PDA

Volledige versie bekijken : Vuurwerkpistolen . . . . een onschuldig speeltje?ylke
9 januari 2011, 22:40
Arrondissementsparket Assen

Een vuurwerkpistool lijkt een spannend speeltje om voor en tijdens de jaarwisseling mee te knallen. Maar wat weinig mensen en vooral jongeren niet weten, is dat het bezit van zo’n wapen illegaal is en zeer zwaar bestraft wordt.Duitsland
Vaak worden deze vuurwerkpistolen uit Duitsland gehaald, omdat ze daar legaal verkocht worden. Dit neemt niet weg dat dezelfde pistolen in Nederland illegaal zijn. Mensen die een vuurwerkpistool in bezit hebben overtreden de Wet Wapens en Munitie, en dat is een misdrijf. En dat is niet voor niets. Ze zijn niet van echt te onderscheiden en bovendien is ondeskundig gebruik levensgevaarlijk.Aantekening
Wanneer je gesnapt wordt met een vuurwerkpistool blijft het niet alleen bij een flinke boete. Justitie legt namelijk ook voor een aantal jaren vast dat je dit misdrijf gepleegd hebt; je krijgt een zogenaamde aantekening achter je naam. En dat moet niet worden onderschat! Deze aantekening kan namelijk verregaande consequenties hebben. Zo kun je door deze aantekening een functie waar een verklaring van goed gedrag voor nodig is wel vergeten.

Boetes
De boete voor het bezit van een vuurwerkpistool bedraagt € 250,-. En ook voor de munitie die je bij je hebt, krijg je hoge boetes. Deze lopen uiteen van € 100,- voor 50 patronen en € 500,- voor meer dan 200 patronen.

Strenge controles
De politie controleert streng op het bezit van vuurwerkpistolen. Zo worden er wekelijks controles uitgevoerd in het grensgebied en reageert de politie direct op meldingen over deze wapens. Dit jaar zijn al weer tientallen pistolen in beslag genomen.

Bron: voorlichting politie / OM Assen

mark1600
10 januari 2011, 18:14
veel mensen kunnen ook hier niet normaal mee omgaan(gericht schieten op mensen of gebouwen)net zoals buitenlands knalvuurwerk wordt het vaak misbruikt.

Mrbooman
10 januari 2011, 19:01
ben zelf op Oud en Nieuw 2009 ook gepakt met zo'n 6mm patroonpistool door politie in burger ... en moest mee naar het politiebureau waar ik 1 uur heb gezeten voor "verhoor" , 1 maand later moest ik naar de Rechtbank waar ik 24 uur taakstraf kreeg :P maar was toen nog 17 dus had eigenlijk nog mazzel dat ik geen strafblad kreeg

pirico
10 januari 2011, 19:42
Terecht dat de politie streng op dit soort materiaal controleert.
Is in mijn ogen zeker geen speelgoed!
Deze patronen worden ook gebruikt bij prof shows. Ze zijn dan ook te verkrijgen in diverse effecten en kalibers, zoals in .22, 8 x 20, 9mm, en in .45short. We hebben het hier dan over de knalpatronen.
Voor shows worden de zgn. signaaleffecten gebruikt, deze worden voornamelijk geproduceerd door ABA en Zink. Ook weer leverbaar in diverse effecten, zoals komeetstaarten, fluitpatronen, blinkers, knalpatronen, en diverse kleine boeketjes. Doorgaans zijn deze in kal. 15mm. Voor de knalpatronen is een vergunning nodig.
Bij ons op het werk worden ze ook wel eens gebruikt voor het verjagen van vogels. Deze personen hebben dan ook een verlof tot het voorhanden hebben van wapens en munitie.

strijkertje
10 januari 2011, 19:46
je hebt allen maar patronen nodig en steek af die boel

stefanovic
10 januari 2011, 20:01
je hebt allen maar patronen nodig en steek af die boel

zucht....:cry:

FireDragon
10 januari 2011, 20:46
je hebt allen maar patronen nodig en steek af die boel

Op dit soort reacties zitten we natuurlijk niet te wachten, en geeft dan ook maar meteen weer aan waarom dit topic zeer belangrijk is juist voor dit soort personen om eens goed de start post door te lezen!

MrBonbridge
10 januari 2011, 21:21
jammer dat deze niet legaal zijn in nederland. Snap ik ook wel. Zijn toch te gevaarlijk, en er zijn altijd mensen die er niet mee om kunnen gaan:(

heartworm
10 januari 2011, 21:40
De 9 mm versie vind ik ook gewoon te hard (vooral voor de eigen oren), maar de 6 mm is gewoon een veilige manier van vuurwerk afsteken.
Enig nadeel is dat ze teveel op echte wapens lijken.

