt eraan wat je rustig noemt. En dan gaat het niet over het aantal momenten dat de politie in actie heeft moeten komen. Het gaat de ACP om geweldpleging tegen collega’s in de oudejaarsnacht.

    Geweld tegen politiemensen is niet per se iets van de laatste jaren, maar het is wel iets waar we ons ‘ineens’ maatschappelijk druk over maken. De ACP staat hierin duidelijk niet meer alleen: van politici en korpschefs tot de media en burgers, geweld wordt veroordeeld en is in velen ogen onacceptabel. De roep om het terugdringen ervan is dan ook groot.

    Niet rustig
    Laten we eens kijken naar de praktijk. Een rustige Oud en Nieuw voor collega’s? Otto Adang, lector openbare orde en gevaarbeheersing bij de Politieacademie, stelt in de Volkskrant van niet. “Het nieuwjaarsgeweld neemt niet toe, maar rustig was het ook niet.” Met het begrip rustig kan je echter verschillende kanten op. Adang: “Was het rustig omdat het veel erger had kunnen zijn, of was het rustig omdat er minder incidenten waren dan vorig jaar? Het is moeilijk daar nu al iets over te zeggen. We gaan de cijfers analyseren en kunnen in maart vergelijken met voorgaande jaren.”

    Fysiek geweld
    Het onderwerp komt ook ter sprake in diverse nieuwjaarstoespraken van korpschefs. Bernard Welten wordt geciteerd in een dagblad: “Laat ze met hun tengels van mijn mensen afblijven!” Volgens Welten is het geweld tegen agenten over het jaar gezien enorm toegenomen. “In 2008 telde Amsterdam-Amstelland 1800 incidenten tegen politieagenten of andere opsporingsambtenaren, zoals parkeerwachten. In een kwart van de gevallen ging het om fysiek geweld, de rest betrof een belediging of bedreiging. In 419 gevallen stuitte een agent op verzet. Daaraan hield hij een op de vier keer letsel over.” Landelijk onderzoek van de Vrije Universiteit bevestigt de toename: het aantal beledigingen van politiemensen is tussen 1996 en 2007 met zeshonderd procent (!) gestegen.

    Oliebollen
    De regio Utrecht laat echter andere cijfers zien. In 2008 is het geweld tegen collega’s daar afgenomen. Waren er in 2007 nog 640 meldingen, afgelopen jaar waren dat er 550. De aard van de geweldsincidenten wordt helaas wel ernstiger. Zo eindigt meer dan dertig procent van de incidenten in letsel en is het aantal ziekenhuisbezoeken door collega’s, als gevolg van geweld, verdubbeld. Kijken we weer naar de afgelopen jaarwisseling, dan herkent ook Hollands Midden zich niet in de ‘geweldstrend’. In een van de Leidse wijken bezorgden buurtbewoners uit dank zelfs oliebollen aan de aanwezige agenten. In de regio bleef geweld tegen hulpverleners beperkt tot twee zaken, waarbij zowel brandweerlieden als politiemensen met vuurwerk werden bekogeld. De verdachten in deze zaak zijn gearresteerd.

    Dubbele strafmaat
    Opgepakt worden tijdens de oudejaarsnacht leverde dit jaar een snelle berechting op. Diegenen die terecht stonden voor geweld tegen politiemensen of brandweerlieden, konden zelfs rekenen op een dubbele strafmaat. Reeds op 2 januari stonden de eerste relschoppers voor de politierechter. Turborechtspraak heeft namelijk een preventief karakter. “Hoe sneller er wordt berecht, hoe groter het effect”, volgens officier van justitie Van der Bijl. Hij schetst in de rechtbank hoe tegenwoordig steeds meer mensen zich bemoeien met politieambtenaren die moeten ingrijpen. “Ze moeten ogen in hun rug hebben en dat bemoeilijkt de-escalerend optreden.” De politierechter zelf stelt daarop dat hij niet graag politieman zou zijn met Oud en Nieuw.

