Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

Animo groot voor petitie vuurwerkverbod

Collapse
X
 
  • Filteren
  • Tijd
  • Toon
Clear All
nieuwe berichten

    Animo groot voor petitie vuurwerkverbod

    Animo groot voor petitie vuurwerkverbod
    Eerste digitale burgerinitiatiefInitiatiefnemers verbaasd over eigen succes



    De kans is groot dat het burgerinitiatief voor een vuurwerkverbod in de Kamer wordt behandeld. Het animo voor de petitie blijkt groot.


    Het eerste digitale burgerinitiatief voor een vuurwerkverbod kent inmiddels al ongeveer 31.000 ondertekenaars. Al die mensen sympathiseren met het idee van de gemeenteraadsleden Arno Bonte (Rotterdam) en David Rietveld (Den Haag), van GroenLinks, om het afsteken van vuurwerk door particulieren landelijk te verbieden. Gemeenten moeten dan volgens het plan centrale vuurwerkshows organiseren in plaats van het vuurwerk dat door de burgers jaarlijks de lucht in wordt geschoten.

    De duizenden ondertekenaars komen uit alle lagen van de samenleving, arm en rijk, allochtoon, autochtoon, jong en oud, man en vrouw. Ze variëren van gepensioneerden tot studenten, van ambtenaren tot brandweerlieden en van verpleegkundigen tot hoogleraren. Wel is het zo dat er meer ouderen dan jongeren op staan en dat meer autochtonen dan allochtonen hebben getekend. Daar staat wel tegenover dat de mannen die het burgerinitiatief omarmen toch in de meerderheid lijken te zijn, terwijl over het algemeen wordt aangenomen dat vrouwen juist minder met vuurwerk hebben. Ook blijkt uit de petitie dat de ondertekenaars niet alleen uit de grote steden komen, maar ook uit de plattelandsgebieden met een beduidend lagere bevolkingsdichtheid.

    Bij de reacties van de ondertekenaars komen verschillende argumenten voor het vuurwerkverbod aan bod. Marike Prins uit Den Bosch schrijft bijvoorbeeld: „Te veel mensen en dieren worden wekenlang geterroriseerd door vuurwerkvandalen.” Volgens J. W. Tabak uit Delft „kan men de huidige vrijheid niet meer aan en lukt het niet verantwoordelijkheid te nemen wat betreft het verantwoord afsteken van vuurwerk”. Dat een verbod ’milieuvriendelijker’ is, is voor Carry Lathouwers uit Eindhoven reden om de petitie van de GroenLinksers te ondertekenen. Ook klaagt menig ondertekenaar over de vieze lucht, vooral mensen met zwakke luchtwegen.

    Volgens de initiatiefnemers is de sympathie voor hun voorstel zo overweldigend, dat het zelfs ’een beetje te veel’ wordt. De raadsleden dienden de online petitie in op de website Petities.nl. Dit burgerinitiatief via deze website is een officieel middel, dat wil zeggen dat zodra er 40.000 ondertekenaars zijn, het voorstel in de Tweede Kamer moet worden behandeld. De bedenkers verwachten dat het in mei naar het parlement kan.

    Als reactie op dat burgerinitiatief zijn er ook verscheidene petities op het internet te vinden tegen het verbod op vuurwerk, maar die hebben niet die officiële status.

    ’Verbieden kan averechts uitpakken’

    Er zijn veel argumenten te vinden vóór een vuurwerkverbod. Maar er zijn volgens prof. dr. Otto Adang, lector openbare orde en gevaarbeheersing aan de Nederlandse Politieacademie, ook argumenten te bedenken tégen een verbod:

    Vuurwerkverbod werkt contraproductief. Dat wil zeggen dat mensen toch vuurwerk gaan afsteken, maar dan illegaal. Dat blijkt ook na andere verboden.

    Handhaving is zo goed als onmogelijk. Het handhaven van bijvoorbeeld vreugdevuren is eenvoudiger, omdat daar niet zoveel van zijn, maar het afsteken van vuurwerk kan in principe in elke tuin of op elke stoep. De vraag is hoe dat moet worden gecontroleerd.