Nu knalpatronen ook niet meer te krijgen zijn wordt het zeker minder interessant, al zijn de fluitpatronen ook grappig.

stefanovic
10 januari 2011, 21:53
Ik ben blij dat deze in Nederland verboden zijn. Zowel de patronen als het pistool.
Ik denk dat meer dan 50% van de patronen hier niet eens in het pistool terecht komen, maar gewoon een lontje aan verbonden wordt. Hier gebeuren regelmatig ongelukken mee. Ik heb in onze wijk al 3 keer hier getuige van mogen zijn.

Brainiac
10 januari 2011, 22:00
Knalpatronen zijn nu ook in Duitsland verboden, dus wat dat betreft zullen er heel wat minder met een lontje op de grond belanden.

freddie
2 juli 2011, 00:44
kheb afgelopen jaar wisselijk met de wijk agent staan praten over illegaal vuurwerk, en die zei dat als je dan toch illegaal vuurwerk afsteekt dat je dan beter een vuurwerkpistool kan gebruiken mits je er fatsoenlijk mee om gaat.

AVPyro
2 juli 2011, 11:00
Beter een vuurwerkpistool kan gebruiken dan via een lontje dat je er zelf op heb geplakt.
Vuurwerkpistool is dan wel veiliger alleen moet je er als nog voorzichtig mee om gaan.

heartworm
2 juli 2011, 11:19
Ja, maar dat geldt voor vuurwerk ook.
Ik snap de hetze tegen vuurwerkpistolenwel, als het gaat om de gelijkenis met echte wapens.
Als vuurwerk is het totaal onschuldig en zelfs veiliger dan iets in de hand houden en aansteken.

2 juli 2011, 12:58
Het is absoluut niet veiliger als gewoon vuurwerk. Die stomme patronen schieten alle kanten op als je ze uit een pistool schiet. Sommige patronen vliegen 5 meter door de lucht, andere patronen 12. Kortom er is geen touw aan vast te knopen wanneer die dingen knallen. LEVENSGEVAARLIJK! als je het mij vraagt. :)

magnolia
2 juli 2011, 22:01
in alle afgelopen jaars wisselingen die ik heb gehad heb ik zo n ding wel eens op zien duiken .
ik heb me vaak afgevraagt of deze dingen volgens de wet toegestaan waren .
de start post is mij super duidelijk en glas helder , ik weet genoeg :thumbsup:

wl1996
11 augustus 2011, 18:25
kunnen ze die pistolen dan niet wat minder echt maken? zodat ze legaal worden in nederland. (mits er minder zware patronen in komen)

Silver Palm
11 augustus 2011, 21:46
Gewoon verbieden en zwaar bestraffen. Ik heb zelf een verlof en moet aan allerlei regels en wetgevingen voldoen. Het is gewoon geen speelgoed. Of je moet net als ik en alle andere sportschutters en soort verlof aanvragen dan zou ik er geen problemen mee hebben.

fczwolle99
11 augustus 2011, 21:51
Ben wel eens beschoten er mee.. Dit moet gewoon overal verboden worden, ook de patronen worden te veel misbruikt

sander-dvh
11 augustus 2011, 22:11
Er is echter wel een type vuurwerk/alarmpistool wat legaal zonder vergunning kan worden gekocht in Nederland! Namelijk de "Röhm RG3" waarmee je ook patronen kan afschieten.

Kwam het toevallig een keer tegen.

EDIT: Er zijn wel meerdere alarmpistolen legaal en zonder vergunning te krijgen in Nederland, alleen weet ik niet of je daarmee patronen kan afschieten.

the cigarman
11 augustus 2011, 22:29
Misschien kan je op een bepaalde manier toestaan.
Bijvoorbeeld om knal gele, vuurwerk pistolen op de markt te brengen.
En die was minder op een pistool lijken.
Gewoon een groot lomp geval. (Nee, spreek niet over mijzelf...)

Maar ik denk dat het ook geregisteerd moet worden, als je een alarmpistool gaat kopen.
Want er wordt inderdaad misbruik van gemaakt.

En misschien het kruit aanpassen, flash kruit met buskruit mengen of zo.

tristen
11 augustus 2011, 23:12
Alarm-, en startpistolen en -revolvers zijn wapens van categorie III van de Wet Wapens en Munitie (WWM).