    Uitgaansverbod in 2010
    Deze maand stonden zeker tachtig verdachten van geweld terecht voor wangedrag in de nacht van 31 december op 1 januari. De strafvorderingsrichtlijn was voor veel voorkomende gevallen van geweld tijdelijk aangepast, zodat de officier van justitie hogere straffen kon eisen in strafzaken die voortkwamen uit de jaarwisseling. Hogere geldboetes, hogere taakstraffen en vaker en hogere gevangenisstraffen. Het College van procureurs-generaal heeft afgesproken dat de strafmaat bij geweld tegen een politieambtenaar, een andere hulpverlener of functionaris als een buschauffeur of een gemeenteambtenaar, met nog eens vijftig procent extra wordt verhoogd (sinds enige tijd is deze strafmaat al met honderd procent verhoogd, red.). In de praktijk betekent dit dat de strafeis in geval van geweld tegen functionarissen tijdens deze jaarwisseling ongeveer twee maal hoger uitviel dan normaal. Zo zijn er straffen uitgedeeld van zes maanden cel, waarvan twee voorwaardelijk, voor het gooien van vuurwerk. Een ander voorbeeld is een uitgaansverbod tijdens de komende jaarwisseling voor het belagen van politiemensen met vuurwerk.

    Tienpuntenplan
    Het lik-op-stukbeleid maakt deel uit van een groot aantal politieke initiatieven om geweld de kop in te drukken. De initiatieven hebben de volle aandacht van de ACP. Voorzitter Gerrit van de Kamp: “In november presenteerden wij ons tienpuntenplan om geweld tegen politiemensen tegen te gaan. Een aantal van de maatregelen die we daarin voorstelden, is nu al tot uitvoering gebracht. Het is waarschijnlijk dat ons plan daaraan heeft bijgedragen. Het is nu zaak om te bekijken wat werkt en wat niet werkt. De maatregelen die bijdragen aan een afname van geweldsincidenten moeten we perfectioneren en blijven uitvoeren. Wie weet kunnen we naar de toekomst toe rustigere jaarwisselingen tegemoet zien. Als het gaat om geweld tegen collega’s dan hè. Een jaarwisseling vraagt natuurlijk wel om een klein feestje.”


    -- Tienpuntenplan leidt tot Kamervragen… --
    De vaste commissie voor BZK heeft de ACP in een brief laten weten dat zij het kabinet vragen voor gaat leggen naar aanleiding van ons tienpuntenplan tegen geweld. In dit tienpuntenplan staan preventieve maatregelen die het geweld tegen politiemensen en andere hulpverleners moeten doen afnemen. De commissie schrijft dat na beantwoording van de vragen een terugkoppeling aan de ACP volgt en dat de commissie dan ook laat weten of nog nadere stappen worden ondernomen. Wordt vervolgd.

    -- Meldpunt voor geweld --
    Op de ACP-site is rond de jaarwisseling een “meldpunt voor geweld” ingesteld. Uit het hele land hebben collega’s ons op de hoogte gesteld van geweldsincidenten die zij meemaakten tijdens Oud en Nieuw. De ACP blijft aandacht hebben en blijft initiatieven nemen als het gaat om geweld en de eventuele oplossingen hiertoe en zal de voorbeelden van collega’s hierbij (anoniem) gebruiken.

    Dit artikel staat in ons bondsmagazine Politiebericht dat de leden van de ACP op zaterdag 31 januari 2009 thuis hebben ontvangen. Wil je meer artikelen uit deze editie nalezen? Ga dan naar Acp.nl/politiebericht


    #2
    Minder machtsvertoon van de politie doet al wonderen denk ik. Heb je meteen al minder incidenten die gericht zijn tegen de hulpdiensten.

    Comment


      #3
      Wie zijn deze geweldplegers? Is daar al informatie over bekend?
      Geweld tegen politiemensen neemt toe. Dit kan toch niet getolereerd worden?

      Comment


        #4
        Dat hangt denk ik wel samen met een steeds hardere optreden van de politie. Werd er vroeger nog wel eens iets gedoogd, tegenwoordig is het zero tolerance en dus zal je automatisch meer incidenten tegen hulpverleners krijgen. De balans is zoek tussen terecht mensen aanpakken en burgertje pesten. Althans dat is mijn bevinding in de stad waar ik vandaan kom.

        Ik weet namelijk dat het ook heel anders kan verlopen, ik heb ook een jaarwisseling meegemaakt met tolerante agenten. Dat er dan nog agressie is tegen deze mensen is dan nog onlogisch ook. Dan heb je het over puur asociaal gedrag. Denk dat je wel heel lokaal moet bekijken hoe de opstelling van de politie en de houding van de burgers is.

        Comment

        Working...
        X