    Een vuurwerkverbod is het doorbreken van een oude traditie. Zo vieren we in Nederland Oud en Nieuw. Burgers zullen zich aangetast voelen in hun vrijheden en dat zouden ze weleens kunnen afreageren op hulpverleners, handhavers en toezichthouders.


    © Trouw 2008
    [URL]WWW.PYROWORLD.NL[/URL] PW op YT: [URL]http://www.youtube.com/user/pyroworldwebsite[/URL] subscribe!

    #2
    Er zijn veel argumenten te vinden vóór een vuurwerkverbod. Maar er zijn volgens prof. dr. Otto Adang, lector openbare orde en gevaarbeheersing aan de Nederlandse Politieacademie, ook argumenten te bedenken tégen een verbod:

    Vuurwerkverbod werkt contraproductief. Dat wil zeggen dat mensen toch vuurwerk gaan afsteken, maar dan illegaal. Dat blijkt ook na andere verboden.
    En daar heeft deze man helemaal gelijk in! Ik zal blijven stoken!!!
    Stoken tot we er bij neervallen!!

    Comment


      #3
      Goedemorgen Allemaal,

      Zelf ben ik met grote regelmaat op dit forum als passief gebruiker (lezer) te vinden. Als al wat oudere (39) vuurwerkstoker geniet ik van alle verhalen, voorbeshouwingen en veelal
      goede product-evalueringen die op deze website te vinden zijn. Omdat de kennis bij de meeste van de producten groter is dan die ikzelf heb en de berichten van de diverse leden
      over deze goed en duidelijk zijn, heb ik in dat kader inhoudelijk weinig toe te voegen.
      Allereerst wil ik in dat kader al die leden bedanken die wel de moeite nemen hun bevindingen met mij en wellicht meerdere passieve leden te delen en ons te voorzien van bruikbare adviezen.

      Door het hele gedoe rond de heer Bonte en de stichting Staakt het vuren met alle nodige
      media-aandacht, bespeur ik de laatste tijd in de diverse forums enige onrust. Ook bij mijzelf, blijkens het feit dat ik op 6 januari 2009 bij uitzondering actief reageer in dit forum en de persoonlijke primeur had mijn eerste bericht te posten. Op zich leuk om te doen al had ik hier liever een andere reden voor gezien.

      Zoals al aangegeven in het eerdere bericht, zie ik op hele korte termijn nog geen serieuze bedreigingen en ik verwacht dat het in de Nederlandse overlegstrutuur zelf zal nog wel enkele jaren duren voordat er serieuze beperkingen te verwachten zijn. In een artikel in Trouw van 30 of 31 december 2008 wordt door de stichting staakt het vuren een streefdatum genoemd een vuurwerkvrije jaarwisseling (ik zie dit overigens toch niet gebeuren bij wel of geen verbod, maar dat doet niet terzake) te realseren in 2010/2011. Er is dus nog even tijd een goed gezamelijk tegenoffensief te starten.

      Zonder al te veel in herhaling te willen vallen, moet dit wel branchebreed gedragen worden en is het wel van belang daar nu mee te beginnen. Ik heb soms de indruk dat sommige importeurs, tot op heden wat afwachtend soms zelf ontkennend reageren of te individualistisch. Door zich als 1 front te organiseren en de discussie openlijk en landelijk aan te gaan (want of er nu ooit wel of geen verbod komt er is maatschappelijk gezien een grotere dreiging dan enige jaren terug) creëer je bij de algemene burger meer begrip en goodwill voor behoud van onze mooi Nederlandse traditie.

      Als branche (importeurs en verkopers) is mijn inziens een eerste nuttige en bovendien media technisch zeer goede bijdrage door bij de volgende vuurwerkverkoop bepaalde (veiligheidsbevorderende) artikelen (bril, wat mijn betreft ook vuiliniszakken om de rotzooi op te ruimen en potten- of pijlenstandaards) gratis te verstrekken. Het kost mischien wat, maar ik denk dat er genoeg verdiend wordt, en bovendien heeft het direct resultaat als er inderdaad minder letsel onstaat aan ogen (dan worden de gezamelijke oogartsen die eveneens voor een totaal afsteekverbod van consumentenvuurwerk pleiten ook wat rustiger).