Dit houdt in dat daarvoor een verlof (vergunning) van de korpschef van de regiopolitie nodig is. De wet maakt echter een uitzondering voor die wapens:
Die geen loop of een kennelijk verkorte, geheel gevulde loop hebben;
Die zodanig zijn ingericht dat zij uitsluitend knalpatronen van een kaliber niet groter dan 6 mmkunnen bevatten;
Waarvan de ligplaats van de patronen en de gasuitlaat loodrecht staan op de loop of de lengterichting van het wapen.*
*
Alarm- en startpistolen die voldoen aan bovenstaande voorwaarden zijn niet vergunningsplichtig en mogen dus door iedereen vrij voorhanden worden gehouden. Als een alarmpistool wordt aangetroffen op de openbare weg of op een andere voor het publiek toegankelijke plaats en er, gelet op de aard of de omstandigheden waaronder het wordt aangetroffen, redelijkerwijs kan worden aangenomen dat het voor geen ander doel is bestemd dan om letsel aan personen toe te brengen of te dreigen, dan wordt het alarmpistool aangemerkt als een wapen in de zin van artikel 2, categorie IV, onder 7, van de WWM. Het dragen van een categorie IV wapen is (zonder vergunning) verboden en kan derhalve strafrechtelijk worden vervolgd.

Als het alarmpistool zodanig op een vuurwapen lijkt, dat het voor bedreiging of afdreiging geschikt is, is het een wapen uit categorie I, onder 7, van de WWM. Het voorhanden hebben van het wapen is dan ten strengste verboden. Er kan een vergunning worden aangevraagd, maar in principe worden ze niet verleend.

Bron: http://www.politie.nl/vraagbaak/welkealarmpistolenzijnlegaal.aspx

Pyro-Wes
12 augustus 2011, 08:59
Ik wist even niet waar ik het beste mijn vraag kon posten maar ik kwam laatst met het opruimen van de zolder nog een alarmpistool tegen met 6 mm patronen. Ik dacht dus meteen dat is wel een leuke afwisseling met oud en nieuw maar ik vraag met af of dit ook onder wapens en munitie valt aangezien ik deze toen zonder vergunning in een winkel in de stad heb gekocht.

Als ik regels zoek kom ik uit op het volgende:"

Alarm-, en startpistolen en -revolvers zijn wapens van categorie III van de Wet Wapens en Munitie (WWM).

Dit houdt in dat daarvoor een verlof (vergunning) van de korpschef van de regiopolitie nodig is. De wet maakt echter een uitzondering voor die wapens:
Die geen loop of een kennelijk verkorte, geheel gevulde loop hebben;

Die zodanig zijn ingericht dat zij uitsluitend knalpatronen van een kaliber niet groter dan 6 mmkunnen bevatten;

Waarvan de ligplaats van de patronen en de gasuitlaat loodrecht staan op de loop of de lengterichting van het wapen.


Alarm- en startpistolen die voldoen aan bovenstaande voorwaarden zijn niet vergunningsplichtig en mogen dus door iedereen vrij voorhanden worden gehouden. Als een alarmpistool wordt aangetroffen op de openbare weg of op een andere voor het publiek toegankelijke plaats en er, gelet op de aard of de omstandigheden waaronder het wordt aangetroffen, redelijkerwijs kan worden aangenomen dat het voor geen ander doel is bestemd dan om letsel aan personen toe te brengen of te dreigen, dan wordt het alarmpistool aangemerkt als een wapen in de zin van artikel 2, categorie IV, onder 7, van de WWM. Het dragen van een categorie IV wapen is (zonder vergunning) verboden en kan derhalve strafrechtelijk worden vervolgd.

Als het alarmpistool zodanig op een vuurwapen lijkt, dat het voor bedreiging of afdreiging geschikt is, is het een wapen uit categorie I, onder 7, van de WWM. Het voorhanden hebben van het wapen is dan ten strengste verboden. Er kan een vergunning worden aangevraagd, maar in principe worden ze niet verleend.

Ik lees het dus zo dat als mijn alarmpistool voldoet aan deze eisen en ik er geen mensen mee bedreig dat het dan wel legaal is? Er gaan namelijk patronen in van 6 mm.

Vast bedankt!

EDIT: post hierboven niet gelezen haha maar alsnog dus mijn vraag :D

Gerwin
12 augustus 2011, 09:39
Dan zit de loop ook dicht gesmolten en kan je er ook geen hoedje op de loop draaien. Kan dat wel dan is hij illegaal.

pyro-power
12 augustus 2011, 11:57
Misschien kan je op een bepaalde manier toestaan.
Bijvoorbeeld om knal gele, vuurwerk pistolen op de markt te brengen.