      Daarnaast weet ik niet of er nu reeds cijfers zijn die registreren of letsel wordt veroorzaakt door illegaal of legaal vuurwerk, maar als deze er wel zijn, kan je dit mooi gebruiken (mits het meeste letsel zoals ik verwacht inderdaad door illegaal vuurwerk wordt veroozaakt). Als deze cijfers er niet zijn, dan zou de branche zich onmiddelijk sterk moeten maken voor een verdere specificatie van deze cijfers, liefst niet alleen naar legaal en illegaal maar ook welk soort vuurwerk (pijl pot of knalvuurwerk). Je kunt iets negatiefs in dat kader door nadere specificatie ook positiever uitleggen mits daar een reden toe is.

      Aan de hand van deze bevindigen moet de de Branche dan ook niet huiverig zijn bepaalde artikelen die inderdaad risicovol zijn of blijken te verbeteren of zelfs te verwijderen. Ik denk bijvoorbeeld zelf aan risico's van omvallende en vervolgens in alle richting schietende extreem zware en lange pijlen, terwijl deze toch maar een kruitinhoud van 30 of 40 gram kennen. Natuurlijk zit hier een marketingverhaal achter en begrijp ik ook wel dat hoe mooier en groter het eruitziet hoe beter het verkoopt. Op het moment dat dit echter ten koste gaat van de veiligheid, worden de eigen glazen ingegooid.

      Uit de door Moontan geplaatste berichten begreep ik overigens dat er reeds een goed begin wordt gemaakt door kopstukken uit de vuurwerkbranche te uniformeren tot 1 front.
      Het begin is er dus. Zelf heb ik geen contacten binnen de branche maar ik verwacht dat
      enkele forumleden deze wel hebben. Wellicht kunnen zij enkele gegeven adviezen gebruiken als deze al niet zelf zijn aangedragen.

      Ik zelf ben van mening dat het beste tegenoffensief op dit moment gegeven kan worden
      door alle tegenstanders open een eerlijk te betreden met een positieve landelijke mediacampange, die ook de indruk geeft dat de branche op een veilige en voor ieder verantwoorde manier verder wil, en daarnaast aangeeft bij te willen dragen aan een mooie en veilige voortzetting van onze traditie. Gebruik hier desnoods een BN er voor die vuurwerkminded is (Gerard Joling??).

      Alle goede bedoelingen en acties van ieder individu ten spijt denk ik dit indien niet gecoordineerd is, lachwekkend is, of zelfs aggressief is, zij (Bonte en staakt het vuuren) dit als een bevestiging zien van hun onterechte vooroordelen en dit ook landelijk zullen gebruiken. Met het reslutaat dat de lastercampagne alleen maar groter wordt. Alleen als al onze neuzen dezelfde kant uitstaan kan goed resultaat geboekt worden.

      Naar de branche toe namens mij en ik denk vele andere vuurwerkliefhebbers derhalve het verzoek een nog actievere rol te spelen. Wellicht dat dit inhoud dat er op korte termijn wat water bij de wijn gedaan moet worden vanuit hun perspectief, maar als dit uiteindelijk een lange-termijn behoud van onze prachtige Nederlandse vuurwerktraditie realiseert, is iedereen tevreden.

      Comment


        #4
        deze link kennen we wel he http://arnobonte.hyves.nl/blog/19138...vuurwerk/0yA6/
        als je op de niet oke knop druk krijg je dit :

        Weet je zeker dat dit niet ok is?
        Voorkom onschuldige slachtoffers! Weet je zeker dat het niet ok was, of wilde je alleen kijken wat er zou gebeuren? (valt tegen zeker? )

        Items worden automatisch na een aantal niet-ok's tijdelijk verwijderd. Vervolgens kijken wij ernaar om het terug te zetten of definitief te verwijderen.

        Dank voor je hulp om Hyves schoon te houden!

        Kies de reden waarom dit niet ok is en klik daarna op de button om je melding definitief door te geven.