Een keer een spuitbusje verf halen bij de plaatstelijke feestwinkel en dat gele word zo overgespoten worden naar zwart. :wink:

Pyro-Wes
12 augustus 2011, 12:58
Dan zit de loop ook dicht gesmolten en kan je er ook geen hoedje op de loop draaien. Kan dat wel dan is hij illegaal.

De loop is een vierkante loop waar je de patronen aan de voorkant indoet. De patronen zitten in een rechthoekig "magazijn" die doe je er dus aan de voorkant in en als je "schiet" komt die er aan de achterkant steeds meer uit. Duidelijk hoop ik haha ? :P

EDIT:

http://img514.imageshack.us/img514/6155/20022010060.jpg

Afcajax
30 augustus 2011, 22:01
De loop is een vierkante loop waar je de patronen aan de voorkant indoet. De patronen zitten in een rechthoekig "magazijn" die doe je er dus aan de voorkant in en als je "schiet" komt die er aan de achterkant steeds meer uit. Duidelijk hoop ik haha ? :P

EDIT:

image
(http://img514.imageshack.us/img514/6155/20022010060.jpg)

Das dan een legale..

-Ghost-
1 november 2011, 23:16
Het is absoluut niet veiliger als gewoon vuurwerk. Die stomme patronen schieten alle kanten op als je ze uit een pistool schiet. Sommige patronen vliegen 5 meter door de lucht, andere patronen 12. Kortom er is geen touw aan vast te knopen wanneer die dingen knallen. LEVENSGEVAARLIJK! als je het mij vraagt. :)

Mwoa dit is wel een beetje overdreven hoor. Als je goede platzpatronen hebt zal de explosieve druk vrijwel constant zijn en zullen de patronen allemaal ongeveer even ver schieten. De kwaliteit van de vertraging van de patronen zelf valt te betwisten, maar met bijvoorbeeld die van ABA is deze zeer goed te noemen.

Als ze op de juiste manier gebruikt worden zijn ze echt niet gevaarlijk hoor. Ze zijn erg nuttig voor de boeren bij onze oosterburen, ik meen dat ik eens gehoord heb dat ze soms rondom vliegvelden gebruikt werden om vogels te verjagen (tegenwoordig zijn ze vervangen voor modernere technieken, valken enzo) je kunt er ook lichtpatronen mee afvuren die in noodsituaties van pas kunnen komen, en het is mogelijk om er CS gas patronen in te doen waardoor de wapens uitstekend als niet dodelijk verdedigingswapen gebruikt kunnen worden.

Het enige linke aan knalpatronen is dat mensen er fout mee om gaan, lontjes er op plakken enzo, bloedlink!:bonk:

En een nadeel is dat het vaak 1:1 schaal replicas zijn van echte wapens, waardoor het met de huidige nederlandse mentaliteit rondom wapens maar beter is dat ze verboden zijn.

:bye:

BloodyFrits
2 november 2011, 09:19
Ik snap al die ophef niet zo goed. Vroeger schoot ik altijd met 6mm, en nooit problemen mee gehad. de ABA patronen waren altijd goede kwaliteit, nooit wat mee gebeurd hier.
Er zit ook een groot verschil tussen 9mm en 6mm alarmpistolen. de 9mm lijken net echt. de 6mm oogt meestal niet eens als een echt pistool.

@ Afcajax, dat hoeeft geen legale te zijn, zijn genoeg alarmpistolen waarbij het viekante 'magazijn' aan de voorkant erin gaan, en de achterkan eruit.

Ik snap dat het geen vuurwerk is. maarja, dat is carbid ook niet..

Nitraat12
13 november 2011, 11:27
Heb hier een aantal berichten verwijderd.

Linkjes richting sites waar patronen en vuurwerkpistolen worden aangeboden zijn niet toegestaan op vuurwerkcrew!

Ontopic!

BloodyFrits
13 november 2011, 11:37
leuk en aardig dat je posts loopt te verwijderen, sluit dan meteen dit topic als het je niet aan staat. in de startpost word niet eens over vuurwerk gesproken, en toch staat het op dit forum.
Als je niet wil dat het besproken word, waarom staat dit topic er dan?! :bonk:

zuidwest
13 november 2011, 12:55
leuk en aardig dat je posts loopt te verwijderen, sluit dan meteen dit topic als het je niet aan staat. in de startpost word niet eens over vuurwerk gesproken, en toch staat het op dit forum.
Als je niet wil dat het besproken word, waarom staat dit topic er dan?! :bonk:

omdat je met dit pistool ook patronen kan afschieten die een sier effect geven:wink:

PyroFreakDJ
28 augustus 2012, 20:09
In Italie mogen aanschouwen. Prachtig als je er normaal mee omgaat.
Maar helaas kan dat niet voor 80% van de bevolking.