        Pesten & stalken
        Spam
        Nepprofiel
        Porno
        Discriminatie & racisme
        Overig

        als we nou met zen allen op die knop drukken dan wordt deze reclame van zelf verwijdert . of is dit te wijnig om af te keuren ?
        02-2024 de nieuwe lente !? IK hoop het

        Comment


          #5
          @ magnolia; ik zou het niet doen, aangezien er bij staat "voorkom onschuldige slachtoffers". Dat betekent dat het al te veel is aangevraagd en er al overleg is geweest met de redactie. Heeft geen nut. Hij heeft alle recht het daar te plaatsen. We moet niet proberen hem virtueel te verwijderen
          Laatst aangepast door Rollende_Babba; 8 January 2009, 20:41.
          Zolang ik leef blijf ik vuurwerk afsteken, verbod of niet!

          Comment


            #6
            Oorspronkelijk geplaatst door Rollende_Babba Bekijk bericht
            @ magnolia; ik zou het niet doen, aangezien er bij staat "voorkom onschuldige slachtoffers". Dat betekent dat het al te veel is aangevraagd en er al overleg is geweest met de redactie. Heeft geen nut. Hij heeft alle recht het daar te plaatsen. We moet niet proberen hem virtueel te verwijderen
            deze ellende moet echt stoppen hoor
            ik denk de hele dag na over hoe we hem het beste tepakken kunnen nemen
            maar goed het moet wel netjes gebeuren
            02-2024 de nieuwe lente !? IK hoop het

            Comment


              #7
              Oorspronkelijk geplaatst door magnolia Bekijk bericht
              deze ellende moet echt stoppen hoor
              ik denk de hele dag na over hoe we hem het beste tepakken kunnen nemen
              maar goed het moet wel netjes gebeuren
              Ik ook maar laten we het idd netjes houden al moet ik ook wel zeggen dat ik mijzelf ook betrap op agressieve posts, zolang we het daar maar bij houden. Anders werkt het alleen maar tegen "ons" en dat willen we niet toch?
              Zolang ik leef blijf ik vuurwerk afsteken, verbod of niet!

              Comment


                #8
                Oorspronkelijk geplaatst door Rollende_Babba Bekijk bericht
                Ik ook maar laten we het idd netjes houden al moet ik ook wel zeggen dat ik mijzelf ook betrap op agressieve posts, zolang we het daar maar bij houden. Anders werkt het alleen maar tegen "ons" en dat willen we niet toch?
                maar demonstraaties of schuuw ik niet
                dit moet echt niet langer door gaan
                02-2024 de nieuwe lente !? IK hoop het

                Comment


                  #9
                  Oorspronkelijk geplaatst door Rollende_Babba Bekijk bericht
                  Ik ook maar laten we het idd netjes houden al moet ik ook wel zeggen dat ik mijzelf ook betrap op agressieve posts, zolang we het daar maar bij houden. Anders werkt het alleen maar tegen "ons" en dat willen we niet toch?
                  Daarom probeer ik op zoveel mogelijk plaatsen gewoon rustig Arno's argumenten onderuit te halen, zonder grove taal of onwaarheden. Als je dat op een rustige en positieve wijze doet dan zullen ook de objectieve lezers meer sympathie voor ons en onze hobby krijgen.

                  loeloe heeft een mooi betoog gehouden, zo mag ik dat graag zien
                  Maar hij heeft wel een punt... alle goede acties ten spijt, zolang het ongeorganiseerd gebeurt zet dat helaas geen zoden aan de dijk. Er zijn inmiddels een handvol petities, dat zijn er A) teveel, en B) qua inhoud is er nogal wat op aan te merken. Nogmaals, het is goed bedoeld, maar zal weinig tot niets helpen.

                  Ik ben wel blij te lezen dat er nu achter de schermen de koppen bij elkaar gestoken worden. Iemand zei ooit eens: "Samen sta je sterk!" Zeker als er naast ons freaks ook mensen uit de business (en misschien zelfs politiek?) aanschuiven om het vuurwerk, onze mooie traditie, te behouden.

                  Comment

                  Working...
                  X